'KARIKIRAO SAM'

Bernardić izazvao čuđenje: Neka predsjednica bira i ministre!

20.03.2017 u 15:49

Bionic
Reading

Ako se pita Davora Bernardića, predsjedniku ili predsjednici Hrvatske trebalo bi povećati ovlasti. No, na koji način bi to izveo Bernardić, izazvalo je podsmijeh kod drugih političkih aktera

Treba li predsjednika ili predsjednicu RH birati u parlamentu ili izbor ostaviti građanima, pitanje je koje se postavilo u sklopu konferencije Večernjeg lista 'Hrvatska kakvu trebamo.' No iznenadio je odgovor šefa SDP-a Davora Bernardića.

'Potrebno je predsjednici ili predsjedniku dati ovlasti da se to ne bi svelo samo na protokol ili agroturizam. To je jedan put. Drugi je dvotrećinska većina u parlamentu, možda je to jedini način da se ljudi u parlamentu oko nečega dogovore ako se ne mogu dogovoriti oko nekih zdravorazumskih dogovora', rekao je Bernardić.

Upitan je li za veće ovlasti ili neizravan izbor, rekao je da je njegov osoban stav da treba povećati ovlasti. 'Dajte, na primjer, predsjedniku ili predsjednici da koordinira tri ministarstva. Da imenuje ministre. Ili ćemo izabrati protokolnog predsjednika, a to možemo u parlamentu', poručio je Bernardić.

I dok su SDP-ovci već ranije iznosili ideju da se predsjednika RH bira u parlamentu, Bernardićeva ideja da bi predsjednik ili predsjednica sudjelovali u izboru ministra, među političkim akterima izazvala čuđenje.

'HNS-liberalni demokrati smatraju da u ovom trenutku institucija predsjednika treba zadržati postojeće ovlasti - ne treba ih smanjivati, a ni povećavati. Prvi put čujemo za ovakav prijedlog i ne bi htjeli ulaziti u odnose Kolinde Grabar Kitarović i Davora Bernardića', poručili su za tportal u HNS-u.

Ideju nam je kratko komentirao i HDZ-ov  Gordan Jandroković. 'Ideja je svježa i još je nismo razmotrili u stranci', kazao nam je Jandroković.

Nakon što je njegova ideja 'zapalila' društvene mreže, Bernardić se pokušao ispraviti na Twitteru.

Iako u Mostu, do objave ovog teksta, nisu imali komentara na Bernardićevu ideju, o ovlastima predsjednice prije mjesec dana gostujući u Točki na tjedan N1 televizije govorio je Mostov potpredsjednik Robert Podolnjak. Tada je, govoreći o načinu izbora predsjednika, kazao da se on apsolutno zalaže da građani biraju predsjednika. Na pitanje treba li povećati ovlasti predsjednika, Podolnjak je kazao: 'Smatramo da je predsjednik dodatni čimbenik stabilnosti koji se pojavljuje u kritičnim, pojedinim situacijama. Imate situacije kod procesa formiranja vlade, kada predsjednik ima određenu ulogu, kada nemate vladu, kada se Sabor ne može konstituirati... Pošli smo jednu takvu epizodu i predsjednica je tada pokazala da predstavlja čimbenik stabilnosti', rekao je Podolnjak.

Rasprava o ovlastima predsjednika RH vodi se već godine. One su smanjene 2000. kada je Hrvatska izašla iz polupredsjednički sustav, a u godinama nakon toga bilo je govora i o njihovom smanjivanju i povećanju, no nisu bile mjenjanje.