SMRT NA PRIPREMAMA

Božinović i Milina o smrti specijalca: Nema potrebe za testiranjem na droge. Ne znamo odakle priče o efedrinu

07.09.2022 u 09:10

Bionic
Reading

Povodom stradavanja jednog pripadnika i hospitalizacije drugog pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko, javnosti su se obratili potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina te zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk

Podsjetimo, prvog dana obuke specijalaca Antiterorističke jedinice Lučko Tomislav Pavalić, 30-godišnji kandidat za pripadnika te elitne jedinice, srušio se na kondicijskom treningu i preminuo u utorak u bolnici. Pozlilo je i njegovom kolegi te je i dalje hospitaliziran u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu.

Iz MUP-a su pojasnili da se radilo o uobičajenim pripremama koje su provodili za 29 svojih pripadnika, a održavaju se prilikom svakog prijema novih članova, te će se uzrok smrti utvrditi obdukcijom.

'Pogođen sam iznenadnom smrću i neočekivanim odlaskom specijalca, našeg Tomislava. Izražavam sućut njegovoj obitelji. Drugi kolega je ozbiljno. Njegovo stanje je ozbiljno čim je na intenzivnoj, u ovom trenutku je stabilan, a liječnici su nam rekli da se takvo stanje jednostavno prati i njima je teško procijeniti u kojem smjeru će se to stanje razvijati. Ustrajat ćemo kao sustav na svim relevantnim činjenicama da utvrdimo što se dogodilo. To je krucijalno', kazao je Božinović. Dodao je da nije bila riječ o nekoj novoj vježbi i novom vidu obuke.

Milina je kazao da je gubitak policijskog službenika ogroman gubitak za sustav i da će oni poduzeti sve za skrb obitelji kako bi omogućili sva materijalna prava koja pripadaju djeci.

Bilobrk je naveo da je riječ o teškom danu. Odgovarajući na novinarska pitanja je li bilo kakvih vanjskih ili unutarnjih toksikoloških djelovanja, Milina je kazao da će se provesti sva potrebna vještačenja.

'Nema nikakvih indicija što se tiče toksikologije. Nije bilo drugih pripadnika koji su imali zdravstvenih problema', kazao je Milina.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina o stradavanja pripadnika ATJ Lučko Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač / CROPIX

Na pitanje hoće li raditi toksikološke analize kod ostalih polaznika Milina je kazao da nema indicija za to da netko ne bi bio pripravan za obuku.

Bilobrk je dodao da svatko tko želi biti pripadnik ATJ-a Lučko mora proći najrigorozniji liječnički pregled A kategorije.

Na pitanje je li u krvi preminuloga bilo efendrina, Božinović je kazao da će se provesti sudsko-medicinsko vještačenje, ali i dodao da oni nemaju nikakve indicije za to.

Ponovio je da će se provesti obdukcija kako bi se dobile preciznije informacije.

'Nemamo indicija da bismo išli u smjeru u kojem se ide. Korištenja efedrina, ja ne znam iz kojeg izvora to ide', kazao je Božinović.

Bilobrk je istaknuo da je ATJ Lučko najelitnija postrojba policije i kao takva pristupa svakodnevnoj obuci jer je temeljni posao svakog specijalca obuka i biti spreman.

'To nisu uobičajeni treninzi koje provode rekreativci po teretanama i borilačkim dvoranama', rekao je Bilobrk.

Upitan hoće li testirati sve pripadnike ATJ-a Lučko na droge, Milina je kazao da nema potrebe jer nema nikakvih dodatnih argumenata za to i da oni prolaze redovne liječničke preglede te da je postavljeno pitanje ponižavajuće.

Kazao je da se pripadnici ATJ-a Lučko testiraju kao i svi drugi građani kada se dogodi neki događaj.

Preminuli policajac je iz Zaprešića i otac je dvoje maloljetne djece. Obitelj i poznanici su u šoku jer je bio u top formi i živio sportskim životom. Primljen je u Lučko u skupini s 30-ak novih pripadnika koji su dobili privremeno rješenje na šest mjeseci.

Na pitanje jesu li specijalci bili cijepljeni protiv covida-19, Bilobrk je kazao da je to osobni podatak.

  • +9
Konferencija za medije o smrti pripadnika ATJ Lučko Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac