MINISTAR TIHOMIR JAKOVINA

'Uvodimo nova pravila igre u dodjeli poljoprivrednih poticaja'

  • Autor: Marina Barukčić
  • Zadnja izmjena 15.02.2012 13:53
  • Objavljeno 15.02.2012 u 13:02
Slavko Linić, Tihomir Jakovina i Zlatko Komadina

Slavko Linić, Tihomir Jakovina i Zlatko Komadina

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas je novinarima detaljnije pojasnio sredstva u proračunu i rekao da će najviše potrošiti na isplatu dugovanja koja je za sobom ostavila prethodna vlast. Kako se više ne bi dogodilo da se godinama kasni s isplatom poticaja i kako bi se spriječile malverzacije, Jakovina najavljuje izmjenu zakona i nova pravila igre

'Mi smo maksimalno racionalno prilagodili proračun Ministarstva državnom proračunu umanjenom za četiri milijarde kuna. Racionalizacija se nije odnosila na potpore i subvencije u poljoprivredi, nego na sve unutarnje rezove koje smo mogli učiniti preraspodjelom našeg proračuna', rekao je ministar Tihomir Jakovina

2012. GODINA - GODINA VRAĆANJA DUGOVA?

Ministarstvo poljoprivrede ove godine ima limit od 3,9 milijarde kuna na rashodovnoj strani, a ukupno, s prihodovnom stranom, proračun za poljoprivredu iznosi 4,81 milijarde kuna na koje računaju za 2012. godinu. Unutar toga, dosta je veliki dio obaveza ostao iz 2011. godine:

'Bivši ministar i njegova uprava platili su za 2011. godinu samo osam mjeseci za mlijeko, jedan kvartal za ribu i jedan dio za dohodovne poticaje, sve ostale obaveze iz 2011. godine, sukladno zakonu, ostale su za isplatu u ovoj godini. Ustvrdili smo da će te obaveze iznositi oko 3,1 milijarde kuna. Od toga smo 123 milijuna već platili za privremeno financiranje, 320 milijuna na investicijske potpore za kapitalna ulaganja. Tako dolazimo do obaveza od 2,8 milijarde kuna', rekao je Jakovina i dodao da ipak očekuje da će obaveze koje će ispuniti ove godine iznositi 2,4 milijarde kuna.

Jakovina je uvjeren da će navedene obaveze ispuniti te najavljuje izmjenu Zakona o potporama u poljoprivredi i 'nova pravila igre za daljnji period'.

'MINISTARSTVO NE SMIJE RADITI PRITISAK NA PREGOVORE MLJEKARA'

Ministar je komentirao i prosvjede mljekara koji se ne slažu sa smanjenom otkupnom cijenom prerađivača mlijeka, odnosno Dukata, te su danas došli na još jedan sastanak u Ministarstvo kako bi se pokušali dogovoriti. Jakovina kaže da je to još jedan u nizu sastanaka i da se nada da će nakon njega biti puno bliže rješenju problema: 'Smatramo da ne može biti jednostranih odluka mljekarske industrije o obustavi Promemorije. Nadamo se da će prema dogovoru s predstavnicima udruga mljekara i predstavnika proizvođača doći do kompromisa.'

Jakovina priznaje da se mljekarska industrija nalazi u 'nezavidnoj situaciji i da je jedino rješenje u argumentiranoj raspravi i međusobnim razgovorima kako bi se došlo do kompromisa'. Kaže da Ministarstvo u cijelom pregovaračkom procesu može biti samo moderator koji će pomoći da se sporazum postigne, ali oni ne smiju raditi pritisak i određivati minimalne otkupne cijene mlijeka.

'Tu smo da pomognemo i moramo reći da smo već krenuli i s legalizacijom objekata mljekara i to uz što manje troškova. Tako mogu ući u sustav poticaja i koristiti sredstva iz drugog stupa ruralnog razvoja za proširenje svojih kapaciteta. Govorimo o mjerama koje smo dogovarali i s HBOR-om koji će omogućiti reprogram dugovanja koje imaju i kvalitetniju mogućnost pristupa sredstvima za investicijsko i tekuće poslovanje', rekao je Jakovina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi