borba za prava

Milanović Litre: Nedostaje nam gotovo šest tisuća odgojitelja, a novi Zakon o radu im donosi veliku štetu

22.02.2023 u 11:57

Bionic
Reading

Zastupnik Marko Milanović Litre (HS) izjavio je u srijedu kako novi Zakon o radu (ZOR) već sada nanosi veliku štetu odgojiteljima, pa je zatražio da se zaštite njihova prava

Neki su odgajatelji prve ugovore o radu na određeno potpisali krajem prošle, a neki početkom ove godine, no zbog odredbi novog ZOR-a nakon isteka trećeg ugovora neće moći raditi u istom vrtiću, rekao je zastupnik u saborskom govoru na slobodnu temu.

Naveo je da u predškolskim ustanovama radi oko 16.000 odgajatelja, od njih čak 23 posto na određeno. Neki upozoravaju kako većina tih ugovora nije zakonski opravdana, kazao je.

Upozorio je da Hrvatskoj nedostaje između 4000 i 6000 odgajatelja pa se zapošljavaju nestručne sobe, a plaće su premale u odnosu na zahtjevnost posla.

Katarina Peović (RF) referirala se na nedavni prosvjed 150 radnika Wolta, čiji su čelnici radnicima obećali pregovore, koji su stvarno počeli u ponedjeljak, ali su tada manje-više završili.

 Wolt je pozvao predstavnike radničke inicijative da dođu na pregovore, no prije samog sastanka su ih prisilili da daju imena, prezimena i OIB-e kako bi popisali tko je u inicijativi.

 „Kad je njih 24 to učinilo, onda je direktor Wolta na sastanku mahao tim papirom i pokazivao 'vas je samo 24, a govorite da zastupate sve radnike Wolta'“, prenijela je zastupnica i zaključila kako se radi o tipičnom korporativnom načinu suzbijanja štrajka.

„Cijela ergela PR i pravnih stručnjaka došla je tamo da bi zastrašila radnike, ali neće ići“, poručila je Peović.