GOSTOVANJE NA NOVOJ TV

Alemka Markotić otkrila kad stiže cjepivo Johnson&Johnson te komentirala prekid cijepljenja AstraZenecom u Austriji zbog smrtnog slučaja

07.03.2021 u 19:48

Bionic
Reading

U Dnevniku Nove TV gostovala je Alemka Markotić, ravnateljica zagrebačke infektivne klinike Fran Mihaljević. Komentirala je aktualne teme vezane uz epidemiju koronavirusa

Komentirajući proboj trećeg vala koronavirusa u pojedine zemlje, Markotić je rekla da je to u četvrtak bila i tema europske platforme znanstvenika. 'U nekim zemljama doista brojke rastu iznimno brzo. Svaka zemlja pokušava gledati svoje specifičnosti i prema tome donositi mjere. Na europskoj platformi znanstvenika ECDC je pokušao dati zajedničke smjernice, no svi su istaknuli da je to dosta teško jer ima jako puno specifičnosti', rekla je.

Upitana za sve učestalije kršenje mjera na sprovodima poput onih Milana Bandića i Zlatka Cice Kranjčara, Markotić je izbjegla izravan odgovor: 'Samo zajednički možemo držati situaciju pod kontrolom - mora djelovati i sustav, ali i svaki pojedinac je odgovoran za svoje ponašanje', ponovila je Markotić.

Markotić je također najavila kako će u ponedjeljak na tiskovnoj konferenciji Stožera civilne zaštite biti predstavljeno istraživanje provedeno u Hrvatskoj vezanom uz cijepljenje protiv koronavirusa. Ono je pokazalo da je, nakon druge doze cjepiva, primijećen nekoliko puta veći titar antitijela kod određenoga broja ispitanika.

Istaknula je da su rezultati dobri te da je, zahvaljujući nekim novim spoznajama, Europska agencija za lijekove (EMA) zatražila da s njima podijelimo ta istraživanja.

Šefica infektivne klinike najavila je kako je na europskoj platformi rečeno i da će početkom četvrtog mjeseca krenuti isporuka cjepiva proizvođača Johnson and Johnson, kojega je Hrvatska naručila 900 tisuća doza.

Na pitanje o prekidu cijepljenja cjepivom AstraZenece u Austriji koje se dogodilo zbog istrage o smrtnom slučaju jedne osobe, Markotić je ustvrdila kako za sada nema podataka da su zabilježene smrti ili plućne embolije koje bi bile uzrokovane cjepivom te kako vjeruje da će se dokazati da je cjepivo sigurno i da smrtni slučaj nije posljedica cijepljenja.