tragičan događaj

Sazvana presica zbog tragedije na obuci specijalaca AJT Lučko, pozlilo još trojici? Poznati novi detalji

06.09.2022 u 21:50

Bionic
Reading

Prvog dana obuke specijalaca Antiterorističke jedinice Lučko 30-godišnji kandidat za pripadnika te elitne jedinice srušio se na kondicijskom treningu i preminuo u utorak u bolnici. Pozlilo je i njegovom kolegi koji je i dalje hospitaliziran u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu. Uzrok smrti utvrdit će se obdukcijom. Iz MUP-a su pojasnili da se radilo o uobičajenim pripremama koje su provodili za 29 svojih pripadnika, koje se održavaju prilikom svakog prijema novih članova

Tijekom ponedjeljka, koji je bio prvi dan održavanja obuke, kandidati su uobičajeno prema rasporedu započeli dan, a kao posljednja etapa predviđen je trening kondicijskog trčanja na savskom nasipu. Neposredno prije dovršetka treninga trčanja, nešto prije 15 sati, jedan pripadnik se požalio na slabost, da bi nedugo nakon toga pozlilo i drugom pripadniku.

Prvu medicinsku pomoć pružio im je medicinski tim ATJ Lučko, a potom su prevezeni u Kliničku bolnicu Sveti Duh gdje su hospitalizirani. Nažalost, u utorak tijekom ranog jutra jedan pripadnik, koji je u ATJ došao iz Interventne jedinice policije Zagreb, preminuo. Drugi je mladić navodno u teškom stanju zbog otkazivanja bubrega, dok se još dvojica osjećaju loše, ali su izvan životne opasnosti i nalaze se na kućnoj njezi.

'Moguće je nekima već u samome početku ovo bio preveliki napor. Iako je preminuli kolega bio u vrhunskoj formi i na testiranju za ulazak u jedinicu bio među fizički najspremnijima, očito je imao nekih problema koji nisu bili vidljivi na liječničkom pregledu', govori visoki izvor iz MUP-a za portal Ni Zagorje malo.

  • +10
Vježba ATJ Lučko Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

Portal doznaje i da su, prema neslužbenim informacijama, liječnici u krvi preminuloga navodno pronašli veće količine efedrina, stimulativnog sredstva koje se, između ostalog, koristi za postizanje bolje mišićne definicije. Kako navode proizvođači, efedrin ima i brojne neželjene učinke. Među njima su tremor ruku, znojenje, ubrzani rad srca, povišen krvni tlak, vrtoglavica, osjećaj unutarnjeg nemira.

Ministar Davor Božinović sazvao je za srijedu ujutro presicu na kojoj će govoriti o tragediji. Uz njega će se javnosti obratiti i glavni ravnatelj policije Nikola Milina te zapovjednik ATJ-a Lučko Mate Bilobrk.