smanjenje pdv-a poslano u sabor

[FOTO] Vlada donijela 4,8 milijardi kuna težak paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata, na snazi od početka travnja

09.03.2022 u 15:05

Bionic
Reading

Mjere za obuzdavanje cijena struje i plina glavna je tema na sjednici Vlade na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković je na početku sjednice osvrnuo na potvrđivanje novog ministra graditeljstva Ivana Paladina. 'Ivane, dobrodošao', kazao je Plenković.

Još jednom je čestitao i Međunarodni dan žena, a posebno se osvrnuo na ukrajinske žene.

'Ravnopravnost znači jednaki status, jednake mogućnosti. Vlada je usmjerena na zaštitu prava žena i odlučna u borbi protiv diskriminacije i nasilja', kazao je.

'Imali smo važnu monetarnu misiju posljednjih dana, MMF je konstatirao da smo 2021. ostvarili impresivan oporavak od pandemije što potvrđuje Vladin smjer. MMF je potvrdio da je gospodarski rast nadmašio ranija očekivanja, a da se gospodarska aktivnost vratila na razinu 2019. Uočavaju rizike kao i mi, situacija zbog ruske invazije na Ukrajinu pa će se vjerojatno posljedice osjetiti i na naše gospodarstvo, posebno kratkoročni inflacijski pritisci. zadovoljni su s našoim makroekonomskom politikom', rekao je premijer.

'Mi smo prije 3 tjedna objavili naš plan, a on se odnosi na mjere za ubljažavanje rasta cijena energenata i utjecaja na standard građana. Taj paket vrijedan je 4,8 milijardi kuna, a on će sa zakonima koje će donijeti Sabor biti u potpunosti na snazi 1. travnja. Tako ćemo direktno pomoći građanima, poduzetnicima, najugroženijima, umirovljenicima, poljoprivrednicima, ribara', poručio je Plenković. Naime, Vlada će na današnjoj sjednici usvojiti paket mjera koje se odnose na suzbijanje većeg udara na standard hrvatskih građana.

'Vjerujem da na ovaj način pokazujemo da su politike i mjere koje poduzimamo uključene u ono što se događa globalno i na razini europe. Sutra je sastanak Europskog vijeća sa četiri izuzetno važne teme - rat u ukrajini, jačanje obrambene sposobnosti EU, smanjivanje energetske ovisnosti od Rusije', kazao je Plenković.

Na situaciju s koronavirusom osvrnuo se i ministar zdravstva Vili Beroš. 'U posljednja 24 sata imamo 2588 pozitivnih na PCR testovima, te 662 na brzim antigenskim testovima. U usporedbi s prošlim tjednom, bilježimo minimalno dnevno povećanje od 0,21 posto. I dalje se smanjuje broj hospitaliziranih. Bolničke ustanove i dalje smanjuju kapacitete za covid pacijente i vraćaju se normalnom funkcioniranju što daje prostor za pružanje sveobuhvatne zdravstvene skrbi. Najmanje jednom dozom cijepljeno je 70,6 posto odraslog stanovništva', kazao je Beroš.

  • +16
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Dodao je da je danas započelo cijepljenje proteinskim cjepivom.

'Pandemija nije gotova, ali smanjenje ekstenziteta iste omogućava nam vraćanju uobičajenim zdravstvenim temama odnosno boribi za očuvanje zdravlja nacije, s naglaskom na preventivne aktivnosti', kazao je Beroš.

Na pandemiju se osvrnuo i ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović. 'Realno je da će se već idući tjedan ublažiti neke mjere. Stožer je u kontaktu s ministarstvima turizma i kulture. Na temelju mišljenja epidemiologa Stožer će razmotriti sve prijedloge i ako se nastavi pozitivan trend, početkom idućeg tjedna će donijeti nove ublažene mjere koje se odnose na okupljanja i ograničavanje pojedinih gospodarskih djelatnosti', kazao je.

Vlada je na sjednici donijela nekoliko odluka, ali i poslala zakonske izmjene u Sabor, a sve vezano uz paket mjera ublažavanja posljedica rasta cijena energenata.

<<<[DOKUMENT] Reže se PDV na plin, struju, hranu, uloške, pa čak i ulaznice; Plenković: Da nismo donijeli ova rješenja, struja bi bila skuplja 23, a plin čak 79 posto>>>

U Sabor je poslan Konačni prijedlog izmjenama zakona o porezu na dodanu vrijednost te su donesene - izmjena uredbe o kriterijima za stjecanje statusa ugroženih kupaca energije iz umreženih sustava; uredba o mjesečnom iznosu naknade za ugroženog kupca energenata, načinu sudjelovanja u podmirenju troškova energenata korisnika naknade i postupanju Hrvatskog zavoda za socijalni rad te odluka o provedbi mjere za smanjenje utjecaja porasta cijena energenata na pružatelje socijalnih usluga. Donešene su i dluka o isplati jednokratnog novčanog primanja umirovljenicima radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata te odluka o subvencioniranju dijela krajnje cijene opskrbe plinom za kućanstva te krajnje kupce koji nisu kućanstvo s godišnjom potrošnjom plina do 10 GWh.