ODLUKA VLADE

Filipović: Ukinuli smo obvezu da HEP kupuje plin od Ine jer se situacija na tržištu stabilizirala

06.07.2023 u 11:50

Bionic
Reading

Vlada je u četvrtak ukinula obvezu HEP-a da kupuje domaći plin od Ine, budući da se na tržištu stabilizirala situacija u odnosu na vrijeme kad je donesena uredba koja je to nalagala

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović podsjetio je da je Vlada prošle godine u rujnu donijela odluku da sav plin koji Ina proizvede mora prodati HEP-u po reguliranoj cijeni, te da je to napravljeno zato što je u tom trenutku oko 120 tisuća hrvatskih građana ostalo bez plina, od čega polovica živi u Zagrebu.

Istaknuo je da je sav taj plin usmjeren prema građanima i institucijama, kako bi imali sigurnu zimu i plin po pristupačnim cijenama.

"Ukida se obveza da HEP kupuje plin od Ine budući da se na tržištu stabilizirala situacija u odnosu na ono što se događalo prošle godine", rekao je Filipović. 

Dodao je kako je od 1. travnja ove godine  cijena plina za sve hrvatske građane trebala porasti za 156 posto, ali odlukom Vlade u okviru zadnjeg paketa mjera cijena plina cijele godine neće rasti, pa će hrvatski građani imati jednu od najjeftinijih cijena plina u cijeloj EU. 

Istaknuo je da su takvom odlukom Vlade neki subjekte na tržištu plina možda dovedeni u situaciju da su kupovali plin po većoj cijeni u odnosu na ono što je Vlada regulirala, rekavši da stoga Vlada predlaže model kompenzacije. 

Predloženi model kompenzacije odnosi se na to da će Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) provjeravati nabavne cijene plina kod svih poslovnih subjekata koji budu tražili kompenzaciju.

"Ako se utvrdi da je cijena po kojoj su oni nabavljali  plin niža od cijene koju smo mi ograničili neće dobiti ništa, a ako se utvrdi da je cijena po kojoj su oni kupovali plin veća od cijene koju smo mi ograničili HERA će utvrditi koja je to razina, odnosno koji je iznos kompenzacije", rekao je Filipović.

Dodao je da se sve to radi kako bi energetski sustav i dalje funkcionirao i kako bi hrvatski građani imali jednu od najnižih cijena plina u EU-u.