sjednica vlade

[FOTO] Plenković: Do 1. travnja neće doći do porasta cijene struje i plina. No, za plin razmišljamo o jednoj opciji...

13.01.2022 u 12:42

Bionic
Reading

Informacije o koronavirusu, ali i konačni prijedlog reforme sustava socijalne skrbi teme su sjednice Vlade, na kojoj se na početku obratio premijer Andrej Plenković

Plenković je na početku podsjetio na razgovore s Bakirom Izetbegovićem, ali i ponovno se osvrnuo na proslavu neustavnog Dana Republike Srpske

'Jasno sam stavio do znanja stav Hrvatske. Protiv smo separatističkih tendencija', kazao je.

Za petnaestak dana bi trebao biti završen Pelješki most, a od ove sezone bismo mogli ići u Dubrovnik i na krajnji jug Hrvatske koristeći Pelješki most i pristupne ceste, što znači da je cijela Hrvatska jedna cjelina, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na poskupljenje energenata. 'I svijet i Europa su pogođeni. Prosječan rast cijene struje na razini EU je 27 posto, a plina 40 posto. Hrvatska je tu iznimka. Mi smo poduzeli mjere gdje smo ograničili cijenu goriva i druge mahanizme koje smo poduzeli. Do 1. travnja neće doći do porasta struja i plina. Trenutno stanje na tržištu nije povoljno i gledamo koje mjere ćemo poduzimati kako bi prevenirali drastine cjenovne skokove', kazao je Plenković, dodavši da se razmišlja i o smanjenju stope PDV-a kada je riječ o plinu.

Komentirao je i epidemiju koronavirusa. 'Otkad je omikron u dominaciji situacija se ne smiruje. Omikron se širi sve brže. Od 3 milijuna novih slučajeva u svijetu, 1,5 milijuna otpada na Europu. WHO je progonozirao da bi u sljedeća dva mjeseca omikron mogao zaraziti pola europskog stanovništva. Omikron izaziva blaže simptome, međutim smrtnost od virusa generalno ostaje velika, pogtovo gdje procjepljenost nije velika', kazao je.

'U zadnjih tjedan dana imamo više od 48 tisuća novozaraženih. To je najveći broj u jednom tjednu i duplo više nego prije dva tjedna. Broj umrlih od covida ili sa covidom je prešao 13 tisuća. Dnevni ritam cijepljenja se usporava', kazao je premijer te još jednom pozvao sve da se cijepe.

'Od početka ožujka do kraja svibnja cijepljeno je milijun i 140 tisuća osoba, od tada do danas nešto manje od milijun osoba prvom dozom. Od lipnja imamo sporost u cijepljenju i rezervi dijela građana koji se ne žele cijepiti što je po našem mišljenju štetno, pogotovo za one koji su se zarazili, a nisu se cijepili. Naša poruka je cijepljenje, booster doza plus pridržavanje mjera', kazao je.

Premijer je kazao i da je pred usvajanjem paket reforme sustava socijalne skrbi na kojem radimo nekoliko mjeseci. Paket je prošao prvo čitanje, a danas će, kazao je, biti poslan u drugo čitanje.

  • +20
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Beroš: U Hrvatskoj je trenutno obolio grad veličine Karlovca

O situaciji s epidemijom govorio je i ministar zdravstva Vili Beroš, kazavši kako je u posljednja 24 sata zabilježeno 9157 novooboljelih, a udio pozitivnih je 46 posto.

Dodao je da je na bolničkom liječenju 1755 osoba, a 216 na respiratoru. 'Statistika je neumoljiva, područje s najmanje cijepljenjih bilježi najveći broj hospitalizacija', kazao je, dodavši da je veliki pritisak na splitski KBC.

Beroš je iznio i podatak da je od uvođenja covid potvrda na testovima otkriveno 23.697 pozitivnih. 'U posljednja 24 sata zabilježili smo najveći udio pozitivnih među testiranima', kazao je.

'U Hrvatskoj se preklapaju četvrti i peti val, odnosno delta i omikron soj. Očekujemo i dalje rast novozražanih, a pogođeni će najviše biti necijepljeni starije dobi i kronični bolesnici', kazao je.

'Danas imamo 55.500 aktivnih slučajeva. Možemo reći da je grad veličine Karlovca obolio od covida. ako tome dodamo i 22.000 koji su u samoizolaciji, možemo reći da je grad veličine Zadra suspendiran u svakodnevnim aktivnostima', poručio je Beroš.

'Epidemiolozi očekuju da će omikron koji je zarazniji zaraziti najveći dio stanovništva, cijepljenje i necijepljenje. Kod cijepljenjih će izazvati blage simptome, dok će kod necijepljenih uzrokovati mnogo češće teži oblik bolesti, pa ponekad i smrtni ishod', rekao je Beroš i pozvao na cijepljenje.