problemi na sjeveru

Obilne kiše pokrenule dvadeset novih klizišta u Varaždinskoj županiji

18.05.2023 u 13:21

Bionic
Reading

Nevrijeme koje je posljednjih dana pogodilo Varaždinsku županiju izazvalo je na području 20 općina i gradova plavljenje obiteljskih kuća i farmi, prelijevanje vode preko prometnica, pojavilo se i 20 novih klizišta te je zabilježen niz odrona tla i veliki broj slučajeva rušenja stabala.

Rekao je to varaždinski župan Anđelko Stričak u četvrtak na kolegiju načelnika i gradonačelnika, izvješćujući čelne ljude općina i gradova o aktualnoj situaciji.

"Obišao sam većinu poplavljenih područja i uvjerio se u razmjere štete. Nažalost, pojavilo se i dvadeset novih klizišta, zabilježeno je niz odrona tla kao i veliki broj slučajeva rušenja stabala", rekao je župan Stričak. Građane je pozvao da se jave u svoje općine i gradove kako bi prijavili štetu na obiteljskim kućama, gospodarskim objektima, podrumima te poljoprivrednim dobrima.

Na sastanku su bili i predstavnici svih žurnih službi koji su podnijeli izvještaj o angažmanu posljednjih dana. Što se tiče Vatrogasne zajednice Varaždinske županije ovih je dana na teren izašlo ukupno 57 vatrogasnih postrojbi, odnosno 1.065 vatrogasaca s 245 vozila.

Varaždinska policija je, uz svoje redovne ophodnje, na teren uputila više od 30 dodatnih policijskih službenika dok su Hrvatske vode uputile dvadesetak svojih zaposlenika i kooperanata. Kako su izvijestili iz Crvenog križa Varaždinske županije, građanima je pružilo pomoć i 30 djelatnika Crvenog križa, kao i članovi HGSS-a te civilne zaštite.

  • +12
Poplavljeno područje u naselju Krkanec u varaždinskoj županiji Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Danijel Bunić iz Hrvatskih voda je istaknuo kako su vodostaji rijeka Plitvice i Bednje u padu odnosno trend pada je 4 do 6 centimetara po satu što znači da bi se voda trebala lagano povući s poplavljenih područja.