pandemija

U Hrvatskoj u ponedjeljak 94 nova slučaja zaraze koronavirusom, ali i 19 preminulih osoba

08.03.2021 u 07:29

Bionic
Reading

U Hrvatskoj su u ponedjeljak zabilježena 94 nova slučaja zaraze koronavirusom, a 19 osoba je preminulo

11:59 Visoka predstavnica Europske agencije za lijekove (EMA) Christa Wirthumer-Hoche pozvala je članice EU-a da se suzdrže od izdavanja odobrenja za hitnu upotrebu ruskog cjepiva protiv covida-19, Sputnjik V, dok agencija u potpunosti ne ispita njezinu sigurnost i učinkovitost. >>>Cijeli članak<<<

11:24 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata, na 20 testiranih osoba nema pozitivnih slučajeva na virus COVID 19. Iz drugih županija javljeno je o tri pozitivna slučaja osoba s prebivalištem/boravištem na području Međimurske županije. U protekla 24 sata oporavilo se 15 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 134. U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 32 pacijenta pozitivna na virus COVID 19, od toga je 6 pacijenata hospitalizirano unutar 24 sata, jedan pacijent je otpušten te nema pacijenata na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, ženska osoba stara 86 godina s dodatnim kroničnim bolestima.

11:12 “U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 94 nova slučaja koronavirusa. 74 pacijenta su na respiratoru, deset više nego prethodni dan. Preminulo je 19 osoba. Cijepljeno je 199.498 osoba”, izvijestila je Vera Katalinić Janković na konferenciji za medije Nacionanalnog stožera civilne zaštite.

11:07 Na području Zagrebačke županije devet je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a ozdravilo je 26 osoba, izvijestili su u ponedjeljak iz te županije. Po dvoje novooboljelih imaju Velika Gorica i Bistra, a po jedan Samobor, Sveta Nedelja, Vrbovec, Sveti Ivan Zelina i općina Luka.

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo na području Zagrebačke županije od početka pandemije evidentirano je 20.136 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječeno je 19.755 osoba, a 73 osobe su umrle. Trenutno je aktivno 308 slučajeva. Samoizolacija je propisana učenicima dva razreda.

10:51 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata dvije su novooboljele osobe od COVID-19, 17 osoba je izliječeno. Po jedna oboljela osoba je s područja Otočca i Novalje. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. Od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je oboljelo 3099 osoba od čega je 80 aktivnih slučaja, 108 osoba je preminulo te je ukupno izliječena 3001 osoba.

Na liječenju na Covid odjelu OB Gospić trenutno se nalazi 20 osoba. U posljednja 24h provedeno testiranje nad 12 osoba. Na području PU ličko-senjske aktivno je 313 mjera samoizolacije. Provjerom utvrđeno jedno kršenje izrečenih mjera.

10:37 Stotine milijuna ljudi u svijetu koriste statine, lijekove kojima se smanjuje razina kolesterola u krvi i sprečava rizik od razvoja bolesti srca. Nova američka studija je pokazala da upravo statini, 'lijekovi protiv masnoća', smanjuju i smrtnost od covida-19, prenosi portal Medical News Today. >>>Cijeli članak<<<

10:21 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je šest novih slučajeva zaraze koronavirusom (dva utvrđena brzim antigenskim testom). Radi se o četiri osobe iz Dubrovnika te po jednoj iz Korčule i Metkovića. Preminula je jedna ženska osoba iz Dubrovnika (rođ. 1946.) Izliječeno je 47 osoba: 17 iz Dubrovnika, 15 iz Konavala, 14 iz Župe dubrovačke te jedna osoba iz Ploča. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji trenutno je aktivno 640 slučajeva zaraze koronavirusom, od čega na širem području Dubrovnika njih 583 (Dubrovnik 257, Konave 167, Župa dubrovačka 137, Dubrovačko primorje 14 te Ston osam slučajeva). Prvu dozu cjepiva primilo je 6372 žitelja Dubrovačko-neretvanske županije. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 59 osoba pozitivnih na koronavirus. Šest pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, svi na invanzivnoj ventilaciji.

