zagrebački gradonačelnik

Tomašević najavio da će primiti treću dozu: 'U zadnjih mjesec dana svi umrli ispod 50 godina starosti nisu bili cijepljeni'

02.11.2021 u 11:07

Bionic
Reading

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, nakon obilaska drive-in punkta za testiranje na covid-19 na Zagrebačkom velesajmu komentirao je situaciju s koronavirusom u Zagrebu

'U Zagrebu je i dalje najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom - 55 posto ukupnog stanovništva, a 66 posto odraslih. S barem dvije doze cijepljeno je 51,1 posto ukupnog stanovništva. Zagreb je u tom smislu bolji od svih drugih županija, ali to i dalje nije dovoljno. Tri četvrtine hospitaliziranih i umrlih nisu bile cijepljene. U zadnjih mjesec dana svi umrli ispod 50 godina starosti nisu bili cijepljeni. To govori samo za sebe', rekao je Tomašević.

Dodao je da brojke kako u Zagrebu, tako i Hrvatskoj rastu i pozvao je sve da se cijepe. Kazao je da je sam primio dvije doze i da će krajem studenog ići na primanje treće. Istaknuo je da cijepljenje nije jedina zaštita i da su malo sa strane ostale druge epidemiološke mjere, poput prozračivanja, dezinfekcije ruku, distance... Kazao je da je cijepljenje na Velesajmu prebačeno u dva paviljona kako bi se smanjile gužve.

'Što se tiče novosti u Zagrebu, mi smo ovaj vikend radili na preseljenju punkta za masovno cijepljenje. Preseljeno je sve u paviljon 9, koji se oslanja na paviljon 8. Paviljon 9 služi za čekanje i prijem kako građani ne bi stajali na hladnoći i kiši. Iz jednog paviljona prebacili smo cijepljenje u dva kako bi se u jednom čekalo, a u drugom cijepilo', kazao je Tomašević. Podsjetio je da se građani mogu cijepiti i na punku u Kajzerici, u Ulici Roberta Zimermana. Riječ je o punktu HZJZ-a.

'Građani se mogu cijepiti i u 11 ljekarni na području Grada Zagreba, a popis je na stranicama Grada i Zavoda dr. Andrija Štampar', kazao je Tomašević.

  • +6
Tomislav Tomašević Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

'Organizirano je i pet punktova za antigensko i PCR testiranje. Imamo i dva drive-in testiranja, jedno u Štamparu, drugo na zapadnom ulazu u Velesajam. Ondje će se moći cijepiti i u subotu i nedjelju', kazao je Tomašević. Upitan o kvaliteti zraka u Zagrebu, kazao je da se već godinama u ovo doba govori o kvaliteti zraka i da se proteklih dana nad gradom pojavila 'kapa' koja je onemogućila protok zraka.

'Kad imamo sezonu grijanja, to je jedan od uzročnika zagađenja zraka. Bavili smo se strategijom kako da to adresiramo mjerama za građane koji se griju na resurse što izazivaju zagađenje. Tu je i problem prijevoza u Zagrebu, čime ćemo se baviti u Gradu', naveo je. Govoreći o Adventu, kazao je da je kućica manje zbog epidemiološke situacije i zbog toga će aktivirati dio ugostitelja da na svojim terasama isto mogu imati određenu ponudu.

'Nećemo stvarati dodatne gužve u centru grada. To bi se omogućilo privremeno, samo za vrijeme praznika, a svi objekti će morati ispuniti određene tehničke uvjete', kazao je. Na pitanje o drobilici na Jakuševcu rekao je da Grad za njen najam ništa ne plaća dok ne radi.

'Ona se plaća kad počne raditi po ugovoru pa čekanje dozvola nisu dodatni troškovi. Što se tiče Sesvetskog Kraljevca, Čistoća je ispraznila skladište. Glomazni otpad se tamo više ne odvozi. I dalje analiziramo prijelazne mjere i obavijestit ćemo uskoro javnost', istaknuo je. Osvrnuo se i na mural na OŠ Savski gaj, na kojem je prikazana scena u kojoj Zvonimir Boban napada policajca na utakmici Dinama i Crvene zvezde iz svibnja 1990. godine.

'Legitimno je pitanje što je sve primjereno da bude na zidovima škola, ali to nam nije prioritetna tema dok imamo epidemiju koja bukti i financijsku situaciju u Gradu kakvu imamo. Kekin je rekla osobni stav, a ne da će se to ukloniti. Za to je potrebna šira javna rasprava za koju smatram da sad nije prioritetna', kazao je Tomašević.