AKTUALNE TEME

Plenković o Milanovićevom pozivu: Dok ne čujemo 'sorry, stari', nema sastanka!

06.07.2023 u 12:03

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici ukinula obvezu HEP-u da kupuje Inin plin proizveden u Hrvatskoj, nakon što je ustanovljeno da HEP prodaje taj plin značajno ispod cijene i tako stvara velike gubitke. Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Vlade stao je pred novinare i pitao: Jeste li svi tu? Referirao se time na zabranu Ureda predsjednika Zorana Milanovića novinarima Jutarnjeg lista da nazoče jučerašnjoj presici na Pantovčaku

'Jesu li svi koji su htjeli doći, mogli doći na konferenciju za novinare', pitao je premijer.

Premijer Plenković nastavio je presicu nabrajanjem uspjeha Vlade u obnovi nakon potresa, uz potrošnju sredstava EU-a. Pohvalio se i dosadašnjim rezultatima turističke sezone, prema današnjem izvješću ministrice turizma Nikoline Brnjac.

Plenković se osvrnuo i na novu plinsku aferu. Ustvrdio je da od danas više ne postoji obveza Ine da u potpunosti proizvodnju plina proda HEP-u; potom je napravljen kompenzacijski mehanizam za one koji su nabavljali plin za hrvatsko tržište. Onda se vratio na rusku invaziju na Ukrajinu i njezine posljedice na cijene plina.

'Plin koji je bio proizveden u Hrvatskoj ostao je u Hrvatskoj, što je imalo podršku svih političkih aktera. Osigurali smo sigurnost opskrbe, imali jeftine cijene energenata u odnosu na članice EU-a za naše građane, vrtiće, škole, domove za starije... Svi oni uživaju jeftinije cijene energenata i opskrbu', kazao je, podsjećajući na raniju odluku Vlade. U međuvremenu, dosegnute su tolike razine plina da više nema potrebe da se ta odluka zadrži na snazi.

Odgovarajući na pitanje novinara tko je kupovao višak plina, rekao je da nema tu sliku. Zatražio je od ministra Filipovića da to napravi da bi se bolje razjasnio cijeli sustav kako se donose te odluke. Sada je prerano da se donese kategorički sud tko je i kako kupovao.

'Radimo temeljitu analizu, prerano je da bismo donijeli bilo kakav sud o tome tko jek kupovao plin. Cijela procedura prodaje viškova plina je kompleksna', rekao je Plenković, dodajući da će se vidjeti što kažu HEP, Plinacro, HROTE i HERA.

Kontradiktorne informacije

Novinari su pak upozorili na dvije kontradiktorne informacije: jedna je od HEP-a, koji kaže da je upozoravao vladu i ministarstvo da se viškovi stvaraju, a druga, neslužbena, da je ministarstvo od HEP-a primilo informaciju da oni viškove koriste za proizvodnju struje i prodaju po tržišnoj cijeni.

'Sve ćemo to vidjeti. Zahvaljujući odlukama Vlade, HEP je kupovao plin po puno povoljnijoj cijeni. Je li ovih zadnjih tjedana došlo do viškova koji su prodani po metodologiji koja postoji, to ćemo sve ispisati. Ne mogu reći da kao Vlada imamo cjelovitu informaciju o svim aspektima', odgovorio je premijer.

Hoće li smijeniti Franu Barbarića i Upravu HEP-a, glasilo je iduće pitanje, uz podsjetnik da taj čovjek bespravno gradi na Hvaru. Plenković je rekao da su to dvije odvojene teme, a da je prerano za ikakve odluke prije cjelovite slike o prodaji plina. Načelno je, nakon potpitanja, osudio bespravnu gradnju.

Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Novinari su pitali premijera i je li se čuo s Barbarićem, a on dao izravni odgovor na to pitanje. 'O tome nisam imao komunikaciju', kazao je. Prema njegovim riječima, za sve to saznao je tek u petak, po povratku iz Bruxellesa.

Na pitanje treba li nekoga smijeniti zato što on nije bio upoznat s time, rekao je da će se sve temeljito ispitati i potom će se donijeti odluke. 'Koliko ja razumijem, i ministar Filipović je shvatio to u petak', odgovorio je na dodatno pitanje je li ministar znao o tome.

>>> Filipović: Ukinuli smo obvezu da HEP kupuje plin od Ine jer se situacija na tržištu stabilizirala

'Osjećamo se jako sretni i zadovoljni što smo kroz energetsku krizu omogućili hrvatskim građanima i gospodarskim subjektima niske cijene plina', rekao je, ističući da ovo nije jedina tema kojom se Vlada bavi te je u konačnici nebitno sad utvrditi je li on trebao znati.

'Nebitno je zato što ćemo cijelu ovu situaciju ispitati i tražiti saznanja od svih nadležnih institucija', objasnio je.

O pozivu Milanovića: Dok ne bude lijepe, kulturne isprike, nema sastanka

Komentirajući današnji poziv predsjednika Milanovića da se hitno, već danas, sastanu oko imenovanja ravnatelja VSOA-e, rekao je da je Vlada preko ministra obrane Marija Banožića poslala predsjedniku prijedlog za imenovanje brigadnog generala Mije Validžića, 'čovjeka sa svim referencama', još u veljači.

'Jučer smo čuli da je Vlada g. Validžića bacila preko plota. E vidite, za razliku od predsjednika, mi poštujemo proceduru i zakon', rekao je, dodajući da je Milanović 'silovao zakon' u slučaju prof. Zlate Đurđević i imenovanja čelnika Vrhovnog suda.

'Budući da mandat g. Kinderu istječe za nekoliko dana, već smo pripremili i informirali g. Lozančića o načinu da se ovlasti jednu osobu u sustavu da obavlja one poslove koje može dok se ne postigne dogovor o čelniku VSOA-e', kazao je, nabrajajući neuspjele kadrovske prijedloge Vlade prema Uredu predsjednika, pa i u diplomaciji.

O prijetnji smrću

Govoreći o uhićenju hrvatsko-američkog državljanina zbog prijetnje smrću njemu osobno i još nekim članovima Vlade, ustvrdio je da je Markov trg ranije zatvoren zbog terorističkog akta i napada na Vladu. U Hrvatskoj postoje dvije skupine koje su spremne na oružane pobune, kazao je. 

'Jučerašnji slučaj pokazao je da službe rade. Osoba koja je prijetila ne samo meni, nego i drugima, uhićena je', kazao je.

'On je taj koji je onemogućio daljnja imenovanja za veleposlanike, produljio mandate postojećima, neki su time i zadovoljni, ali pristupom koji nikada ranije nije postojao. Kad vam netko a priori kaže 50:50, ta floskula nema utemeljenje ni u zakonu ni u praksi', kazao je.

'Sve blokade su do Milanovića. On vrijeđa Vladu, HDZ, ministra, obiteljski, majke, očeve, najružnijim jezikom... kako žanješ, tako siješ. Srozao je političku kulturu u Hrvatskoj, svaka šuša sada može vrijeđati bilo koga. Ne može sad očekivati tretman kao da se ništa nije dogodilo', napomenuo je.

'Nepoštovanje, blokiranje, agresija - to ne ide. Mi pokazujemo hrvatskoj javnosti da ne pristajemo na političku nekulturu. Pokazuje se da nije normalan', rekao je. Upitan što je s onim 'pametniji popušta', rekao je da to više ne ide.

'To može biti u realnom životu... Da bi se došlo u poziciju da se razgovara, mora se napraviti fina, kulturna javna isprika meni, HDZ-u, javnosti za uništavanje političke kulture. Njegov obrazac postaje nešto što je prihvatljivo. Sad mi principijelno kažemo - ne. Dok ne bude lijepe, kulturne isprike, dok ne čujemo 'sorry, stari', nema sastanka. Prvo se ispričate - Meni se nekad omakne. Nemoj, molim te, uzimati to za ozbiljno, znate kakav sam ja', uputio je Plenković što očekuje kako bi se sastao s Milanovićem.

  • +14
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Podsjetimo, Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot ustvrdio da HEP prodaje plin značajno ispod cijene i tako stvara gubitke. Troskot je kazao da HEP od Ine nabavlja plin po cijeni od 47,60 eura po megavatsatu, a zatim ga putem Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) opskrbljivačima prodaje znatno jeftinije, zbog čega u nekim slučajevima dnevno gubi oko 500.000 eura.

N1 saznaje da je 63 posto viškova plina skupljenog u HEP-u u lipnju kupilo Prvo plinarsko društvo (PPD-u), tvrtka u vlasništvu Pavla Vujnovca, a u daleko manjem obimu to su učinile i tvrtke E.ON Plin te MET Croatia.

'N1 iz pouzdanih izvora saznaje da je PPD u lipnju od ukupno 343 tisuće Mwh plina kupio 63 posto. Nije sve bilo za cent, ili nekoliko centi, ali je bilo prilično jeftino: prosječna cijena po kojoj je PPD nabavio plin iz HEP-ovih zaliha bila je oko 11 eura. Dovoljno je da se podsjetimo da PPD ima ekskluzivan ugovor s Gradskom plinarom Zagreb – Opskrba, prema kojem mu je Plinara za taj mjesec plaćala oko 106 eura za MWh, pa da računica o lijepoj zaradi bude jasnija: PPD je taj mjesec kupio jeftini plin iz HEP-a po 11 eura, a prodao ga Gradskoj plinari po dramatično skupljoj cijeni', piše N1, dodajući da se cijena plina na tržištu u lipnju kretala od 26 do 41 euro/MWh.

Informacije po kojima je HEP samo u lipnju na viškovima plina izgubio 10 milijuna eura u Saboru su u oporbenim redovima dočekali s kritikom, ali i traženjem odgovornosti i to ne čelnika HEP-a i Ministarstva gospodarstva, nego premijera Andreja Plenkovića.