OPORBA APSTINIRALA

Zagrebačka skupština prihvatila zaduženje ZG Holdinga od 240 milijuna eura, zastupnici SDP-a razjedinjeni

12.09.2022 u 20:37

Bionic
Reading

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak su, bez nazočnosti oporbe, prihvatili prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića o zaduženju Zagrebačkog holdinga od 240 milijuna eura, što će grupa u najvećem dijelu usmjeriti na refinanciranje postojećeg duga.

Oporbeni gradski zastupnici sjednicu su napustili u ponedjeljak popodne, i prije nego što se počelo raspravljati o zaduženju Zagrebačkog holdinga, pa je ta odluka donesena tankom većinom, od 26 glasova ZA.

Naime, o prijedlogu Tomaševića za davanje suglasnosti Zagrebačkom holdingu na dugoročno zaduživanje i refinanciranje postojećih kreditnih obveza i davanju jamstva za dugoročno zaduživanje", glasovalo je 27 gradskih zastupnika - 26 ih je bilo "ZA", a jedan, SDP-ov Renato Petek je bio suzdržan.

Klub SDP-a razjedinjen

Ostalo dvoje SDP-ovih zastupnika koji su bili na sjednici - predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović i zastupnica Davorka Moslavac Forjan također su glasali "ZA". Time je postalo jasno da Klub SDP-a, koji ima 5 članova, nema jedinstveni stav oko kreditnog zaduženja koji je po riječima predsjednika zagrebačkog SDP-a Viktora Gotovca bio jedan od kamena spoticanja između sada već bivših koalicijskih partnera.

Korisnik tog kredita je Zagrebački holding, a sudužnici su Gradska plinara Zagreb, Gradska plinara Zagreb - Opskrba i Vodoopskrba i odvodnja.

Riječ je o zaduženju kod šest banaka - Zagrebačke banke, Erste&Steiermarkische banke, Privredne banke Zagreb, OTP banke, Raiffeisenbanke i Nove hrvatske banke.

Od ukupnog iznosa kredita, 18,4 milijuna eura bit će usmjereno na opće poslove grupe Zagrebački holding, a preostali iznos od 221,6 milijuna eura ići će u refinanciranje postojećih dugova.

  • +10
Gradska skupština Grada Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Član Uprave Zagrebačkog holdinga Dubravko Karačić rekao je da se za kredit osim jamstva Grada Zagreba, za prvi dio, tranšu A i B daju nekretnine u procijenjenoj vrijednosti od najmanje 100 milijuna eura, a koje nemaju trenutačno komunalnu funkciju i za koje je procijenjeno da bi dobit, odnosno vrijednost koje bi one mogle dati u formi zarade puno manja od ukupne vrijednosti kapitala koju bi ta društva trebala uložiti. 

SDP-ov gradski zastupnik Renato Petek je tijekom rasprave zatražio stanku kako bi se provjerilo postoje li svi dokumenti. Radi se, kako je rekao, o suglasnosti sudužnika, aktima o sudužništvu, a postoji i problem oko vrijednosti imovine.  

Gradonačelnik Tomašević rekao je Peteku da te nekretnine ne idu u prodaju, već se stavljaju u zalog.

"U ugovoru jasno piše da je banka procijenila vrijednost tih nekretnina kao zalog ako Zagrebački holding neće moći otplaćivati svoje kredite, a što se nadam i vjerujem da se nikada neće dogoditi. A čak i da se dogodi - stvarna vrijednost tih nekretnina se utvrđuje na tržištu i to putem javnog natječaja", poručio je Tomašević.  

Prije te točke gradski zastupnici prihvatili su prijedloge gradonačelnika Tomaševića vezane za Integrirano godišnje izvješće društva Zagrebački holding za 2021. te poslovna izvješća ZET-a, Zagrebačkog velesajma, Zagrebačkog inovacijskog centra i Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom za razdoblje od siječnja do prosinca 2021.

Gradski ogranak SDP-a u petak je raskinuo koalicijski sporazum s platformom Možemo! Tomislava Tomaševića. Predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac zatražio je od zastupnika te stranke da podnesu ostavku na sve dužnosti.