PRESICA STOŽERA

[VIDEO] Markotić o istraživanju cjepiva: Onima koji su preboljeli Covid bit će dovoljna jedna doza

08.03.2021 u 11:10

Bionic
Reading

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata detektirana 94 nova slučaja zaraze koronavirusom od 2178 testiranih, s udjelom pozitivnih od 4,3 posto. U bolnici je 805 osoba, a umrlo je 19 osoba, rečeno je na presici nacionalnog Stožera civilne zaštite. U samoizolaciji su 14.162 osobe, a cijepljeno je gotovo 200.000 ljudi

Stopa incidencije u Hrvatskoj je 161,2 zaraženih na 100.000 ljudi, pa je Hrvatska pala na šesto mjesto u Europi. Najgora situacija i dalje je u Češkoj, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da punktovi za cijepljenje predstavljaju 'pokaznu vježbu' i 'odskočnu dasku' uoči dolaska većih količina cjepiva u Hrvatsku.

'Trenutne brojke ukazuju na visoku spremnost svih uključenih dionika i maksimalnu iskorištenost doza cjepiva. Na platformu se do jutros za cijepljenje prijavilo 54.008 ljudi, a još 4371 građana nazvalo je pozivni centar', rekao je Beroš, čestitajući 'svim damama' Dan žena.

Presica Nacionalnog stožera civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi / Pixsell

Analizu cijepljenja predstavila je Alemka Markotić, navevši da je studija još u tijeku, ali ovo su zanimljivi preliminarni rezultati istraživanja koje se provodi u Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'.

Cijepljeno je 426 zaposlenika Klinike s dvije doze Pfizera, a u osam su se razvile alergijske reakcije. Prvi serološki testovi za određivanje antitijela napravljeni su tri tjedna nakon prve doze. U pet ispitanika nakon prve doze nije bilo detektabilnog odgovora, no većina je imala dobar odgovor stvaranjem antitijela. Vrijednosti su bile čak sedam puta više nakon druge doze.

'Žene su i nakon prve i nakon druge doze nešto bolje reagirale na cjepivo', kazala je Markotić.

  • +6
Konferencija za medije nacionalnog Stožera civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Postoji negativna korelacija s količinom antitijela i dobi, tako da stariji organizmi nešto slabije reagiraju, a tako je bilo i s nezdravstvenim djelatnicima u odnosu na zdravstvene nakon prvog cijepljenja, što bi ukazivalo na to da su zdravstveni djelatnici bili 'tiho prokuženi'. Vrijednosti antitijela ipak su se izjednačile nakon druge doze.

EMA zatražila rezultate istraživanja Klinike 'Dr. Fran Mihaljević'

Ispitanici koji su preboljeli Covid već nakon prve doze imali su značajno visoku razinu antitijela, a ona se nije povisila nakon drugog cijepljenja. Oni koji su bili u samoizolaciji, ali nisu preboljeli Covid, nakon druge doze dosegnuli su potrebnu razinu. Drugim riječima, nikakve koristi nema od drugog cijepljenja za one koji su odbolovali Covid, pokazuju rezultati.

'Svi djelatnici su imali značajno više vrijednosti antitijela nakon druge doze, žene su nešto bolje reagirale, a onima koji su preboljeli Covid vjerojatno neće biti potrebna druga doza cjepiva', rekla je, između ostalog, Alemka Markotić, napominjući da se istraživanje nastavlja, a već je predstavljeno europskim kolegama te je i Europska agencija za lijekove (EMA) zatražila potpun uvid u dosadašnje rezultate.

Markotić je napomenula da će se još trebati pratiti rezultati, a dodatno će se trebati testirati svi dosadašnji uzorci neutralizacijskim testom. Capak je rekao da bi bilo logično da se već sada donese odluka da se oni koji su preboljeli Covid ne trebaju cijepiti drugom dozom, ali u ovom trenutku takve odluke još nema.

'Sad smo u drugoj fazi cijepljenja, cilj nam je da cijepimo one s najvećim rizikom za teške oblike bolesti i smrt, a nakon toga ćemo razmotriti prioritete', rekao je Capak, odgovarajući na pitanje o zahtjevu nastavnika da se cijepe.

Dodao je da se cijepljenje protiv Covida, kao i preboljenje, sada smatra važećim razlogom za izuzeće od karantene nakon kontakta s oboljelim.

Po pitanju prelaska granice cijepljenih osoba, Capak je rekao da zasad niti jedna članica EU-a nije uvela prelazak granice temeljem cijepljenja, iako postoje bilateralni dogovori s trećim zemljama, a i Hrvatska ima takve ponude. 'Na tome se intenzivno radi u EU, korištenju certifikata o preboljenju, testu i cijepljenju. Sigurno će doći trenutak u kojem će EU uvesti ta pravila, ali postoje još brojna pitanja koja treba riješiti', kazao je Capak.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da bi Europska komisija 17. ožujka trebala izaći s prvim draftom takvog dokumenta.

Na pitanje štiti li cjepivo od mutiranih sojeva, Capak je rekao da neka cjepiva slabije štite od nekih novih varijanti, kao što su britanska, brazilska i južnoafrička. Konkretno, AstraZenecino cjepivo nešto slabije djeluje protiv južnoafričkog soja, rekao je Capak.

  • +12
Počelo masovno cijepljenje u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic

Po pitanju tzv. kućnih testova na koronavirus, kakvi se u nekim državama EU-a već nalaze na policama trgovina, Capak je rekao da bi HALMED trebao potvrditi takav test. U Hrvatskoj nije registriran nijedan takav test, iako će vjerojatno brzo doći.

Što se tiče lijekova za Covid-19, Markotić nema novih saznanja, ali je dodala da kortikosteroidi mogu smanjiti upalnu reakciju i smrtnost.

Govoreći o ruskom cjepivu, Beroš je rekao da je na Vladi RH da sagleda sve mogućnosti kako pribaviti cjepivo, ali na prvom mjestu je sigurnost cjepiva te je nužno voditi se regulativom. 'Čekamo dokumentaciju koju će evaluirati HALMED', rekao je Beroš. Markotić je rekla da je EMA primila dokumentaciju 4. ožujka i analiza je u tijeku.

Davor Božinović rekao je da će se krajem tjedna odlučivati o novim mjerama, ali s obzirom na porast brojeva, teško da se mogu očekivati nova popuštanja. 'Trebalo bi biti u fokusu to da očuvamo sadašnje mjere kako se ne bismo morali vraćati unazad', rekao je Božinović.

Otkud razlika u broju između isporučenog i utrošenog cjepiva? 'Cjepivo kako dolazi, tako se troši... Nema nikakvih zastoja, cjepivo ide kontinuirano', rekao je Capak. Komentirajući ideje da se prioritetne skupine zamijene na način da se prvo cijepe osobe s najviše kontakata, rekao je da prioritet ostaju osobe starije životne dobi i one sa komorbiditetima. Nada se da će uskoro doći dovoljno cjepiva kako bi se brzo mogli cijepiti i oni s puno kontakata.