odluka vlade

Varaždinskoj županiji gotovo milijun eura za sanaciju klizišta

04.10.2023 u 15:20

Bionic
Reading

Vlada je na sjednici u srijedu donijela odluku o dodjeli sredstava za pomoć Varaždinskoj županiji na teret državnog proračuna u iznosu od 956.000 eura za financiranje sanacije klizišta nastalih u prirodnim nepogodama koje su u svibnju pogodile područje županije

Županiju su u svibnju pogodile tuča, klizanje, tečenje, odronjavanje i prevrtanje zemljišta te poplava, što je izazvalo oštećenja na infrastrukturi, stambenim i gospodarskim objektima te poljoprivrednim površinama. Prema podacima Ravnateljstva civilne zaštite, evidentirano je 65 klizišta na cestama i to šest na županijskim cestama (četiri nova i dva postojeća s novim velikim oštećenjima), 22 na lokalnim cestama (12 novih i deset postojećih) te 37 klizišta na nerazvrstanim cestama. Poseban problem zbog nastanka oštećenja na prometnicama pojavio se u Općini Cestica koja graniči sa Slovenijom, gdje je evidentirano 14 novih klizišta te općinama Bednja sa evidentiranih 27 novih klizišta i Donja Voća s evidentiranih 15 novih klizišta.

Zbog velikih oštećenja na dijelu tih prometnica, one su zatvorene za promet te žiteljima tih mjesta, nisu osigurani uvjeti za normalan život. Potpredsjednik vlade i resorni ministar Branko Bačić naglasio je da Varaždinska županija novac koji će dobiti mora namjenski utrošiti upravo za sanaciju prometnica kako bi građani mogli pristupiti svojim kućama, a o tome podnijeti izvještaj Vladi putem Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

  • +12
Poplavljeno naselje Krkanec u Varaždinskoj županiji Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Žganec Rogulja

Ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa Vlada je ovlastila da donese odluku o dodatcima na plaću zaposlenicima 62 osnovne škole koje sudjeluju u Eksperimentalnom programu "Osnovna škola kao cjelodnevna škola: Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja". Za to je u proračunu za ovu godinu osiguran iznos od 1.007.091 eura te u projekcijama za 2024. i 2025. godinu po 4.028.364 eura.

Ministar Fuchs naveo je da svi zaposlenici osnovnih škola uključeni u taj eksperimentalni program ostvaraju fiksni dodatak na plaću od pet posto, a uključeni su učitelji, stručni suradnici, administrativno i tehničko osoblje. Na taj fiksni dodatak, a ovisno o razini uključenosti u program, taj dodatak za učitelje i stručne suradnike može rasti i do 25 posto, dodao je. Vlada je ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemku Markotić ovlastila za potpisivanje ugovora o provedbi Okvirnog ugovora s Gilead Sciences, za nabavu dodatnih količina lijeka Veklury (remdesivir) koji se koristi za liječenje oboljelih s težom slikom bolesti covid-19.

Planirana količina lijeka koju je potrebno osigurati do 31. siječnja iduće godine je ukupno 5.000 doza, s cijenom jedne doze lijeka od 345 eura (bez PDV-a). Do kraja ove godine planirano je osigurati 4000 doza lijeka, a do kraja siječnja 2024. preostalih tisuću doza, za što će ukupno trebati 1.811.250 eura s PDV-om, a novac je osiguran u Financijskom planu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. U hitnu saborsku proceduru Vlada je sa sjednice u srijedu uputila prijedlog zakona o mjerama ograničavanja kojim se odgovara se na potrebe nastale višestrukim povećanjem opsega mjera koje Hrvatska provodi zbog sankcija koje je Europska unija uvela protiv Rusije.

Također, ispunit će se i dio preporuka MONEYVAL-a i FATF-e koje se odnose na provođenje sankcijskih režima Vijeća sigurnosti UN-a. Kao država članica EU, istaknuo je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, Hrvatska je dužna učinkovito pridonositi provođenju sankcija koje je EU uvela i uvodi.

"Novim će se zakonom uspostaviti nacionalni okvir za provedbu ciljanih financijskih sankcija i time otkloniti preostali tehnički nedostaci u pravnom i institucionalnom okviru", dodao je. Na sjednici je donesena i odluka o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade RH i Kabineta ministara Ukrajine o suradnji na području protuminskog djelovanja. Sporazum se sklapa s ciljem razvijanja i promicanja međusobne suradnje i pružanja pomoći u razminiranju kako bi se ublažile ekonomske, sigurnosne, ekološke i druge posljedice opasnosti od eksplozivnih ostataka rata. MUP je zajedno s Veleposlanstvom Ukrajine u Hrvatskoj dogovorio i organizaciju Međunarodne konferencije o razminiranju koja će se održati u Zagrebu od 11. do 12. listopada.