premijer u dubrovniku

Plenković optužio Milanovića da provodi 'puzajući državni udar'!

29.10.2021 u 16:49

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Dubrovniku se osvrnuo na sukob predsjednika RH Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića

Kazao je da nas je covid koštao 40 milijardi kuna, a pet milijardi je otišlo na djelatnosti u turizmu tj. 190 tisuća radnika u turizmu, kazao je premijer na Danima hrvatskog turizma u Dubrovniku.

Kaže da se razgovaralo o radnoj snazi koje nedostaje. Pitanje je, kaže, kako zadržati sezonske radnike, ali i u ubrzanoj proceduri za one koji dolaze iz zemalja koje nisu članice EU.

Nakon toga na red je došla na red i Hrvatska vojska te sukob Zorana Milanovića i ministra Banožića.

'Vidio sam nedopustivo ponašanje predsjednika republike. Ovo se može nazvati puzajućim državnim udarim. Očito se jugo preselilo u Slavoniju. To je suprotno zakonu, to je nedopustivo. On je u ovih godinu dana kršio Zakon o sudovima, Zakon o obarni...', kazao je.

Kazao je da je za 9. studenog zakazana sjednica Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost.

'Banožić je od danas jači i snažniji ministar nego je bio jučer i Milanović će morati naći način da surađuje s njim', kazao je i dodao da što više Milanovića napada Banožića, to će on biti jači ministar.

Takav pritisak koji radi predsjednik RH na šefa Glavnog stožera Hrvatske vojske je nedopustiv. I ja sam supotpisao za Hranjevo imenovanje. Ovo je nezakonito ponašanje, nema prepirke. Tu lažnu tezu o prepirkama mičete iz etera. Dezinformirate hrvatsku javnost', kazao je premijer novinarima.

'Ako netko zabranjuje ministru obrane da govori, što je to, privatiziranje Hrvatske vojske?!', pita se premijer.

Na pitanje o dogovoru o imenovanju veleposlanika, premijer je kazao da Milanović ima kao kandidate bivše SDP-ove župane koji s diplomacijom nemaju veze.

Na pitanje zašto je opet to na stolu, kazao je da je to stalno stanje. Nema prepirki oko izbora predsjednika Vrhovnog suda. Postoji procedura, a ne nezakonito forsiranje kandidatkinje mimo procedure', kazao je. Kaže da nisu isključivi jer su podržali Dobronića za šefa Vrhovnog suda. I Hranj je, podsjeća, imenovan zajednički.

Podsjetimo, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović izjavio je u petak, u novoj rundi sukoba s ministrom obrane Mariom Banožićem, da je Banožić "zlostavljač vojske" i "osoba koja je zalutala u sustav".

Nakon svečanosti prisege nove generacije dobrovoljnih ročnika u Požegi, Milanović je novinarima rekao kako je on zapovjedio načelniku Glavnog stožera Robertu Hranju da ne dopusti Banožiću obraćanje na svečanosti u vojarni.

Banožić je nakon incidenta u vojarni izjavio novinarima da je zatražio smjenu admirala Hranja, na što je Milanović poručio da je Hranj samo proveo naredbu koju mu je on dao kao vrhovni zapovjednik.

"Okupio je ovdje generale prije mog dolaska i prijetio im. Rekao je da traži ostavku načelnika Glavnog stožera, tko je on da traži ostavku? Hoćete da ja tražim njegovu, sa svim razlozima, tko je on? On je stranačka instalacija", kazao je Milanović o ministru obrane.

  • +39
Sukob Banožića i Milanovića na prisezi ročnika u Požegi Izvor: Cropix / Autor: Danijel Soldo / CROPIX

On i Banožić su u otvorenom sukobu nakon što je Banožić umirovio zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula, a Milanović je danas komentirajući Banožićev rad rekao da je "pao s kruške".

“Dok ne vrati Burčula u službu, ovo će biti tako i dalje”, poručio je Milanović rekavši da je ministar "kvarno umirovio" Brčula.

Za Banožića je rekao i da je "zlostavljač vojske, čovjek koji je doslovno zalutao u ovaj sustav" jer kažnjava i arbitrarno šalje u mirovnu zaslužne vojne časnike.

Zaštit ću vojsku od strančarenja

"O tome ćete ovih dana čuti još - polako da ne bude previše od jednom - što se sve radi i kakvi kriteriji postoje kod tog ministra", najavio je predsjednik.

Govoreći o umirovljenjima u vojsci ustvrdio je da se tu "uplelo najgore strančarenje". "Ministar je pod pritiskom niza svojih stranačkih kolega koji imaju niz prijatelja u vojsci, koji su u zrelim godinama i koji bi uskoro trebali ići u mirovinu", rekao je.

Dodao je kako je Banožić potpuno nepripremljen, pun frustracije i želje da se osveti. "Ali moj položaj je puno viši od njegovog i ja ću u cilju zaštite vojske od strančarenja poduzimati mjere za koje smatram da su u interesu Oružanih snaga", poručio je Milanović.

Da će sitni stranački žicari provoditi ovakav zulum nad zaslužnim visokim časnicima - to neće, ustvrdio je.

Prozvao je ministra obrane i da je "svojim šparanjem" doveo vojsku na rub siromaštva i egzistencije. "Vojska nema za osnovne potrebe, on se bavi HDZ-om, a Plenković to dopušta", kaže Milanović.

"Vojska se neće voditi kao HDZ. Generalima se neće prijetiti, neće se lagati da mu je general zabranio da govori", rekao je Milanović i poručio Banožiću neka se "iskaljuje na svojim lokalnim HDZ-ovcima".

Rekao je i da s Banožićem više nema o čemu razgovarati, odnosno da je jedina osoba s kojom može razgovarati premijer Andrej Plenković.