PROFESORI EKONOMSKOG FAKULTETA

Uz plaću i devet milijuna kuna honorara

24.06.2010 u 10:13

Bionic
Reading

Nakon afera s HEP-om, Međunarodnom ljetnom školom i smjenom dugogodišnjeg dekana Darka Tipurića, na Ekonomskom fakultetu otkrivena je nova afera 'teška' devet milijuna kuna. Profesori su uz plaće tu svotu među sobom podijelili kao honorare

Na Ekonomskom fakultetu i nakon smjene dugogodišnjeg dekana Darka Tipurića, otkrivaju se nove afere. Kako Večernji list doznaje - profesorima Ekonomskog fakulteta uprava je u posljednja četiri i pol mjeseca, uz plaće i dodatak od 35 posto te plaće (koja za profesore u trajnom zvanju iznosi 12.700 kuna) isplatila dodatnih devet milijuna kuna honorara, a oko dva milijuna kuna fakultet je podijelio nenastavnom osoblju.

Navodno se bivši dekan Tipurić u tome okoristio s čak 240 tisuća kuna. Te je podatke Rektorskom kolegiju iznijela prorektorica Melita Kovačevića ona ih je otkrila za vrijeme obnašanja dužnost v. d. dekanice Ekonomskog fakulteta za vrijeme Tipurićeve suspenzije.

Nekoliko je dekana inzistiralo na tome da ovi podaci ostanu tajna, jer nema dekana kojemu odgovara da se javnost zabavlja brojkama honorara koje dijele među sobom i svojim profesorima. Prorektorica je bila izjavila i da su se honorari dijelili njoj iza leđa, jer ih je mogao potpisati i prodekan – otkriva izvor Večernjeg lista.

Bivši dekan Darko Tipurić nije demantirao da je dobio spomenuti honorar, nego je samo u kratkom telefonskom razgovoru rekao da ne vjeruje da je prorektorica Kovačević ove podatke spomenula na kolegiju, jer je riječ o tajnim podacima koji se u javnost ne iznose.

No da su ipak procurili u javnost, potvrdio nam je i Damir Boras, dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu i ujedno član Rektorskog kolegija na kojemu su se honorari spominjali.

'Bilo je riječi o honorarima, ali nisam zapamtio iznose. Ali, nije vam to novost. Fakulteti koji imaju vlastite prihode uvijek dijele honorare profesorima. I mi bismo da imamo što. Ali nemamo i uvijek smo na Filozofskom komentirali kako je lijepo našim kolegama na Ekonomiji', rekao je Boras.