9:36 Svi silno želimo da pandemija koronavirusa što prije završi, no to se neće dogoditi još mnogo godina ako najbogatije države ne podijele svoje količine cjepiva s ostatkom svijeta, složni su zdravstveni stručnjaci. >>>Cijeli članak<<<

9:22 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je javnost kako na području županije nema novih slučajeva bolesti COVID-19. Na području županije trenutno je aktivno 34 slučajeva bolesti COVID-19, ozdravilo je 11 osoba, a na bolničkom se liječenju nalazi devet osoba. Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije, bolest COVID-19 je potvrđena kod 6130 osoba.

9:14 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 55 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđena je jedna novozaražena osoba, bliski kontakt već poznate pozitivne osobe. Izliječene su četiri osobe. Trenutno je 37 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 790 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 27 osoba. U Istri je cijepljeno 11.807 osoba, od toga 3516 osoba s dvije doze cjepiva. Iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije tijekom tjedna na cjepne punktove bit će dostavljeno 3470 doza cjepiva.

  • +14
Koronavirus u Brazilu Izvor: EPA / Autor: RAPHAEL ALVES

9:08 Ravnateljica Klinike "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić izjavila je da istraživanje provedeno u Hrvatskoj, koje će biti predstavljeno u ponedjeljak, pokazuje da se, nakon druge doze cjepiva protiv koronavirusa, višestruko povećavaju antitijela kod određenog broja ispitanika. Rezultati istraživanja će biti predstavljeni na redovnoj presici Nacionalnog stožera civilne zaštite. Markotić je objasnila da je riječ o istraživanju provedenu u Hrvatskoj vezanom uz cijepljenje protiv koronavirusa koje je pokazalo da je, nakon druge doze cjepiva, primijećen nekoliko puta veći titar antitijela kod određenoga broja ispitanika. >>>Cijeli članak<<<

8:43 Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata nije potvrđen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite. U izvješću je opetovano upućen apel stanovnicima županije kako se samo pridržavanjem epidemioloških mjera Nacionalnog i županijskog Stožera može spriječiti daljnje širenje zaraze.

8:21 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno je na liječenju 9 pacijenata zaraženih koronavirusom. Nema pacijenata na respiratoru. Trinaest pacijenata je na opservaciji. U samoizolaciji je na području Bjelovarsko-bilogorske županije 181 osoba. Pozivamo naše sugrađane da budu odgovorni i pridržavaju se svih propisanih nužnih epidemioloških mjera. >>>Cijeli članak<<<

8:20 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen očekuje od travnja 100 milijuna doza cjepiva na mjesec, piše u ponedjeljak njemački tisak. >>>Cijeli članak<<<

8:01 Pandemijska situacija u školama prati opću sliku u Hrvatskoj - 432 učenika i 138 djelatnika. U samoizolaciji su 3224 učenika te 165 djelatnika, rekao je Državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak u emisiji U mreži Prvog.

'Preko 75 posto škola je na A modelu, licem u lice. Po C modelu je ispod tri posto, u srednjim školama se pojavljuje A i C model u raznim kombinacijama - oko 18 posto', dodao je Paljak.

Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan rekla je da je posebno zabrinjavajuće da se u nekim školama simptomi zanemaruju te da se učenici nakon što nekoliko dana ostanu kod kuće vraćaju na nastavu.

'Ne provodi se dovoljno testiranja. Ne možemo govoriti o realnoj situaciji. Ono što je jako uznemirilo zaposlenike u školama je sustavno kršenje mjera, nejednaki kriteriji i ne pružanje dobrog primjera svim učenicima. Dok oni ne mogu ništa, ne idu ne ekskurzije, mjere krše oni koji bi trebali davati primjer. Mi tražimo što hitnije prioritetno cijepljenje, nikakva prisila', rekla je Tuškan dodajući da je interes velik.

7:26 U nedjelju je zabilježeno je 394 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3743. Među njima je 767 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 74 pacijenata. Preminulo je 5 osoba.

7:14 Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske održat će se u 11 sati.