presica stožera

[FOTO/VIDEO] Božinović objavio novu odluku o granicama te najavio pojačane kontrole na skijalištima

13.01.2021 u 11:07

Bionic
Reading

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1135 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5300. Preminulo je 26 osoba, rečeno je na redovnoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite u srijedu

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak kazao je da je dnevna incidencija za Hrvatsku 334,4. I dalje je najbolje stanje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a najgore u Međimurskoj županiji. Capak je kazao da smo u donjoj polovici EU-a što se tiče incidencije, a na 20. mjestu po smrtnosti.

Video: Davorin Višnjić/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš potom je izrazio zadovoljstvo time što balansirane mjere daju rezultate, ali i poručio da i dalje trebamo biti oprezni. Naveo je i kako je broj preminulih i dalje velik, ali manji nego proteklih dana. Također je kazao da Arena Zagreb neće još biti zatvorena jer vole biti oprezni i nekoliko koraka ispred događanja. Broj bolesnika pada i sada se tamo nalazi tek 12 njih.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', upozorila je da dio bolesnika i posebno onih koji imaju komorbiditete prekasno dođe u bolnicu ili se kasno jave liječnicima. Tada je liječenje teže i ishod gori. Apelirala je da se što prije jave liječnicima, posebno ako imaju visoku temperaturu ili se loše osjećaju, kako bi se što prije moglo krenuti s liječenjem.

Osvrnula se i na studiju koja je analizirala posljedice koje koronavirus ostavlja na organizam onih koji su preboljeli bolest. Čak 63 posto slučajeva kao najčešći simptom nakon što se preboli korona prijavilo je umor u mišićima ili opći umor organizma, slijedi nesanica s 26 posto te psihički problemi poput nervoze i uznemirenosti s 23 posto.

'Kod bolesnika koji su imali teži oblik bolesti bilo je više simptoma i bili su duži. Zato je bitno da se oni koji imaju komorbiditete jave što prije kako bi se bolest mogla liječiti u akutnoj fazi', kazala je Markotić.

  • +16
Konferencija Nacionalnog stožera civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović naveo je da je u srijedu donesena nova odluka o prelasku granice, što je već ranije najavljeno, a odnosi se na države s novim sojem virusa. 'Popis država donosit će HZJZ, a ti putnici morat će imati negativan PCR test i dobit će karantenu od 14 dana, što se može skratiti na sedam dana u slučaju negativnog PCR testa. To zasad vrijedi za putnike koji dolaze iz Velike Britanije i Južnoafričke Republike', kazao je Božinović.

Na pitanje o nuspojavama vezanih uz cijepljenje i kada počinje primanje druge doze kod onih koji su primili prvu Capak je kazao da do sada imaju 86 prijavljenih nuspojava. Većina nuspojava su blage naravi: glavobolja te bol u mišićima i na mjestu uboda.

'Imali smo i ozbiljnih nuspojava poput alergijskih reakcija', rekao je Capak. Govoreći o slučaju liječnice iz Bjelovara koja je imala neuroloških problema nakon cijepljenja Capak je kazao da je zaključeno da njeni problemi nisu vezani uz cjepivo, već su reakcija na kortikosteroide.

Govoreći o planu cijepljenja, kazao je da je ostavljena mogućnost da se organiziraju mobilni timovi i masovna cijepna mjesta, ali sada nema potrebe za time jer dobivamo male količine cjepiva. 'Kada dođe cjepivo AstraZenece, organizirat ćemo cijepljenje u sportskim dvoranama i sl., tako da se mogu poštivati epidemiološki uvjeti', dodao je. Capak je objasnio i da se smanjio broj testiranja jer su smanjeni zahtjevi.

Odgovarajući na pitanje borbe protiv antivaksera, rekao je da je najbolja borba protiv njih točna i pravodobna informacija dostavljena svima na vrijeme.

Beroš je pak kazao da je činjenica da se u srijedu u medijima pojavila informacija o nejednakom plaćanju posebne nagrade pojedinim vozačima u pojedinim domovima zdravlja.

'Doista smo ustanovili tu neujednačenu praksu, a neki domovi zdravlja nisu uzeli u obzir odluku Stožera od 23. ožujka. Odluka Vlade je vrlo jasna i svi oni koji rade na pružanju zaštite oboljelima od Covida moraju dobiti nagradu. I sam sam u nekoliko navrata rekao da je koeficijent vozača saniteta iznimno mali, taj problem je nastao davnih godina. Intencija je da povisimo taj koeficijent', poručio je Beroš.

Capak je komentirao i broj umrlih od Covida izvan bolnica.

'Komuniciramo broj umrlih u bolnicama. One osobe koje su umrle od Covida kod kuće, mi ćemo korigirati brojke, a naš sustav podrazumijeva pisanu prijavu smrti. Ponekad se dogodi da tu ima nelogičnosti pa se prijava vraća. Naravno da ćemo pribrojiti sve one za koje prijava o smrti kaže da su umrli od Covida', kazao je Capak, dodavši da mortalitetna statistika do 31.10. kaže da je 19 ljudi umrlo od Covida izvan bolnica.

Pribrojit će sve koji su umrli u domovima za starije, kod kuće ili na nekom drugom mjestu. Konačna brojka bit će poznata za nekih mjesec dana, kazao je Capak.

Kako je moguće da inspektori nisu vidjeli gužve na skijalištima, bilo je pitanje za potpredsjednika Božinovića.

'Kao Stožer vidjeli smo to preko portala i društvenih mreža pa smo poslali uputu stožerima na lokalnim razinama da ulože dodatni napor u provjeri pridržavanja mjera. U slučaju kršenja mjera koje ne mogu sami otkloniti mogu se obratiti nama. Nismo dosad dobili povratnu informaciju da im je potrebna pomoć', rekao je Božinović.

Na pitanje hoće li epidemiolozi opet obavještavati kontakte o samoizolaciji Capak je rekao da timovi nisu uspijevali kontaktirati sve kontakte, ali da ta strategija nije napuštena. Beroš je komentirao navode da će neki djelatnici Rebra dobiti plaću na rate.

'I ta informacija došla je do mene i provjerio sam je. Ravnatelj bolnice Ante Ćorušić tvrdi da neki šefovi odjela nisu njemu donijeli izvršeni rad za prošli mjesec. Zato nekolicini djelatnika nije u potpunosti mogao odrediti plaću. Riječ je o pogrešci pri obračunu plaća, što je u domeni ravnatelja zdravstvene ustanove. Mišljenja smo da svi oni moraju biti plaćeni za svoj rad, posebno u ovakvim okolnostima, na prvoj crti borbe s ovom ugrozom', zaključio je Beroš.