SVIJET U SEDAM DANA

Uzgoj organa je budućnost, a samo je pitanje hoće li nas spašavati hibridna ovca, svinja ili koza

25.02.2018 u 15:09

Bionic
Reading

Hoće li američki učitelji dolaziti na nastavu naoružani do zuba? Teroristička skupina Boko Haram otela 111 nigerijskih srednjoškolki. Strašnu ratnu situaciju u Siriji neki zovu današnjim holokaustom. Hoćemo li organe za presađivanje dobivati od ovaca ili od svinja? Parišku operu prošle sezone posjetilo 100.000 gledatelja mlađih od 28 godina. To su tek neke od zanimljivosti iz svijeta u prošlom tjednu, o čemu čitajte u pregledu Davorke Grenac

'Svako jutro poljubim djecu prije odlaska u školu i kažem: 'Volim vas, uživajte i budite dobri.' Ali toga jutra, hm, toga jutra bilo je drukčije. Toga jutra vratila sam se 26 godina unatrag, u ratno vrijeme Bosne. Poljubila sam ih i spontano rekla: 'Volim vas, budite sigurni.'

Budite sigurni? To je ono što je moja majka govorila šaljući nas sa strepnjom u školu, ne znajući hoće li nas pogoditi snajperist ili ćemo stradati od bombe. Jesmo li opet u ratu?', pita na Facebooku ojađena majka trojice sinova, svih troje rođenih u SAD-u.

Davnih devedesetih ona je s roditeljima i bratom stigla iz okolice Sarajeva u sigurnost gradića Bowling Green, savezna država Kentucky, ali nakon 17 žrtava najnovijeg masakra u srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas u gradiću Parkland na Floridi proteklog Valentinova boji se za sigurnost trojice svojih malih Amerikanca.

Nakon krvavog pohoda 19-godišnjeg Nicolasa Cruza na bivšu školu preživjelim učenicima, njihovim roditeljima i nastavnicima ovaj put nisu dovoljne 'misli i molitve' kongresnika, nego konkretna akcija. Oštar zagovornik nošenja oružja, Trump je ovaj put u Bijelu kuću primio njihovu delegaciju, izrazio želju za pojačanom provjerom vlasnika oružja i povećanjem dobne granice za kupnju nekih tipova te obećao od ministarstva pravosuđa tražiti pokretanje zabrane prodaje civilima automatskih pušaka korištenih u nedavnom masovnom pokolju u Las Vegasu i onih tipa AR-15, kakvu je koristio Nicolas Cruz.

Tom prigodom također je izjavio kako napadi poput onoga na Floridi ne bi bili tako krvavi kada bi 'učitelji bili vještiji u vatrenom oružju'. Nije puno, ali Trumpovi 'prvi dječji koraci' ipak su tračak nade zagovornicima kontrole oružja da se nešto miče s mrtve točke.

  • +4
Prosvjed u Fort Lauderdaleu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Problem nekontroliranog orgijanja oružjem pokrenuli su s mrtve točke preživjeli učenici s Floride osnivanjem pokreta Nikad više i zakazivanjem Marša za naše živote, masovnog prosvjeda u dvadesetak američkih gradova 24. ožujka. S mrtve točke ipak nisu mogli pokrenuti izglasavanje o pokretanju procedure za donošenje zakona o ograničenju prodaje određenog tipa oružja privatnim osobama u Zastupničkom domu Floride s republikanskom većinom.

S 1,3 milijuna izdanih dozvola za kupnju oružja u ovoj saveznoj državi ne ide to lako. 'Želje učenika su jedno, stvarnost je nešto drugo', objasnio je jedan zastupnik, ne rekavši da su vlasnici oružja i vjerni glasači republikanaca.

Da su nastavnici srednje škole u nigerijskom gradu Dapchiju, u saveznoj državi Yobe, bili malo 'vještiji u oružju', džihadisti iz terorističke skupine Boko Haram možda ne bi prošlog tjedna uspjeli oteti 111 djevojčica. Svjedoci kažu da su džihadisti upali u grad pucajući iz pušaka i aktivirajući eksploziv, zbog čega se nešto prisebnijih učenica i nastavnika posakrivalo u okolnom grmlju ili pobjeglo u okolna sela, znajući što se dogodilo prije četiri godine u školi u obližnjem gradu Chiboku, iz koje su teroristi kidnapirali 270 tinejdžerki. Nigerijska je vlada kasnije zamjenom petorice vojnih zapovjednika Boko Harama uspjela osloboditi stotinu djevojaka, a za sudbinu ostalih ni danas se ne zna. Tijekom osam godina terora Boko Harama, koji želi na sjeveru Nigerije osnovati islamsku državu, oteto je nekoliko tisuća djevojaka i ubijene su tisuće civila.

