žestoke posljedice korona-krize

Kako to izgleda u Njemačkoj? Pomoć poduzetnicima kasni, sve je birokratizirano i komplicirano, a kad jednom prođe korona...

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 05.03.2021 16:01
  • Objavljeno 05.03.2021 u 16:01
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Ina FASSBENDER / AFP / Profimedia

Financijska pomoć svima je bila i ostaje strategija kojom se u Njemačkoj pokušavaju ublažiti žestoke posljedice korona-krize. Financijska pomoć, međutim, samo odgađa stečaj i, kako strahuju ekonomski stručnjaci, sve bi moglo završiti valom stečajeva čim država prestane pomagati

'Apsolutno je razumljiva financijska potpora poduzećima koja su zbog lockdowna upala u probleme', kaže stručnjak Leibnizovog instituta za europska ekonomska istraživanja iz Mannheima (ZEW). Međutim, 'pored troškova koji se broje u milijardama', nediferencirani pristup bi se mogao 'negativno odraziti na srednjoročni gospodarski rast i razvoj produktivnosti u Njemačkoj'.

Prestanak obveze prijavljivanja stečaja

Osim što je dao pomoć u milijardskim iznosima službeni Berlin je donio odluku o prestanku obveze podnošenja zahtjeva za stečaj. Tvrtke su obično dužne prijaviti stečaj u roku od tri tjedna u slučaju insolventnosti. Njemačka vlada je ovo pravilo stavila izvan snage prošle godine u ožujku; najprije do kraja rujna, a onda i do kraja 2020. godine, piše Deutsche Welle.

Međutim, u izmijenjenom obliku pravilo važi do kraja travnja ove godine za tvrtke koje su od 1. studenoga do 31. prosinca predale zahtjev za pomoć zbog štete koju trpe zbog pandemije koronavirusa i koje su uz ovu pomoć mogle izbjeći insolventnost.

  • +11
  • +8

Koronavirus, Njemačka

Izvor: EPA / Autor: SASCHA STEINBACH

U branšama koje su posebno pogođene krizom u stečaj je otišlo manje od polovice tvrtki koliko se očekivalo prošle godine. 'Ova razlika je posebno izražena kod malih poduzeća, s manje od deset zaposlenih, a što su kompanije veće, razlika se smanjuje', objašnjava Georg Licht, voditelj Odjela za istraživanje inovativne ekonomike i poduzetničke dinamike na institutu ZEW.

Istraživanja Lichta i njegovog tima pokazuju da najveći dio tvrtki, kojima prijeti stečaj, čine upravo mali poduzetnici. Stručnjaci procjenjuju da će 25.000 poduzeća otići u stečaj nakon isteka pomoći. Kada je riječ o poduzećima koja su prije krize poslovala dobro, teško je procijeniti kakva je situacija u vezi sa stečajem. 'Stoga bi političari trebali i u nastavku korona-krize, nakon pažljive provjere, pružati financijsku pomoć poduzećima', kaže Georg Licht.

Unakrsna vatra kritika na ministra gospodarstva

Ministar gospodarstva Peter Altmaier

Ministar gospodarstva Peter Altmaier

Izvor: EPA / Autor: HAYOUNG JEON

Jedan drugi problem je što pomoć još uvijek nije stigla do brojnih tvrtki. Na udaru kritike je osobito ministar gospodarstva Peter Altmaier (CDU). 'Broj poduzetnika koji su nezadovoljni radom ministra Altmaiera je u konstantnom rastu', kaže Markus Jerger, direktor Njemačkog udruženja srednjih poduzeća BVMW, piše Deutsche Welle.

Poduzetnici koji imaju tvrtke srednje veličine kritiziraju to što je prijavljivanje za pomoć, koju je osiguralo ministarstvo, previše birokratski i komplicirano. Tako je savezni ministar gospodarstva 'od spasitelja postao pogrebnik čitave branše', žali se Jerger. Alarm su uključila i druga udruženja gospodarstvenika, jer najveći dio pomoći za studeni i prosinac još uvijek nije stigao do poduzeća.

  • +2

Njemačka autoindustrija

Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW AG

Jedno ispitivanje instituta Ifo pokazalo je da bi gospodarska politika tijekom krize ukupno gledano mogla biti znatno poboljšana. Gotovo polovica ispitanih stručnjaka se o korona-politici izjasnila kao 'nezadovoljan' (27 posto) i 'jako nezadovoljan' (20 posto), piše Deutsche Welle.

Institut Ifo i Frankfurter Allgemeine Zeitung svaka dva mjeseca ispituju profesorice i profesore ekonomije na njemačkim sveučilištima. Političari reagiraju sporo i nefleksibilno - ovako je sažeo rezultate ispitivanja od ovog utorka Niklas Potrafke. On je direktor Centra za javne financije i političku ekonomiju instituta Ifo. 'Rezultati novog ispitivanja ekonomista pokazuju da još ima prostora da se poboljša ekonomska politika u vrijeme korone', naglašava Potrafke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!