objavili čelnici stranaka

Ususret izborima francuski Zeleni i Melenchon postigli dogovor, idu zajedno protiv Macrona

02.05.2022 u 11:57

Bionic
Reading

Francuski Zeleni postigli su dogovor s krajnje lijevom Nepokorenom Francuskom (LFI), rekli su u ponedjeljak čelnici stranaka, dok ljevica nastoji formirati zajedničku frontu protiv predsjednika Emmanuela Macrona na skorašnjim parlamentarnim izborima

Macronu, koji je prošli mjesec osvojio drugi mandat, potrebna je većina u parlamentu za provedbu politike koja se odnosi na poslovanje, uključujući planove za podizanje dobi za umirovljenje.

Rane ankete uoči izbora u lipnju pokazuju da bi Macron to mogao postići, ali oporbene stranke ljevice i desnice nastoje sklopiti saveze u nadi da će imenovati premijera i kontrolirati parlament.

Adrien Quatennens, zastupnik Nepokorene Francuske (LFI), krajnje lijevog pokreta Jean-Luca Melenchona, nazvao je dogovor sa Zelenima "povijesnim trenutkom".

Melenchon, koji je bio treći na predsjedničkim izborima iza krajnje desne populistice Marine Le Pen, pozvao je sve lijevo orijentirane stranke da udruže snage s njegovim pokretom.

Ciljevi sporazuma LFI-Zeleni su smanjiti dob za umirovljenje na 60 godina, podići minimalne plaće i ograničiti cijene osnovnih proizvoda, rekla je zastupnica LFI-a za EU Manon Aubry, dodajući da će uslijediti sporazumi s drugim strankama ljevice.

"Ovo je popularna unija oko zajedničkog programa... da zajedno vladamo", rekla je za Radio France.

Manuel Bompard, glasnogovornik Melenchonove kampanje, rekao je za Radio France Inter da će se razgovori s drugim strankama nastaviti.

Fabien Roussel, koji se natjecao za predsjednika na listi francuske Komunističke stranke, rekao je kako je neizbježno da se njegova stranka pridruži dogovoru ljevice za zakonodavnu vlast.

Tijekom prvosvibanjskih prosvjeda u nedjelju, zamijećeno je da Melenchon grli Oliviera Faurea, čelnika francuske Socijalističke stranke, što je znak potencijalnog jedinstva nakon što su prošli tjedan obustavljeni razgovori između LFI-ja i socijalista.

Jedna od glavnih razlika između njih dvojice stajalište je prema Europskoj uniji.