KRIZA VLASTI U ZAGREBU

Tomašević: Neću dozvoliti da me ucjenjuju, niti ću biti oruđe u SDP-ovim obračunima. Ja sam na nove izbore spreman

12.09.2022 u 14:40

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je da je gradski SDP odbijao sastanke s članovima Možemo. 'Nekoliko tjedana prije sjednice Gradske skupštine više puta u vrhu gradskog SDP-a tražili smo sastanak da bismo prošli sve teme i odgovorili na bilo koja pitanja', kazao je Tomašević

Rekao je i kako ispada da je problem u kreditu od 1,8 milijardi kojeg ZG Holding diže.

'To nije novo zaduženje. To je staro zaduženje koje smo zatekli kad smo došli na vlast, novac je već potrošen od strane bivšeg Holdinga', rekao je Tomašević, dodajući da je riječ o refinanciranju starog kredita. Samo osam posto tog iznosa, 140 milijuna kuna, su nova zaduženja.

Dug Holdinga bio je oko pet milijardi kuna, podsjetio je.

  • +10
Gradska skupština Grada Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Nadalje, predsjednik gradskog SDP-a glasao je da se ta točka uvrsti u dnevni red, utvrdio je Tomašević.

'Neću dozvoliti da me se uvlači u unutarstranačke obračune drugih stranaka. Neću biti oruđe unutarstranačkih obračuna, niti da me bilo tko ucjenjuje za neke partikularne interese. Ja sam na nove izbore spreman', kazao je, dodajući da od zastupnika očekuje da danas glasaju po savjesti. Ako će glasati drugačije, na sebe će preuzeti odgovornost za ono što su podržali.

Potvrdio je da je razgovarao s predsjednicima nacionalnog i gradskog SDP-a.

'Nakon svega što se dogodilo u zadnja dva dana, ja više ne znam što gradski SDP želi. Imamo jako puno anonimnih izjava u medijima, koje se potom demantiraju. Bitno mi je da se ova sjednica završi, kako bi se uopće moglo razgovarati o daljnjim odnosima sa SDP-om', rekao je.

Podsjetimo, predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac u nedjelju je zatražio od SDP-ovih gradskih zastupnika da podnesu ostavke na sve funkcije u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, nakon što je zagrebački Gradski odbor SDP-a u petak raskinuo koalicijski sporazum s političkom platformom Možemo!

Zagrebačka gradska skupština od početka jzasjedanja još nije raspravila nijednu točku dnevnog reda, a iako Gotovac tvrdi da je njegov klub i dalje cjelovit, oporba nagađa da je došlo do raskola unutar SDP-a zbog prekida koalicije s Možemo!.

“Želimo na govornici gospodina Gotovca da znamo imamo li ili ne skupštinske većine, imamo li ili nemamo predsjednika Gradske skupštine”, zatražio je HDZ-ov Mislav Herman na sjednici, na kojoj do popodnevnih sati još nije raspravljena nijedna odluka.

Pomutnju u rad skupštine, ali i nesigurnost o tome kako sada stoji skupštinska većina, unio je među oporbene zastupnike prekid koalicijske suradnje SDP-a s Možemo!, kao i zahtjev vodstva zagrebačkog SDP-a da se Klisović odrekne funkcije predsjednika skupštine, koji su zbog sumnje u postojanje većine, tražili pauzu za pauzom.

Ipak, Klisović je u ponedjeljak nastavio voditi sjednicu s te funkcije, ali ne bez doze nelagode pa je u kratkoj izjavi medijima uputio ispriku građanima što skupština zastajkuje s radom, iako su trebali odlučivati o važnim pitanjima.

"Puno je tu problema koje treba riješiti u gradu Zagrebu, a ako sam ja problem, onda grad Zagreb problema nema”, rekao je u izjavi. Dodao je da očekuje da će SDP kao stranka “razgovarati i donijeti odluku i o pitanju predsjednika gradske skupštine koju će on poštivati.

Ostavku je od njega sinoć zatražio šef gradskog SDP-a Viktor Gotovac, koji smatra da ta funkcija, koja je proizašla iz sporazuma koji je sada raskinut, zbog toga više ne pripada SDP-u. “Apsolutno uvažavam Joška Klisovića, međutim mi više nemamo sporazum o koaliciji, a jedna od točaka tog sporazuma je bila da će SDP imati predsjednika skupštine”, poručio je Gotovac.