ZLOUPORABA POLOŽAJA I OVLASTI

Varaždinskom poduzetniku tri godine zatvora

03.05.2010 u 10:42

Bionic
Reading

Zbog zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju te povrede obveze vođenja poslovnih knjiga, varaždinski poduzetnik Zlatko Vidović, bivši direktor poduzeća Lika, nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine. Uz to, oštećenom poduzeću Lika d.d. u stečaju iz Donjeg Lapca treba nadoknaditi štetu od 3,5 milijuna kuna

S ciljem da sebi i Josipu Č. pribavi protupravnu imovinsku korist, kako se navodi u presudi, kao direktor poduzeća Lika, Zlatko Vidović je 25. srpnja 2002. godine sklopio ugovor o jamstvu s vjerovnicima Coning i Congama te dužnicima Josipom Č. i samim sobom kao fizičkom osobom, na temelju kojeg je poduzeće Lika postalo jamac-platac za njihove dugove koji su nastali slijedom ugovora o prodaji i prijenosu 49.355 dionica poduzeća iz Donjeg Lapca koje su kupili od Coninga i Congame.

'Imali su unaprijed stvoren plan da ne plate dug za kupnju dionica, već da to umjesto njih učini jamac-platac, poduzeće Lika, koje je zbog podmirenja njihovih dugova 30. i 31. ožujka 2005. na račun Coninga uplatilo 1,7 milijuna, a na račun Congame 1,8 milijuna kuna, čime za Vidović za sebe i Josipa Č. pribavio protupravnu imovinsku korist od ukupno 3,5 milijuna kuna', navodi se u obrazloženju presude.

Isplate bez poreza

Uz to, koristeći ovlasti direktora poduzeća Lika, od lipnja 2002. do srpnja 2005. isplatio je u gotovini ukupno 486 tisuća kuna Dubravku V., Nikoli F., Nikoli B., Stjepanu Š., Stanislavu B. i Marijanu F. za obavljanje raznih poslova, pri čemu nije obračunao niti platio dužne poreze i doprinose.

'Time je poduzeće na štetu proračuna i fondova steklo nepripadnu imovinsku korist od 425 tisuća kuna', ističe se u presudi varaždinskog Županijskog suda.

Kao osoba odgovorna za zakonito poslovanje poduzeća, isplate spomenutim osobama od 2002. do 2005. uopće nije prikazivao u poslovnim knjigama, što je protivno Zakonu o računovodstvu.