NEDJELJOM U DVA

Bernardić pojasnio zašto će SDP podržati Anku Mrak Taritaš

26.03.2017 u 14:28

Bionic
Reading

Gost HRT-ove emisije 'Nedjeljom u dva' bio je Davor Bernardić, koji je komentirao što misli o svojim kritičarima, ali i zašto je SDP odlučio podržati Anku Mrak Taritaš

Neiskusan je, neodlučan, nema karizmu - neki su od komentara koji posljednjih mjeseci dolaze na račun predsjednika SDP-a Davora Bernardića. Što misli o tim kritikama, otkrio je u HRT-ovoj emisiji 'Nedjeljom u dva'.

'Treba biti autentičan, to je uvijek teži put. Nemam političko zaleđe, ne podržava me krupni kapital, nemam obitelj koja je povezana s tehnomenadžerskim ili udbaškim strukturama. Nisam dužan ni krupnom kapitalu, ni novinarskim lobijima, zato me napadaju', kazao je Bernardić, otkrivši pritom kako mu se otac hranio u pučkoj kuhinji i kako nije odrastao u bogatstvu.

Komentirao je i kako je postao predsjednik SDP-a. Nije tajna da je na početku utrke favorit bio Tonino Picula, sve dok nije izjavio da bi stranku vodio iz Bruxellesa. Upitan je li slučajno postao predsjednik, Bernardić je rekao: 'Sve je bilo neočekivano. Vjerojatno postoji razlog zašto se to tako dogodilo, možda je on negdje 'gore'. Nitko nije očekivao ni da ćemo izgubiti parlamentarne izbore. I onda, Picula je izjavio to u Bruxellesu i tada sam se odlučio kandidirati.'

Progovorio je i o lokalnim izborima i zašto se SDP odlučio podržati Anku Mrak Taritaš. 'Podržali smo kandidatkinju za koju mislimo da ima šanse. Idemo zajedno i  za skupštinu i u gradske četvrti. Zdravi razum nalaže da ako želimo promjenu moramo staviti interes građana ispred osobnih interesa pa i interesa SDP-a', rekao je Bernardić, odgovorivši tako onima koji su smatrali da SDP mora imati svog kandidata za Zagreb.

Kao glavne zadaće naveo je borbu za bolje obrazovanje i povećanje minimalne plaće na 60 posto prosječne plaće. 'Mladi se obrazuju za burzu, a ne za tržište rada. Mladi moraju biti dobro obrazovani da bi mogli zaraditi dobru plaću, kako bi imali socijalnu sigurnost i mogućnost da dođu do vlastitog stana. Podilazimo velikima, a sve reforme idu preko leđa malih poduzetnika', kazao je Bernardić.

Na pitanje misli li podnijeti ostavku ako rezultati lokalnih izbora budu loši, Bernardić je jasno dao do znanja da se ne misli povući. 'Vjerujem da će rezultat lokalnih izbora biti dobar. Nakon lokalnih izbora slijedi test za lokalno rukovodstvo i izbor čelnika lokalnih SDP-ovih organizacija. A nakon parlamentarnih izbora slijedi test za predsjednika stranke', rekao je Bernardić.

Progovorio je i o aktualnoj situaciji s Agrokorom, odnosno o zakonu kojim Vlada namjerava pomoći sistemski važnim kompanijama. 'Time je obuhvaćen samo Agrokor. Želite li vi plaćati dugove Agrokora? Mislim da građani ne trebaju plaćati dugove Agrokora. Agrokor mora izići s planom restrukturiranja. Ovo mu neće pomoći kod vjerovnika. Treba izabrati krizni menadžment koji treba restrukturirati kompaniju', kazao je Bernardić.

'Nije država ovdje da plaća dugove i stvari gura pod tepih. Kad je više prašine pod tepihom, onda je pad bolniji', kazao je o Agrokoru.

Bernardić, koji se našao pod kritikama pojedinaca u SDP-u zbog pisma premijeru Andreju Plenkoviću, kazao je da nije zažalio zbog tog pisma. 'Ja sam za dijalog. Ako smo ga imali u Domovinskom ratu i Vladi nacionalnog jedinstva, možemo i sad. Ali trebamo imati društvo koje ne plagira, koje nema društvo sukoba interesa', rekao je Bernardić.

Ponovio je kako on osobno, a i neki drugi u stranci, smatra da bi, dok ima ovakve ovlasti, bilo dobro da se predsjednik RH bira u parlamentu dvotrećinskom većinom glasova. 'Ako ćemo imati protokolarnog predsjednika koji obilazi sajmove vina i pršuta i baletne predstave, a pritom se bori za popularnost - onda je bolje da ga biramo dvotrećinskom većinom u Saboru - takav široki konsenzus bio bi bolji za hrvatsku stabilnost', smatra Bernardić. 

Osvrnuo se pritom i na kritike koje su stigle zbog njegove izjave da bi predsjednik RH trebao birati troje ministara.

'Provokacija je uspjela. Karikirao sam, a mediji su to shvatili kako su shvatili', rekao je, pojasnivši kako je tri ministra izvukao iz izjave predsjednice, koja je, uz to što sukreira obrambenu i vanjsku politiku, rekla da nam treba zasebno ministarstvo demografije.

Bernardić je ranije kritizirao Most da je blizak kleru. Upitan kako onda da SDP podržava Tomislava Panenića kao župana u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Bernardić je podsjetio da je SDP s Panenićem bio u koaliciji i kada je bio načelnik Tompojevaca. O Mostu je kazao: 'Most je čudna struktura. Petrov je oko molitelja pred bolnicama rekao da ako ljudi mogu hodati na Prideu, zašto ne mogu i moliti. Iz tih izjava možemo iščitati da je Most više na strani klera, ali to nije problem ako se u državi poštuju pravila sekularne države.'

Govoreći o kurikularnoj reformi, rekao je da je treba nastaviti. 'SDP-ovi gradovi provest će kurikularnu reformu', najavio je.

Dodao je da Borisa Jokića treba podržati, a da ga je ova vlada 'šutnula ustranu'.

Odgovarao je i na pitanja na koja je davao odgovore prije sedam godina. Upitan je li Milan Bandić korumpirani političar, kazao je da 'postoje indicije' da jest.

Rekao je da Franjo Tuđman treba imati spomenik u Zagrebu na Trgu Franje Tuđmana.

Na pitanje je li Zoran Milanović napravio neku pogrešku, kazao je: 'Čovjek koji radi, čini pogreške. Ali napravio je mnogo toga dobroga', rekao je Bernardić, no nije želio govoriti o tome koje su to greške. 'O ljudima koji su svoje odradili, govorimo sve najbolje. Okrenimo se budućnosti', dodao je.

Na pitanje koji su mu konkretni potezi koje planira, rekao je da želi obnoviti učeničke domove i poboljšati prehranu što će platiti porezni obveznici.

Na opasku da je takav odgovor politički populizam bez konkretnih financijskih mjera, Bernardić je uzvratio: 'Moram poraditi na prezentaciji. Očito nemam dobar PR'.

Pozvao je ljude koji su otišli iz SDP-a da se vrate, pa i Ivu Josipovića, Mirelu Holy, pa i Aleksandru Kolarić. 'Zašto ne? Ali ako je netko izbačen, postoji postupak da se netko vrati', rekao je.

Komentirao je i kandidaturu Brune Esih. 'Očito da HDZ ima dva kandidata. Ušla je na listi HDZ-a u Sabor', rekao je Bernardić.

Osvrnuo se i na one koji su članovi SDP-a i kritiziraju stranku, dodavši kako se kreće u izradu Etičkog kodeksa.