ZAKON O DSV-u I SUDOVIMA

Uvođenje objektivnih kriterija za sudačku dužnost

01.07.2009 u 12:23

Bionic
Reading

Saborski su klubovi danas pozdravili prijedlog izmjena dvaju zakona kojima će se uvesti objektivni kriteriji za ulazak u sudačku dužnost i napredovanje u profesiji, nakon niza 'skandaloznih' odluka Državnoga sudbenog vijeća (DSV)

Ana Lovrin (HDZ) naglasila je da će izmjene Zakona od DSV-u i Zakona o sudovima dokinuti praksu po kojoj se u sudačku profesiju moglo ući na temelju subjektivnih mišljenja i lobiranja u sudskim vijećima.

'Ovo je nešto sasvim drugo, uvodi se objektivna ocjena, koja se donosi po jasnim kriterijima', ocijenila je Lovrin.

Upozorila je, međutim, da bi zakonom trebalo jasno utvrditi koliko za napredovanje sudca na listi prvenstva znači mišljenje predsjednika suda na kojem je radio, a koliko broj sakupljenih bodova.

Predložila je i da se Ministarstvo pravosuđa obveže da nekoliko godina unaprijed pripremi plan zapošljavanja, kako se ne bi dogodilo da sudačko mjesto ostane upražnjeno sve dok kandidat za suca ne prođe dvogodišnje školovanje u Državnoj školi za pravosudne dužnosnike

Lovrin se protivi ideji da sucem Vrhovnog suda može postati ugledni pravnik. "Tko će utvrđivati tko je ugledan", upitala je Lovrin, zalažući se da kriteriji za suce Vrhovnog suda ostanu jednaki sve dok je taj sud drugostupanjski za sve odluke županijskih sudova.

Uvođenje objektivnih kriterija za prijam i napredovanje sudaca pozdravlja i Vesna Pusić (HNS).

Upozorila je, međutim, da nije jasno utvrđena obveza DSV-a da u obzir uzme ocjene kandidata na testovima, kao ni obveza objavljivanja rang lista na internetu.

"Ako toga nema, onda je ovo samo topla vodica, a ako toga bude, onda je ovo reforma pravosuđa", ocijenila je Pusić.

Ingrid Antičević-Marinović (SDP) suglasna je da treba paziti na to kako suci ulaze u profesiju, ali i zaštititi pravosudne dužnosnike od napada, koji su, tvrdi, u posljednjih nekoliko godina bili "monstruozni".

Njezin stranački kolega Josip Leko zanimljivim smatra rješenje po kojem će upravni sudovi biti nadležni u tužbama protiv pojedinih odluka javnoporavnih tijela.

Upozorio je, međutim, da treba jasno definirati što su javnopravna tijela, ili donijeti njihov popis. "Svježe nam je sjećanje na dilemu može li upravni sud odlučivati o odlukama Sabora", podsjetio je Leko.