nužna pomoć

Varaždinskoj županiji 4 milijuna kuna za sanaciju cesta oštećenih tučom

29.09.2022 u 16:48

Bionic
Reading

Za sanaciju nerazvrstanih cesta oštećenih tučom Ministarstvo poljoprivrede Varaždinskoj županiji dodijelilo je više od četiri milijuna kuna, priopćili su iz Županije u četvrtak

Prirodna nepogoda tuča nanijela je velike štete na usjevima i komunalnoj infrastrukturi tijekom svibnja i lipnja u Varaždinskoj i još pet županija na sjeveru Hrvatske.

Vlada Republike Hrvatske izdvojit će ukupno 54 milijuna kuna pomoći za štete uzrokovane tučom, od čega Ministarstvu poljoprivrede dodjeljuje 25 milijuna kuna za štete na poljoprivredi i do pet milijuna kuna za štete na nerazvrstanim cestama.

Sredstva iz državnog proračuna Varaždinska županija će, sukladno sporazumu s Ministarstvom poljoprivrede, rasporediti na jedinice lokalne samouprave koje su prijavile štete na nerazvrstanim cestama.

„Nešto više od  četiri milijuna kuna, koje će biti isplaćene u roku od 30 dana, raspoređeno će biti na općine Bednja, Lepoglava i Maruševec”, navode iz Varaždinske županije.

Dodaje se kako će Ministarstvo poljoprivrede prema Indikativnoj raspodjeli iznosa potpore za štete na poljoprivredi dodijeliti iznos od 5,2 milijuna kuna.

Varaždinska županija objavila je i Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode tuče, a očekuje se da će Ministarstvo uskoro doznačiti sredstva koja će se potom isplatiti OPG-ovima, trgovačkim društvima, obrtnicima i drugim pravnim osobama registriranima za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, a koji su ostvarili pravo na dodjelu potpora po Javnom pozivu.

Nakon tuče, Varaždinska županija pogođena je sušom koja je prema prvim procjenama prouzročila štetu od 79,4 milijuna kuna. Do kraja listopada gradska i općinska povjerenstva dužna su konačne štete upisati u registar šteta.