USKORO ODLUKA

Ustavni suci vijećaju o referendumskom pitanju?

Bionic
Reading

Suci Ustavnog suda vijećaju o referendumskom pitanju kojim bi 1. prosinca građani Hrvatske odlučivali o unošenju definicije braka kao zajednice muškarca i žene, javlja Crol.hr. Po svemu sudeći, ustavni suci uskoro će se oglasiti o ovom pitanju koje je diglo na noge hrvatsku javnost

Očekivano oglašavanje suda može, međutim, biti i hladan tuš, s obzirom da suci mogu odlučiti da nisu nadležni za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.

IzvorJutarnjeg lista s Ustavnog suda potvrdio je da bi se odluka o spornom referendumu mogla donijeti do kraja tjedna.

Navodno, još uvijek traje borba za sedam glasova, koliko je potrebno da se donese odluka o odgodi referenduma ili da se zaustavi njegovo provođenje.

Čini se da se svi suci slažu da pravila za provođenje referenduma nisu dovoljno jasna, pa neki tumače da bi upravo to mogao biti argument za odgodu referenduma, piše Jutarnji list.

Crol.hr
podsjeća da 'budući da je Hrvatski sabor izigrao svoju obvezu zaštite ustavnog poretka, njegovih temeljnih načela i vrijednosti te dopustio referendum koji na kocku stavlja temeljne vrednote na kojima počiva demokracija u Hrvatskoj, udruge Zagreb Pride, Centar za građansku hrabrost i Crol u utorak su odlučile zatražiti zaštitu od Ustavnoga suda'.

Ključne argumente zbog kojih udruge tvrde da je Odluka Hrvatskog sabora o raspisivanju referenduma povodom zahtjeva udruge građana U ime obitelji' protuustavna možete vidjeti ovdje.