'Nemamo više riječi za opisivanje dječje patnje i našeg bijesa. Imaju li oni koji nanose patnju još riječi kojima mogu opravdati svoje barbarske postupke?', izražava svoj nemoćni bijes direktor UNICEF-a Geert Cappelaere zbog divljačkih borbi u Ghouti, pobunjeničkoj enklavi nedaleko od Damaska, u kojima je ubijeno najmanje 200 civila, dobrim dijelom djece. Glavne mete su bolnice, pet ih je izvan funkcije. U tom apokaliptičkom ratnom grotlu teško je razaznati tko koga više i zašto ubija, ali se zna da je od početka rata poginulo pola milijuna ljudi, a 11 od 18 milijuna stanovnika raseljeno, od kojih šest milijuna traži azil izvan zemlje. To je holokaust, doista holokaust nad sirijskim narodom, mada se ta riječ koristi samo za istrebljenje Židova u nacističkoj Njemačkoj, zaključuje jedan potreseni reporter s razvalina Ghoute u razgovoru s Christiane Amanpour za CNN.

Tko će nas spašavati: koza ili svinja? Newsweek piše da su znanstvenici stvorili začetke za kreiranje hibridne ovce koja bi se u budućnosti mogla koristiti za uzgoj organa podobnih za presađivanje na čovjeka, pa čak i za dobivanje lijeka za dijabetes tipa 1. To su Hiro Nakauchi sa Stanforda i Pablo Ross s Kalifornijskog sveučilišta iznijeli na prošlotjednom godišnjem sastanku Američke udruge za napredovanje znanosti (AAAS) u Austinu u Teksasu. Magazin Time pak iznosi predviđanja znanstvenika s Harvarda Georgea Churcha da bi klinička ispitivanja presađivanja organa sa svinja na ljude mogla započeti već za dvije godine.

  • +7
Ospice postaju sve veći problem Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je izvješće o rekordnih 21.000 slučajeva oboljelih od ospica u Europi 2017. Najviše su pogođene Rumunjska, Italija i Ukrajina, od kojih svaka broji 5000 oboljelih. 'Takvu tragediju ne možemo prihvatiti u razvijenom svijetu kakva je Europa, a rješenje je u običnom MMR-u, cjepivu protiv tri smrtonosne bolesti: ospica, mumsa i rubeole', izjavljuje regionalna direktorica WHO-a Suzana Jakab.

Evo i jedne dobre vijesti o europskoj mladeži. Ako je suditi po Pariškoj operi koju je prošle sezone posjetilo 100.000 gledatelja mlađih od 28 godina, opera je među mladima opet golemi hit. Slično bilježi i Londonska kraljevska opera, što je u suštoj suprotnosti prema dosadašnjem svjetskom trendu starenja operne publike. U Parizu je posebnu pozornost privukla Schönbergova opera 'Mojsije i Aron' u produkciji Romea Castelluccija. A sjajnom izvedbom 'Ukletog Holandeza' i zagrebački HNK je na dobrom putu.

  • +35
Ukleti Holandez u zagrebačkom HNK-u Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HNK

P.S. Mitsutoki Shigeta (28) sin je imućnog japanskog poduzetnika. U svakom pogledu potentan dečko, nije se želio dokazivati brojem konjskih snaga kao naša zlatna mladež, nego brojem potomaka. No nije se htio vezati s majkom/majkama svoje djece, nego je 2014. javno objavio da je na Tajlandu oplodio 16 surogat-majki. Nakon sudske bitke sud za mladež u Bangkoku sada mu je dodijelio skrbništvo nad 13 djece, obrazlažući to riječima da je mladić pogodan za roditelja jer djeci 'može pružiti sreću i životnu priliku, a nije osuđivan'.

Inače, nakon njegove objave o masovnoj oplodnji Interpol je upao u njegov stan u Bangkoku i zatekao devet beba, dadilje i surogat-trudnicu te su mališani završili u domu za nezbrinutu djecu. Shigeta je zbog toga tužio tajlandsko ministarstvo socijalne skrbi i, eto, dobio je bitku.

Zlobnici kažu da je Mitsutoki Shigeta dao dobar primjer Japancima kako rješavati demografski problem nacije koja sve više stari, a rađa sve manje djece.