odbor o referendumu

[FOTO] Mostovci prozvali ustavnog stručnjaka Matu Palića: 'Kada kažete da su se potpisi skupljali nakon roka, to nije sumnja nego paranoja'

03.02.2022 u 11:17

Bionic
Reading

Saborski Odbor za Ustav raspravljao je o dvije Mostove inicijative za raspisivanje referenduma kojima se traži ukidanje covid potvrda i "stožerokracije", odnosno prebacivanje ovlasti s Nacionalnog stožera na Sabor. Odlučeno je da se od Vlade zatraži provjera potpisa

Saborski Odbor za Ustav donio je zaključak kojim se od Vlade traži da provjeri pravovaljanost potpisa, a na inicijativu Mostovog Bože Petrova zaključeno je da pri prebrojavanju glasova budu i predstavnici građanskih inicijativa koje su pokrenule prikupljanje potpisa.

Većina u Odboru nije prihvatila ideju oporbe da potpise prebrojava DIP, čemu se govorilo i tijekom rasprave.

Prvi za raspravu javio se SDP-ov Peđa Grbin. 'Preložio bi da ovaj odbor napravi dvije promjene. Da se umjesto Vlade za provjeru potpisa zaduži Državno izborno povjerenstvo. Ono je balans između vlasti i oporbe. Druga stvar je da predlažem da već sada donesemo oduku da ćemo pored toga formirati jedno tijelo koje će vršiti dodatnu kontrolu. Mi o referendumima učimo, nismo Švicarska da se oni kod nas događaju već stotinama godina', kazao je Grbin.

Također smatra da bi Sabor trebao utvrditi kriterije koji će se potpisi priznati kao vjerodostojni.

Božo Petrov iz Mosta pozvao je da se potpisi što prije prebroje i da se referendum što prije raspiše. 'DIP je neovisno tijelo, ali njemu je predsjednik predsjednik Vrhovnog suda. ali u tom DIP-u su bivši dužnosnici HDZ-a i SDP. Ono što je ključno definirati je da postoji građanski nadzor i ljudi iz inicijativa koji mogu biti prisutni pri prebrojavanju', kazao je Petrov.

'Znamo gdje je istočni grijem, a to je zakonska regulativa. Dok se to ne riješi, stalno ćemo biti u istom problemu', kazala je ustavna stručnjakinja i vanjska članica odbora Sanja Barić, kazavši da je vrijeme da Sabor uredi pitanje referenduma.

Složila se da bi bilo bolje da DIP prebrojava glasove i da to Sabor od njega zatraži.

'Kod ovog referenduma od početka postoji neka sumnja. sumnja kako su se prikupljali potpisi, sumnja kako će se prebrojati potpisi. Po meni je najbitnija točnost. Nije dobro da se unaprijed stvara stereotip da će netko nekome nešto ukrasti ili da će potpisi koji su pravovaljani biti proglašeni nevažećima', kazao je ustavni stručnjak Mato Palić.

Odmah mu je odgovorio Petrov. 'Sumnja se ne stječe, ona opravdano postoji. Vlada u trenutku kada je proglasila da postoji 30 tisuća nevažećih potpisa, nikada ih nije dala na uvid. Zato se inzistira na građanskom nadzoru. Ružno je imputirati nama da smo odugovlačili s prebrojavanjem potpisa govoreći da se stječe sumnja da su se potpisi skupljali iza roka. Možete biti mirni i tihi i tražiti da se referendum što prije provede', poručio mu je Petrov.

  • +9
Odbor za Ustav Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Palić je u velikom strahu od naših obrazloženja jer su ona ustavno neoboriva. Vi ste iskakali i ranije i postavljali odmah pitanje ustavnosti', kazao je Nikola Grmoja, koji je aludirao da Palić, kao i neki drugi, nastupa u obrani Vlade.

Stephen Bartulica govoreći o sumnji u prebrojavanje, podsjetio je pak Palića da je bivši ministar Lovro Kuščević, koji je vodio rana prebrojavanja, sada na sudu. 'Postoji opravdana sumnja da ovo neće biti provedeno na pravi način jer imamo iskustvo koje imamo. Svi bi voljeli da imamo veće povjerenje. Trebamo razlikovati između opravdane sumnje i sumnje koja se stvara iz raznih i političkih razloga', kazao je Bartulica.

'Kada kažete da su se potpisi skupljali nakon roka, to nije sumnja nego paranoja', poručila je Paliću Marija Selak Raspudić.

HDZ-ov Branko Bačić osrnuo se na insinuacije o krađi potpisa na prethodnim referendumskih inicijativama i podsjetio da se o svemu oglasio Ustavni sud. 'Ne mogu prihvatiti klevetu o krađi nečega što su institucije proglasile da nije krađa', kazao je Bačić. Založio se da potpise provjeri Vlada.