presica

[FOTO] Tomašević: Idućih dana SDP će morati dati odgovore na pitanje što zapravo žele

13.09.2022 u 11:11

Bionic
Reading

U Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i ravnatelj škole Mario Keča govorili su o završetku radova na cjelovitoj obnovi i dogradnji škole. Gradonačelnik i njegovi zamjenici Luka Korlaet i Danijela Dolenec potom su održali redovitu konferenciju za medije

Gradonačelnik Tomašević kazao je da nema ljepše stvari u poslu gradonačelnika nego otvoriti novu školu.

'A ova je toliko dograđena i izmijenjena da je doslovno nova škola', kazao je gradonačelnik Tomašević.

Istaknuo je da ulaganje u obrazovanje nema cijenu, dodavši da je otvaranje dječjih vrtića i škola prioritet gradske vlasti. Tomašević je kazao da je ta škola jedna od najmodernijih u Hrvatskoj i radit će u jednoj smjeni. Naveo je da je i drugdje cilj da se radi u školama samo u jednoj smjeni.

Potom je uslijedila redovna presica Tomaševića i zamjenika. Luka Korlaet kazao je da se nada da će i ostale škole uskoro biti obnovljene te je zamolio roditelje i ravnatelje škola koje su pružile gostoprimstvo za još malo strpljenja.

Danijela Dolenec potom je uzela riječ kazavši da će u srijedu biti raspisani natječaji za pročelnika ureda za socijalu i branitelje. Također je odgovarajući na pitanje rekla da neće biti poskupljenja obroka za školarce u školama.

Odgovarajući na pitanje o krizi vlasti, odnosno o daljnjoj suradnji sa SDP-om, gradonačelnik je kazao da nije jasno što SDP želi.

'Otvoreni smo za reviziju sporazuma, dogovore i suradnju', dodao je.

Idućih dana će i nacionalni i gradski SDP morati odgovoriti na pitanje što žele.

  • +17
Konferencija za medije Tomislava Tomaševića povodom završetka radova na obnovi i dogradnji Osnovne škole Ksavera Sandora Gjalskog Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Objasnio je da su sastanci s koalicijskim partnerom trajali i po četiri sata, a na kojima su odgovarali na svako pitanje.

Tomašević je kazao da su bili otvoreni za sastanak za reviziju koalicijskog sporazuma, ali su ga iz SDP-a odbili.

'Problem je u komunikaciji, ne žele sastanke. Nisu informirani, a ne žele se informirati', kazao je Tomašević.

Naveo je da su otvoreni za suradnju i na gradskoj i lokalnoj razini, ali treba raščistiti kako bi to izgledalo. Poručio je da ništa ne očekuje od sastanka Predsjedništva SDP-a jer se ne želi miješati u unutarnje stvari drugih stranaka. Spreman je na suradnju, ali kako do nje neće doći, Tomašević je spreman i na izbore.

Potom je govorio o tvrtkama koje rade boksove za smeće. Rekao je da ih postoji više od četiri, ali te četiri su isporučile gotov boks. 'Odluka je na stanarima od koga će kupiti boksove. Mogu ih kupiti od koga žele', naveo je.

Postoji tipski boks, prema mjerilima Ministarstva kako treba izgledati. Ove četiri firme već su izašle s gotovim proizvodom.

Potom je ponovno odgovarao na pitanje suradnje sa SDP-om kazavši da se ne može reći da ima većinu s Klisovićem i Forjan. 'SDP mora odlučiti što želi', naglasio je.

Iskazao je nezadovoljstvo time što je o raskidu koalicijskog sporazuma saznao iz medija. Predsjednik gradskog SDP-a Viktor Gotovac nazvao ga je naime tek dva dana kasnije. Tada mu je iskazao nezadovoljstvo komunikacijom. Ponovio je da je sporni kredit Holdingu zapravo rep koji je ostao od bivše gradske uprave.

Govoreći o raspisivanju natječaja za izgradnju lokacije za robotaksije, kazao je da Zagreb ne ostaje bez zelene površine jer je prema planu namijenjena za infrastrukturnu izgradnju.

Govoreći o plinskoj krizi, izrazio je nezadovoljstvo načinom na koji je regulirano tržište trgovine plina u Hrvatskoj, za što su krivi vlast i regulator. Problem je to što privatni distributeri plina mogu izaći iz posla kada im to odgovara i onda teret pada na leđa javnih distributera, a oni bi trebali za šest puta skuplju cijenu sada kupovati plin. Ipak, Tomašević vjeruje da će se doći do rješenja te da će i 50 tisuća korisnika koji su do sada bili kod privatnika imati plin, a da to neće utjecati na rad Gradske plinare i da neće otići u bankrot, čime bi dosadašnji korisnici ostali bez plina preko zime, a za koje je on osiguran već davno i po šest puta nižim cijenama.

Tomašević je kazao da Holding uredno posluje.

'Vratili smo 800 milijuna kuna duga. Radimo velike korake prema financijskoj stabilizaciji Grada Zagreba i Holdinga', kazao je.