sjednica vlade

Plenković najavio mjere za ublažavanje energetskog udara, a potom i 'veliku reformu pravosuđa' te poslao poruku svima koji joj se protive

10.02.2022 u 15:53

Bionic
Reading

Ubojstvo u Rijeci i povećanje cijene energenata bile su teme na koje se na početku sjednice Vlade osvrnuo premijer Andrej Plenković

'Zbog porasta cijene energenata hrvatski građani u proteklom razdoblju nisu osjetili značajniji rast cijena. Cijene električne energije porasle su krajem godine preko 30%, a plina i preko 70%, a u Hrvatskoj se to nije dogodilo. No zbog sve izvjesnijeg poskupljenja struje i plina najavili smo da ćemo donijeti paket mjera. Mi ćemo tim paketom ublažiti udar na standard građana zbog rasta cijena energenata', kazao je Plenković, dodavši da će biti predstavljen sredinom sljedećeg tjedna.

'Paket će ići za tim da rast cijena struje i plina bude što manji. U tome će ulogu imati HEP. Ići ćemo i na porezno rasterećenje. Paket će biti izdašan i snažan, vodit će računa o najugroženijima, o poduzetnicima, o umirovljenicima i poljoprivrednicima', kazao je.

Osvrnuo se i na ubojstvo u Rijeci, koje je 'zgrozilo Hrvatsku'. 'Najoštrije osuđujem taj barbarski čin. Sve okolnosti saznat ćemo po završetku istrage, no razvidno je da počinitelj ima dosta problema i da je njegovo psihičko stanje potrebno ocijenti. Je li se ovaj zločin mogao izbjeći, je li počinitelj ranije bio nasilan i je li dao naznake da bi ovo mogao učiniti, mi ne znamo. Ali očekujemo odgovore', kazao je Plenković.

'Zgroženi smo zbog još jednog slučaja gdje je ubijena žena, a počinitelj ubojstva je muškarac. U ovom slučaju, prema informacijama koje imamo, nije bila riječ o nasilju u obitelji i o bliskoj osobi, ali i dalje je riječ o ubojstvu žene od strane muškarca. Takvo nasilje mora biti svedeno na najmanju mjeru i svaki put mora biti bezuvjetno kažnjeno', dodao je.

Progovorio je i o reformi pravosuđa. 'U javno savjetovanje smo upitili zakon o parničnom postupku. Predlažemo uvođenje rokova za dovršenje postupaka. Ovo je velika reforma pravosuđa, najbitnija izmjena sudskog postupka od ulaska u EU. Branit ćemo je i od nje nećemo odustati, bez obzira na zahtjeve oporbe', kazao je premijer.

Osvrnuo se i na procjene EK i inflaciju. 'U 2021. ćemo imati dvoznamenkasti rast BDP-a. Za 2022. i 2023. je procjena smanjena. Hrvatska bi s realnom stopom od 10,5 posto bila drugo najbrže rasuće gospodarstvo nakon irske. Procjene su daleko iznad inicijalnih očekivanja. Naš BDP se vratio na razine iznad 2019., iznad predkriznih vremena. Robni izvoz je porastao, treći je najveći u EU', kazao je.

Podsjetio je na posjet grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa.