izborne jedinice u saboru

Glasovac: Koja logika da Šolta bude spojena s Kninom, a Petrinja s Pagom?

20.09.2023 u 09:54

Bionic
Reading

Hrvatski sabor raspravlja o konačnom prijedlogu Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor koji se mijenja temeljem odluke Ustavnoga suda, kojom aktualni zakon prestaje vrijediti 1. listopada

Sjednica Sabora Izvor: Društvene mreže / Autor: Sabor.hr

11.47 Marijana Puljak (Pametno) pitala je ide li Hrvatska prema Estojiji odnosno kad ćemo uvesti elektroničko glasanje. Malenica je rekao da je Estonija jedina takva država u EU. 'Što će vrijeme donijeti vidjeti ćemo. Za sada ostajemo pri glasovanju kakvo imamo sada', odgovorio je Malenica.

11.42 Mišela Jakšića (SDP) zanimalo je zašto je probelem reći koji je tim ljudi radio na zakonu. 'Kakva je to demokracija kad mi ne možemo doznati imena ljudi?', pitao je Jakšić. Malenica je rekao da je sve objavljeno i da je očito da nije pratio.

11.34 Damir Bakić (Možemo) Slažete li se u obrazloženju zakona navesti broj birača u svakoj od novodefiniranih izbornih jedinica? Ja mislim da je potrebno naprosto da bi vidjeli je li udovoljeno zahtjevima Ustavnog suda. Malenica je kazao da je jasno prikazano prije ljetne pauze koliko ima u svakoj izbornoj jedinici birača i da mu mu može pisano dostaviti sve podatke. Bakić je rekao da su jedno prezentacije, a drugo službena dostava podataka.

11.11 Sabina Glasovac (SDP) pitala je koja je logičnost da Šolta bude spojena s Kninom, a Pag s Petrinjom. Znate li vi čitati odluku Ustavnog suda? Malenica joj je odgovrio da je prema modelu kojeg je SDP predložio Knin također bio u istoj izbornoj jedinici sa Šoltom. 'Tu ste malo u diskrepanciji', rekao je Malenica.

10.55 Emil Daus (IDS) pitao je zašto su Matuljli iz osme izborne jedinice prebačeni u sedmu, a iz sedme u osmu su prebačeni Bakar i Novi vinodolski. 'Postoji li suvisliji razlog osim što su gradonačelnici Bakra i Novog Vinodolskog iz HDZ-a? , upitao je Daus. Malenica mu je rekao da izborne jedinice imaju manje više isti broj birača i da je ostvareno sve što je Ustavni sud tražio i dodao je da je očito nervozan jer je stalno u oporbi a Vlada u Istru ulaže nikad više.

10.47 Malenica je Miletiću rekao da je teza o pola milijuna viška birača deplasirana i da se zna točno kako ide izborni proces, te da postoje i promatrači.

10.42 Iako je vrijeme za replike niz zastupnika nije replicirao nego se javljao za povredu poslovnika što je iz takta izbacilo Jandrokovića koji je rekao da tako ne može i da je samo jučer izrekao 56 opomena, a s njima je krenuo i jutros.

'Pokušajte se držati reda', upozorio je Jandroković.

10.31 Replicirajući Marin Miletić (MOST) pitao je kako je moguće da idemo na izbore, a imamo pola milijuna glasičkih listića viška.

10.25 Nakon stanki Ivan Malenica (HDZ), ministar pravosuđa, predstavio je Zakon o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor. Naveo je da broj izbornih jedinica i zastupnika ostaje jednak kao i prije te da se iz svake jedinice bira po 14 zastupnika.

10.00 Urša Raukar (Možemo!) smatra da je riječ o frankeštajnskim izbornim jedinicama i da je zakon apsolutna sramota.

Stanku su zatražili i iz HDZ-a kako bi još jednom naglasili najvažnije izmjene zakona.

9.35 U raspravi u zakonu u startu se krenulo sa stankama koje je u ime klubova zatražio niz niže navedenih zastupnika. Marijan Paviček (HS) smatra da popis birača nije točan i da imamo pola milijuna birača više nego stanovnika i da nisu slušane preporuke struke i da zakon zbog toga nije dobar.

'S ovim zakonom niste dobili ništa osim štto mislite s njim dobiti još jedne izbore'. kazao je.

Peđa Grbin (SDP) kazao je da se o prijedlogu zakona ne bi ni raspravljalo da se nije upetljao Ustavni sud.

'Da je bilo do vladajućih mi ne bi ni raspravljali', kazao je Grbin. Naveo je da je umjesto dobro obavljenog posla napravljeno krpanje.

  • +8
Sabor 20.9. Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Dario Zurovec (Fokus/Reformisti) smatra da su izmjene napravile zbog izbornog inžinjeringa. Krešo Beljak (HSS/RF) naveo je da nije riječ o novom izbornom zakonu već o starom koji je samo promijenjen da bude u ustavnim okvirima.

Da je riječ o izbornom inžinjeringu smatraju i u IDS-u dodavši da je to najvidljivije na primjeru Istre odnosno u osmoj izbornoj jedinici.

9.30 Uoči početka sjednice Gordan Jandroković, predsjednika Sabora oobjavio je vijest da je preminuo Hrvoje Šimić, saborski zastupnik HDZ-a.

'Vijest je koju smo primili s nevjericom jer ništa nije upućivalo na to. Imao je samo 51 godiinu', kazao je Jandrokoviić.

Rođen je 1972. godine u Našicama. Nakon završenog Medicinskog fakulteta u Zagrebu, vratio se u Našice u kojima je obnašao brojne dužnosti. Šimić je bio ravnatelj županijske bolnice u Našicama, gradski vijećnik, zamjenik gradonačelnika te liječnik i član uprave rukometnog kluba Nexe.

Šimić je na izborima 2020. godine izabran u Hrvatski Sabor. Iza Šimića ostala je supruga Valerija i dvije kćeri, Petra i Filipa.

Minuta šutnje za Hrvoja Šimića Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL