analiza sustava

Varga: Kadrovi u zdravstvu su razvodnjeni kao loša bevanda

29.05.2019 u 08:40

Bionic
Reading

Prije gotovo dvije godine u Hrvatskoj je funkcionalno spojeno 12 bolnica. No, još uvijek nemamo konkretne podatke o postignutim rezultatima. Koliko to znači manje odjela, manje šefova, više rada. U Hrvatskoj su 63 bolnice, većina njih ne izvrši limite, a dugovi se gomilaju. O tome su u Dobro jutro, Hrvatska govorili Vili Beroš, pomoćnik ministra zdravstva; Siniša Varga, bivši ministar zdravstva i ravnatelj OB Varaždin Nenad Kudelić

Beroš je rekao da je bolnički sustav u RH davno razvijen i to neplanski i anarhično, zato imamo situaciju da imamo 63 bolnice i 12 791 bolničkih kreveta, što je previše, preskupo i neodrživo. Pojasnio je da je funkcionalno spajanje bolnica jedan od modela odgovora na te izazove, što su pokrenule prijašnje administracije. Dodao je da je u ovom trenutku integrirano 6 parova bolnica, u njima su nastojali napraviti sve da taj sustav naprave adekvatnim, prenosi HRT.

'Zbog nedostatka kadra potrebno je integrirati bolnice jer se tako dobiva koncentracija vrhunskih kadrova, visoko sofisticirane opreme i bolesnika, a to garantira kvalitetnu zdravstvenu zaštitu', kazao je. Varga kaže da je problem u odnosu državne vlasti prema lokalnoj upravi i regionalnoj samoupravi - htijenje racionalizacije sustava zdravstva se upleće se u dnevno politička pitanja. Na pitanje čemu otpor lokalne politike Varga kaže da se to doživljava kao nešto što je gubitak za lokalnu upravu, a zapravo je za pacijente to dobitak - da se doktori i sestre koncentriraju, da dobijemo centre izvrsnosti, podignemo razinu kvalitete i sigurnosti pacijenata.

'Mi danas imamo situaciju da su naši kadrovi u zdravstvu, po pitanju broja bolnica, razvodnjeni kao loša bevanda, kazao je. Kudelić kaže da treba odvojiti pojmove 'spajanje' i 'povezivanje', kaže da trebamo govoriti o povezivanju i medicini, a ne o politici i spajanju jer spajanje se često doživljava kao gubitak nečega i onda se tu uključuje i politika. Govorio je o povezivanju varaždinske i čakovečke bolnice, kaže da imaju različite osnivače - županije i tada se dolazi do nepremostivih razlika.

'Cilj povezivanja nije samo racionalizacija, nego i dostupnost zdravstvene zaštite. Cijela priča oko povezivanja bolnica nije ukidanje odjela s ciljem da ljudi neće imati dostupnu zdravstvenu zaštitu, nego će imati dostupnu visoko sofisticiranu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu', rekao je Kudelić. Kazao je da je povezivanje i spajanje prirodan proces koji nastupa sam po sebi, a pacijenti sami uvide prednost takvog grupiranja. Smatra da ne treba razgovarati o nestajanju odjela ili specijalista, iako je činjenica da će ovakav zdravstveni sustav biti teško održiv ako se nešto ne napravi.

  • +24
Bolnica u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric

'Ne može se visokokvalitetan zahvat raditi u svakoj ustanovi. Mi smo toga svjesni', kazao je. Beroš kaže da je jedno gasiti bolnice, a drugo je promijeniti ih. Govorio je o angažiranju stranih konzultanata o restrukturiranju, radni moto je 'promijeniti, a ne gasiti bolnice'. Dodao je da konzultanti iz mjeseca u mjesec analiziraju situaciju na terenu i ukazuju na probleme koje zajedno rješavaju. Kaže da je utjecaj lokalne samouprave i politike od iznimne važnosti i s njima treba razgovarati i ukazati na određene potrebe.