odbor za gospodarstvo

Četiri sata rešetanja Filipovića o Ini: Odgovarao na pitanja o ručku sa Škugorom, PPD-u, HEP-u...

31.10.2022 u 11:29

Bionic
Reading

Na dnevnom redu Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora je javno saslušanje ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića o imenovanju hrvatskih članova uprave Ine, daljnjeg upravljanja razvoja Ine i planova vlade u vezi poremećaja na tržištu nafte i plina

Davor Filipović na Odboru za gospodarstvo Izvor: Društvene mreže / Autor: Sabor.hr

Anka Mrak Taritaš obrazložila je zašto je oporba tražila dolazak ministra Filipovića.

'Država, odnosno građani RH su vlasnici 44 posto Ine. Ina je kompanija koja je na našim prostorima ostavila duboki trag. Bavila se razvojem, eksploatacijom, istraživanjima, imala je dvije rafinerije. Danas to nije ta kompanija. Danas je vidimo kroz niz malih pumpi. Ono što nas zanima, a zanima sigurno i građane, kako dalje? Želimo od vas odgovore na ta pitanja', obratila se Mrak Taritaš Filipoviću.

U uvodnoj riječi Filipović je kazao kako je jedna od najvećih pogrešaka hrvatske politike bila prodaje INA-e. Govoreći o hrvatskim članoima koji su imenovani kazao je kako je riječ o Mirku Skalickom, koji je radio u Shellu, Hrvoju Šimoviću redovitom profesoru na Ekonnomskom fakultetu u Zagrebu te Mariu Zovku, čovjeku koji je vodio Plinacro.

Filipović je rekao kako je dugoročni plan zaštita hrvatskih interesa u Ini, ali da o detaljima ne može govoriti.

'Vlada RH donijela je odluku da se sve raspoložive količine plina moraju prodati HEP-u, a HEP ih dalje prodaje hrvatskim bolnicama, školama, vrtićima. I na taj smo način stabilizirali velike poremećaje u opskrbi plinom koji su se mogli dogoditi, kaže Filipović.

Nikola Grmoja (MOST) rekao je ministru da ne govori o onome što je tema saslušanja te da je sasvim jasno zašto je izabrao doći na saslušanje u kontroliranim uvjetima Odbora za gospodarstvo.

  • +15
Sjednica saborskog Odbora za gospodarstvo Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo

"Ne znam što je ovdje kontrolirano osim vaše fiksacije ovdje gdje kontrole nema", odgovorio mu je predsjednik Odbora Žarko Tušek (HDZ).

Na pitanje Anke Mrak Taritaš hoće li bivši članovi Uprave, za koje je nastala afera s curenjem plina teška milijardu kuna, dobiti otpremnine, Filipović je kazao kako neće jer je takvu odluku donio Nadzorni odbor Ine.

Karolina Vidović Krišto propitivala je poslovanje HEP-a s Prvim plinarskim društvom.

"Moja uloga kao ministra je da osiguramo neometanu opskrbu plinom. Detalje o pojedinim natječajima slobodno pitajte one koji su natječaje provodili", odgovorio joj je ministar.

Međutim Krišto je ustvrdila da je riječ o povredi poslovnika.

'Ako ne odgovorite na pitanje zašto HEP posredno kupuje plin od PPD-a umjesto na tržištu, onda je to vrijeđenje', rekla je Vidović Krišto.

Zvonimir Troskot (MOST) pitao je po kojoj cijeni PPD kupuje plin od Ine te mu rekao kako bi to morao znati jer je nadzirao. Također je pitao zbog čega se ne iskopava na granici s Mađarskom te zbog čega se zaustavljaju strane firme s iskopima koji bi doprinijeli tome da hrvatske potrebe za plinom budu zadovoljene hrvatskim plinom.

Filipović je rekao kao će sigurno pozabaviti svim tim pitanjima, ali da u šest mjeseci koliko je ministar ne može riješiti sve probleme.

Na pitanje Stjepana Bartulice (Domovinski pokret) je li se u jednoj zagrebačkoj konobi sastajao sa Damirom Škugorom, bivšem direktoru INA-e, koji je pao u aferi s curenjem plina Filipović je kazao da s njim nikad nije jeo i da ga ne poznaje te da nisu njegovoj mami na račun uplaćeno 23 milijuna kuna.

'Nisam nikad s njim ni razgovarao o Ini. Natpisima nekog tabloida se neću baviti', kazao je Filipović.

Nikola Grmoja je rekao da možda s njim nije jeo, ali da se s njim nalazio.

'Nitko vas nije pitao jeli nego jeste li se s njim našli', rekao je Grmoja.

Grmoja je pitao ministra je li se izuzeo od glasanja o izvještaju o 2021. jer je bio u sukobu interesa. Filipović je tražio da mu kaže kada je to točno bilo.

"Ima stotinu izvještaja. Sudjelovao sam na dvije sjednice NO-a, jedna je bila konstituirajuća, to je sjednica kad se skupite, sjednete, kažete to je NO. Na drugoj sjednici nisam podržao usvajanje zapisnika sa sjednice na kojoj su se usvajali poslovni planovi za 2022. jer nisam sudjelovao i nisam radio na izradi tih poslovnih planova. Nisam podržao izvještaj o nadzoru poslovanja za 2021. Dio mađarskih članova je negodovao zašto to ne prihvaćam, a nisam jer nisam sudjelovao u tome", objasnio je Filipović.

Anka Mrak Taritaš zatražila je stanku Odbora i dodala da je nezadovolja jer je ministar došao nepripremljen i da nisu dobili odgovore na sedam pitanja koja su bila jasna.

"Kad je Filipović naslijedio Čorića, očito je naslijedio i njegovu bahatost i bezobraštinu. Ovo nisam vidjela ni na jednom Odboru i ne bih htjela da se ovaj Odbor pretvori u to. Molim vas da stanka bude formalno u trajanju od 10 minuta", rekla je.

Tušek je stanku odobrio.

Nakon stanke Mirelu Ahmetović (SDP) zanimalo je li se sa Škugorom sastajao i razgovarao oko HEP na što je Filipović kazao da nije bitno s kim se on sastajao nego što je radio i pottom ponovio da nije njegovoj mami na računuplačeno 23 milijuna kuna.

Rekao je i da je bilo potrebno zatvoriti rafineriju Rijeka zbog remonta, ali da je osigurana opskrba derivatima. Što se tiče hoće li Vlada tužiti bivše članove uprave, rekao je da je naručena revizija poslovanja i da će se ponašati sukladno tome.

Vidović Krišto usporedila je razmjere afere u Ini sa Njemačkom.

"Uzevši u obzir BDP, jedna milijarda kod nas je kao 100 milijardi u Njemačkoj. Da se afera takvih razmjera dogodila tamo, letio bi i portir iz Vlade", kazala je.

Sandra Benčić retorički je pitala što sprečava opskrbljivače i distributere da plin koji kupe po povoljnoj cijeni prodaju kome žele.

'Ništa u našim zakonima ih ne sprečava da to naprave. Najsignifikantnija rečenica u aferi je ona koju je Škugor rekao kad su ga uhapsili: 'Pa to se tak radi u Ini'. Nije problem u lopovima u Ini sa stranačkom iskaznicom, nego da su im zakoni to omogućili", rekla je Benčić koja je zatražila da se Vlada obveže da će dati prijedloge zakona kojim će se onemogućiti onima koji pružaju javnu uslugu da preprodaju svoje viškove na slobodnom tržištu nego isključivo HEP-u. Time će se, smatra, spriječiti malverzacije.

Filipović je odgovorio da je uredbom propisano da se plin kupljen po fiksnim cijenama može koristiti samo za javnu uslugu te je ponovio da zakonski okvir treba unaprijediti.