sabor o referendumu

[FOTO] Jandroković izbacio HDZ-ovog Josipa Đakića iz sabornice: 'Kolega, pa što je sad ovo?'

10.02.2022 u 09:53

Bionic
Reading

Zastupnici raspravljaju o prijedlogu Odbora za Ustav i Poslovnik da se Vladu zaduži da provjeri broj i vjerodostojnosti potpisa prikupljenih za Mostove referendumske inicijative Odlučujmo zajedno i Dosta je stožerokracije

Već na početku rasprave zastupnici su zatražili stanke. 'Vlada Andreja Plenkovića blokira i ne želi dati rok ovom narodnom referendumu. Čega se bojite? Mislio sam da je Kuščević nešto najgore, a sada je jasno da je radio po nalogu Andreja Plenkovića. 18 dana vi ne donosite odluku. Mi smo brojili 30 dana uz praznike', kazao je Mostov Miro Bulj zatraživši stanku. Dodao je da mjere nemaju smisla i da je Stožer političko tijelo.

Među onima koji su tražili stanku i SDP-ov Peđa Grbin. 'Od početka pandemije govorili smo da Stožer vrluda, da mulja i da za razne ljude vrijede različita pravila', kazao je Grbin i podsjetio na izlazak iz samoizolacije HSLS-ovog Daria Hrebaka, ali i druženje premijera s ljudima koji su bili pozitivni.

'To je dovelo do Hrvatske s najvećim brojem mrtvih od zaraze. Ovakvo vaše ponašanje dovelo je do ovog referenduma', kazao je Grbin.

Najavio je da će SDP podnijeti amandmane. 'Danas apeliramo da se prebrojavanje potpisa ne daje Vladi nego DIP-u, da se odredi rok u kojem se treba provjeriti potpise i da se ofirmi tijelo koje će vršiti nadzor. Ne smijemo dopustiti da se iza ove incijative i pitanja koliko toliko dijeli hrvatske građane, vuku repovi', kazao je Grbin.

Za stanku se javio i Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista. 'Jasno nam je da je Stožer političko tijelo koji je donio politički motivirane, a ne epidemiološki opravdane odluke. Sve zemlje priznaju da covid potvrda nije imala efekta, i Švedska i Izrael i Britanija. Vrijeme je da prihvatite odluku naroda i dozvolite da se referendum raspiše što prije', kazao je Pavliček.

Ivana Posavec Krivec iz Socijaldemokrata također je zatražila stanku i poručila da bi rokovi za prebrojavanje potisa trebali biti jasno definirani. Također se upitala zašto vladajući ne dozvoljavaju da potpise prebrojava DIP, a i sami to predlažu kroz izmjene Zakona o referendumu o kojima Sabor još mora raspravljati.

'Jedina gora stvar od zlouporabe straha od cjepiva radi stjecanja jeftinih političkih bodova, jer treba priznati da je to glavni motiv prikupljanja potpisa i raspisivanja referenduma, je zloupotreba vlasti u režiji HDZ-a. Kako je moguće da je nama danas problem prebrojavanje potpisa nakon što smo se imali prilike uvjeriti u tehničke mogućnosti DIP-a? A mi to predajemo Vladi kojoj više nitko ne vjeruje', rekla je Dalija Orešković iz Centra. Smatra kako HDZ provodi inženjering, čime pokazuje da ne poštuje niti državu, niti institucije, niti opoziciju, a niti građane. 'Dosta je', poručila je.

Stanku je zatražio i HDZ-ov Branko Bačić. 'Ovdje odlučujemo o tehničkom segmentu. Odbor za Ustav i većina predlažu kao i do sada da provjeru radi Vlada, a na naš prijedlog da u provjeri sudjeluju predstavnici obiju građanskih inicijativa. Jesmo predložili da ubuduće provjerava DIP i kad zakon stupi na snagu onda ćemo tako provjeravati', kazao je Bačić.

  • +8
Sjednica Sabora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Pojašnjenje prijedloga Odbora za Ustav dao je predsjednik tog tijela Dražen Bošnjaković. Odbor, odnosno većina u njemu, odlučili su brojanje potpisa povjeriti Vladi iako je oporba zagovarala da se to prepusti Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) kao neovisnom tijelu. Odbor je prihvatio prijedlog Bože Petrova (Most) da se u prebrojavanje potpisa uključe i najmanje po dva predstavnika svake inicijative, ali nije prihvatio njegov prijedlog da odredi rok u kojem se potpisi trebaju prebrojati.

Bošnjakoviću je repicirao Bulj. 'Umjesto da štitite Ustav i poslovnik, vi ga kršite. Ovo je pljuvanje narodu i demokraciji u lice, pljuvanje u usta. Zaustavite ovo blamažu i odredite rok', kazao je Bulj i zatražio da se raspiše referendum. Bošnjaković mu je odgovorio da je Odbor donio odluku u skladu sa zakonom. Bulj se javio za povredu poslovnika, no Jandroković je procijenio da ju je zloupotrijebio i dao mu drugu opomenu.

Na pitanje HDZ-ovog Krunoslava Katičića Bošnjaković je rekao da se po prvi put dozvoljava predstavnicima građanskih inicijativa da sudjeluju u nadzoru prebrojavanja potpisa.

'Vi trebate kao predstavnik većine biti primjer, a to znači primjeniti pravila koja ste nametnuli drugima. Dali ste incijativama 30 dana da prikupe potise, a onda ste prvi dan nakon toga počeli cviliti da odmah predamo potpise, pa ste idućih mjesec dana govorili zašto treba volonterima da prebroje 800 tisuća potpisa. Što ste vi napravili? Unutar 18 dana niste odlučili kome ćete predati potpise da ih provjeri. Može vam pomoći i dijete u 1. razredu, zna čitati brojeve OIB-a', kazao je Mostov Božo Petrov.

Mostov Ante Kujundžić upitao je Bošnjakovića namjeravaju li ukinuti covid potvrde prije samog održavanje referenduma, no HDZ-ov predsjednik Odbora kazao mu je da postoji nadležno tijelo koje odlučuje o mjerama i preporukama.

Mostov Nikola Grmoja podsjetio je da je premijer rekao da će se potpisi prebrojati i provjeriti u roku od 3 dana na Trgu svetog Marka. 'Kako ste mislili u tri dana prebrojiti potpise, a sada ni nakon 18 dana ne želite odrediti rok. Očito je da muljate. Očito je da ne želite da se referendum dogodi', kazao je Grmoja.

Za povredu poslovnika javila se HDZ-ova Marija Jelkovac. 'Premijer je rekao da vi predate potpise u roku od 3 dana pa ćemo svi zajedno prebrojati', kazala je, no prekinuo ju je Jandroković i dao joj opomenu jer je zloupotrijebila povredu poslovnika.

Repliku je imao i SDP-ov Arsen Bauk. 'Ovo je vrsta talačke krize. Vlada u zakonu predloži da nije dobro da ona broji potpise, vlada to ne želi i sada većina ponovno tjera vladu da provjeri potpise. A zašto to radi, a predložili su da provjeru radi DIP? Zato što je na čelu Vlade njihov čovjek, a na čelu DIP-a nije. Pitam vas da li bi bilo protuzakonito da Sabor zaduži DIP za provjeru potpisa', upitao je Bauk.

'DIP je neovisno tijelo. Ni u zakonu o DIP-u ni u Zakonu o referendumu ni u Ustavu nemamo odredbu na koju bi se mogli pozvati', kazao je Bošnjaković, dodavši da bi se odluka da se zaduži DIP u tom slučaju mogla shvatiti kao politički pritisak na DIP.

Đakić izbačen iz sabornice

Tijekom rasprave predsjednik Sabora Gordan Jandroković ponovno je morao dijeliti opomene zbog zlouporabe povrede poslovnika, a najviše ih je zaradio HDZ-ov Josip Đakić. On je, naime, u replici Peđe Grbina vidio povredu poslovnika.

'Kolega Grbin u svom pokušaju da obrani oporbu u cijelosti je sam sebe stavio u nemilosrdan položaj, a vrijeđajući nas jer je sam pokazao primjerom u početku cijepljenja da se cijepiti treba i pozivao na cijepljenje. Danas, kad brani oporbu, čini mi se da je Partija odlučila s Mostom sklopiti novi savez', kazao je Đakić, te odmah dobio opomenu zbog zlouporabe povrde poslovnika.

No unatoč opomeni Đakić je nastavio govoriti. 'Moram do kraja reći…', nastavio je Đakić, na što je od Jandrokovića dobio i treću opomenu. 'Sada dobivate treću opomenu, izvolite sjesti i nemate pravo govora do kraja danas', rekao je Jandroković, no Đakić je nastavio govoriti.

'Kolega Đakiću, morat ću vas izbaciti iz sabornice. Pa što je ovo sad?', rekao je šef Sabora, nakon čega je Đakić napustio sabornicu.