završena sjednica

Skupština potvrdila: Roditelji odgojitelji dobit će potpore za samozapošljavanje

12.09.2022 u 21:45

Bionic
Reading

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak navečer, bez nazočnosti oporbe, prihvatili su prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića o dodjeli potpora za samozapošljavanje korisnicima novčane pomoći Grada Zagreba za roditelja odgojitelja.

U obrazloženju odluke navodi se kako se rukovodi presudom Visokog upravnog suda RH od 5. srpnja, koji je potvrdio pravo Gradu da svojim odlukama, kao jedinica lokalne samouprave, uređuje različita područja života i mijenja svoje odluke, ali i naložio veću razmjernost, odnosno uspostavu ravnoteže između javnog interesa i očekivanja korisnika mjere, uključujući i specifične kompenzacijske mjere.

Grad Zagreb je, uz ubrzano povećanje kapaciteta gradskih ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja, donio četiri kompenzacijske mjere usmjerene na osposobljavanje korisnika, odnosno korisnica mjere roditelj odgojitelj za uključivanje u tržište rada.

Dvije su mjere usmjerene na programe edukacija, a dvije na potpore zapošljavanju odnosno samozapošljavanju.

Jedna od spomenute četiri kompenzacijske mjere definirana je ovim prijedlogom zaključka, kojim se želi pomoći korisnicima mjere roditelj odgojitelj kroz dodjelu jednokratne potpore za samozapošljavanje u iznosu do 40.000 kuna, za pokrivanje troškova za osnivanje i pokretanje rada poslovnog subjekta.

Grad ovime želi olakšati korisnicima povratak na tržište rada i pomoći im u pokretanju vlastitog posla, navedeno je.

Ističe se i kako Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) provodi program poticanja samozapošljavanja, no za sudjelovanje u tom programu nužan je uvjet da osoba bude nezaposlena, s mjesečnim primitkom maksimalno u visini prosječne mjesečne naknade isplaćene u prošloj godini, što trenutno iznosi 2560 kuna. Stoga korisnici mjere roditelj odgojitelj ne mogu konkurirati za potpore HZZ-a do kolovoza 2023., kada će visina naknade za korisnike iznositi 50 posto minimalne plaće.

"Uzevši to u obzir, ova specifična potpora Grada Zagreba za samozapošljavanje korisnika mjere roditelj odgojitelj oblikovana je tako da se za nju mogu prijaviti korisnici mjere roditelj odgojitelj uz sadašnju visinu novčane naknade, a njeno trajanje usmjereno je na period do kolovoza 2023., kada će se korisnici moći prijaviti na programe poticanja samozapošljavanja koje provodi HZZ", istaknuto je.

  • +10
Gradska skupština Grada Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Definirani su i uvjeti pod kojima će se ta potpora dodjeljivati. Za provedbu postupka odobravanja potpora gradonačelnik će osnovati i imenovati Povjerenstvo. Administrativne poslove za provođenje i dodjelu potpora za samozapošljavanje obavljat će Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, na čijim stavkama će se osiguravati sredstva za potpore za samozapošljavanje korisnika mjere roditelj odgojitelj.  

I ova točka dnevnog reda izglasana je bez sudjelovanja oporbenih gradskih zastupnika, koji su još popodne napustili sjednicu. 

Prihvaćen je i prijedlog gradonačelnika o davanju prethodnog mišljenja za donošenje Odluke Vlade da je gradnja Osnovne škole Čulinec s dvodijelnom sportskom dvoranom i dječjim vrtićem u interesu RH.

Donijela je i odluka kojom Grad preuzima obvezu - za svakog korisnika usluge iz mjesnih odbora Jakuševec i Hrelić te naselja Mičevec - plaćanja cijene obvezne minimalne javne usluge sakupljanja komunalnog otpada i financiranja 20 paketa vrećica godišnje, od kojih svaki sadrži 10 vrećica za prikupljanje miješanog komunalnog otpada pojedinačnog volumena 20 litara, do zatvaranja odlagališta otpada Prudinec - Jakuševec.

Izglasavanjem tih točaka, bez nazočnosti oporbe, večeras je završena 15. sjednica zagrebačke Gradske skupštine.