NALJUTIO IH NAČELNIK OPĆINE

Uvrijeđeni Norvežani napuštaju investiciju vrijednu 250 mil. eura!

08.07.2014 u 12:47

Bionic
Reading

Norveška tvrtka PPK Nekretnine, koja u Sućurju na Hvaru planira graditi veliki turistički kompleks, do daljnjeg je odustala od ikakve suradnje s Općinom Sućurje, a time i od projekta vrijednog 250 milijuna eura, piše Dalmacija News

U projekt su već uložili desetke milijuna kuna otkupivši zemljište u uvalama Perna i Vinogradine, a početak realizacije projekta zaustavila je Općina koja odgađa donošenje Prostornog plana uređenja, bez kojeg projekt ne može dobiti status strateške investicije.

U petak se splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja sastao s Norvežanima i načelnikom Ivanom Slavićem te pokušao naći neko rješenje koje bi zadovoljilo obje strane. No, svojevrsni sastanak mirenja nije prošao uspješno. Norvežani su se zahvalili županu i njegovim suradnicima, Niki Mrčiću i Tomislavu Opačku, na pokušajima i napustili sastanak odlučni da se ne vrate u Hrvatsku dok se ne promijeni poduzetnička klima.


Norvežani tvrde da više ne mogu podnijeti vrijeđanje sućuračkoga načelnika koji otvoreno izražava sumnja u to da je riječ o ozbiljnim investitorima.

Župan se nada da ipak nije sve završeno i odlazak norveških investitora, kaže, ne shvaća kao odustajanje, piše Dalmacija News.

Norvežani su vlasnicima zemljišta već isplatili 37 milijuna kuna temeljem predugovora, a isplatili su i sedam milijuna kuna Općini za zemljište za koje se tek naknadno utvrdilo da je riječ o državnim parcelama koje nisu ni smjele biti premet kupoprodajnog ugovora. Sada postoji opasnost da Norvežani zatraže povrat novca koji je odavno potrošen.

Načelnik Sućurja Ivan Slavić kaže da ne zna u čemu je problem, jer je i u interesu Općine da se projekt realizira. Tvrdi da ga Norvežani namjerno blate i vrše pritisak da pristanu na nešto što nije u interesu Sućurja.

'U procesu smo donošenja izmjena i dopuna Prostornog plana u kojem će biti uvrštene i te dvije zone i ne vidim zašto oni u nama vide problem. Trebamo riješiti još samo promet. To je procedura koja traje malo duže i mislim da ćemo sljedeći tjedan objaviti oglas o javnoj raspravi. Ne vidim gdje oni u meni vide problem, pokušavao sam im izaći na ruku na sve načine i jučer sam se osjećao jadno nakon što su oni napustili sastanak. Zatražili su razgovor kod župana i u pola razgovora otišli, a meni takvo ponašanje ne ide u glavu i bilo me sramota. Bio sam spreman dogovoriti se i pričati o svim problemima, a i dalje samotvoren za suradnju', rekao je Slavić za Dalmacija News