AIH PLEDIRA:

'Usvojite Konvenciju o borbi protiv nasilja nad ženama'

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Amnesty International je pozvao sve članice Vijeća Europe, a među njima i Hrvatsku, da potpišu i ratificiraju Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, priopćio je danas Amnesty International Hrvatske

Ta Konvencija, koja je usvojena u Istambulu u svibnju 2011. godine, čini sveobuhvatan, pravno obvezujući međunarodni sporazum s odredbama o prevenciji, zaštiti žrtava i gonjenju počinitelja nasilja.

Amnesty International pozdravlja usvajanje konvencije kao značajan korak prema učinkovitijem suzbijanju nasilja nad ženama u Europi.

Do danas je 17 država članica Vijeća Europe potpisalo Konvenciju, no Hrvatska nije među njima.

Neprihvatljivo je, drži Amnesty International, da svakog dana jedna od pet žena u Europi trpi nasilje.

Tijekom posljednje dvije godine Europska komisija i Vijeće Europe pod predsjedanjem Švedske, Španjolske i Belgije poduzeli su važne korake vezane uz problematiku nasilja nad ženama, kroz usvajanje Ženske povelje, strategiju rodne ravnopravnosti i obećanje izrade europske strategije za borbu protiv nasilja nad ženama. Međutim, djela još uvijek zaostaju za riječima i obećanjima.

I u Hrvatskoj je nasilje nad ženama sve češći i težak problem, no njegovo je rješavanje najčešće prepušteno inicijativi i nadljudskim naporima organizacija civilnog društva.

Republika Hrvatska mora preuzeti svoju obvezu sustavnog suzbijanja i rješavanja tog problema, a prvi korak pritom može biti pristupanje Konvenciji Vijeća Europe, ističe u priopćenju Amnesty International Hrvatske.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi