OLABAVLJEN ČVOR

Bernardić o Anki Mrak Taritaš i smanjenju prireza u Zagrebu

18.03.2017 u 18:43

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u subotu je izjavio da bi se idući tjedan trebalo znati hoće li njegova stranka podržati HNS-ovu kandidatkinju za gradonačelnicu Zagreba Anku Mrak Taritaš, no nije htio reći hoće li SDP-ovu podršku, kako nagađaju neki mediji, dobiti Mostov kandidat za vukovarsko-srijemskog župana Tomislav Panenić.

'Očekujem da će se situacija raspetljati idući tjedan', odgovorio je Bernardić nakon izborne konvencije Foruma mladih SDP-a na novinarski upit o lokalnim izborima i pregovorima sa zagrebačkim HNS-om.

No nije izravno odgovorio na pitanje hoće li SDP u Vukovarsko-srijemskoj županiji podržati Mostova kandidata Tomislava Panenića za župana. Samo je rekao da će o tome odlučivati lokalna organizacija SDP-a i poručio da su Slavoniji potrebne duboke promjene nakon 25 godina vladavine HDZ-a, koji je, kako je naglasio, iza sebe 'ostavio siromaštvo i iseljavanje'.

Bernardić je potvrdio i da zagrebački SDP predlaže smanjenje prireza u Zagrebu sa 18 na 16 posto. 'To je izvedivo, Zagreb ima sasvim dovoljno novca. Umjesto da se novac troši bezrazložno za nekakve projekte koji nemaju nikakav utjecaj na život građana, želimo da Zagrepčanima ostane nešto malo više novca u džepu jer plaćaju najskuplje režije i prirez', rekao je predsjednik SDP-a.

Na izbornoj konvenciji Foruma mladih SDP-a je tristotinjak mladih delegata iz cijele Hrvatske izabralo novo vodstvo toga tijela. 

 Za novu predsjednicu Foruma mladih izabrana je 27-godišnja Biljana Gaća iz Vukovarsko-srijemske županije, koja je poručila da će se zauzimati za 'izgradnju dobrog društva i obranu vrijednosti 21. stoljeća'.

Istaknula je kako je za Forum mladih SDP-a obrazovanje najvažniji segment hrvatskog društva, a resornom ministru Pavi Barišiću poručila da 'ministar obrazovanja mora biti osoba koja cijeni znanstvena dostignuća i koja nije dokazani plagijator'.

'Aktualni ministar i HDZ stopirali su kurikularnu reformu i mi ćemo ih, ako bude potrebno, svaki dan podsjećati da se ona mora nastaviti. Poručujemo im da građanski odgoj mora biti obavezni predmet, koji će biti objedinjen s religijskim odgojem, te da je vjeronauku mjesto u crkvama, ne u školama', istaknula je Gaća. 

U izjavi novinarima, predsjednica Foruma mladih je imala poruku i za premijera Andreja Plenkovića, upitavši ga sjeća li se slogana iz izborne kampanje 'Biraj bolju budućnost'.

'Ja vas pitam, premijeru, koja je to bolja budućnost? Ona u kojoj mladi odlaze u Irsku ili Njemačku, u kojoj ne sankcionirate plagijatore, a u prvom koraku ste oformili vijeće za suočavanje s prošlošću. Ako je to ta budućnost, onda se zaista bojim za naše mlade', istaknula je nova predsjednica Foruma mladih SDP-a.