većinom glasova

Ustavni sud uvažio tužbu Tomislava Karamarka, što to znači za buduće odluke o sukobu interesa?

10.07.2019 u 07:31

Bionic
Reading

Ustavni sud donio je odluku u predmetu Tomislava Karamarka, kojega je odluka Povjerenstva svojedobno natjerala da se povuče s mjesta potpredsjednika Vlade

Na sjednici Ustavnog suda održanoj 2. srpnja uvažena je ustavna tužbe Tomislava Karamarka te se ukida presuda Visokog suda i presuda Upravnog suda te se predmet vraća Upravnom sudu. Odluka je donesena većinom glasova, prenosi N1.

U točki 9. izvoda iz zapisnika sa sjednice odluka je o Karamarkovoj ustavnoj tužbi.

'Nacrt odluke s referatom VI. o ustavnoj tužbi koju je podnio T. K. iz Z., kojeg zastupaju V. A., odvjetnica u Z. i I. F., odvjetnik u Odvjetničkom društvu F. & Š., sa sjedištem u Z., u povodu presude Visokog Upravnog suda Republike Hrvatske broj: Usž-227/17-3 od 30. studenoga 2017., presude Upravnog suda u Zagrebu broj: Usl2360/16-9 od 26. rujna 2016. i odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa broj: 711-I-1008-P-163/16-36-1 od 15. lipnja 2016., istaknute povrede članaka 3., 16. stavka 1., 19., 29. stavka 1. i 38. stavka 1. Ustava i članka 13. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, upravnosudski postupak radi sprječavanja sukoba interesa. (U-III-673/2018)'

Tomislav Karamarko u Puli Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

ZAKLJUČAK: I. Ustavna tužba se usvaja.

Ukidaju se: – presuda Visokog upravnog suda Republike Hrvatske broj: Usž-227/17-3 od 30. studenoga 2017., – presuda Upravnog suda u Zagrebu broj: Usl2360/16-9 od 26. rujna 2016.

Predmet se vraća Upravnom sudu u Zagrebu na ponovni postupak. Odluka donesena većinom glasova', navodi se u zapisniku sa sjednice.

Podsjetimo, Povjerenstvo je u lipnju 2016. donijelo odluku da je tadašnji potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko, sudjelujući o raspravama o sudskim sporovima koje je vezano uz Inu Hrvatska vodila s mađarskim MOL-om, bio u potencijalnom sukobu interesa te da je povrijedio načela djelovanja obnašanja dužnosti. Karamarko je, konstatiralo je Povjerenstvo, povrijedio načela poštenog, savjesnog i odgovornog postupanja jer je Vladi, svojoj stranci, koalicijskim partnerima i javnosti prešutio da njegova supruga Ana Karamarko iz godina posluje s Jozom Petrovićem, lobistom MOL-a u Hrvatskoj.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković 14 .lipnja za N1 govorila je o mogućim posljedicama upravo ovakve odluke Ustavnog suda.

'Ta odluka, ovisno o tome kakva će biti, može utjecati ne samo na predmet Andreja Plenkovića, nego i na sve ostale predmete ukoliko bi išla u smjeru u kojem su novine to pisale zadnjih tjedan dana - a to je da bi se Povjerenstvu onemogućilo da vodi postupke povodom načela. Onda bismo doista imali problem jer imamo pedesetak predmeta vezanih uz načela. Vidjet ćemo kada odluka bude tu'.

  • +26
Nataša Novaković Izvor: Cropix / Autor: Željko Puhovski

Usvajanje Karamarkove ustavne tužbe, govorili su 13. lipnja sugovornici Jutarnjeg lista bliski Ustavnom sudu, značilo bi da je Povjerenstvo za sukob interesa pogriješilo jer je preširoko shvatilo svoje ovlasti. I to ne samo u slučaju Karamarko, nego i u nizu prethodnih slučajeva u kojima je utvrdilo da su državni dužnosnici povrijedili načela djelovanja, među kojima su najsvježiji slučajevi bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić i ministra financija Zdravka Marića.

Usvajanje Karamarkove ustavne tužbe, tvrde isti izvori, pomoglo bi i premijeru Andreju Plenkoviću. Povjerenstvo, naime, tek treba odlučiti je li Plenković povrijedio načela obnašanja dužnosti kad je Saboru i javnosti uporno tvrdio da ne zna tko su stvarni autori lex Agrokor.