Đorđe Gardašević

Ustavni stručnjak: Mjere se ublažavaju za katolički, ali ne i za pravoslavni Božić. To se mora ili odmah mijenjati ili Ustavni sud mora reagirati

19.12.2020 u 19:34

Bionic
Reading

Od srijede se u Hrvatskoj uvodi novi set mjera kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, no oporba kritizira i ukazuje na nelogičnosti jer novi set mjera, kažu, nije jednak prema svima. Vladajući pri tome ne ostaju dužni, ali oporba smatra da je na potezu Ustavni sud.

U RTL-u Danas gostovao je izvanredni profesor na Katedri za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Đorđe Gardašević koji je komentirao ustavnost novih mjera.

'Podtekst cijele ove situacije je da imamo epidemiju koja pogađa sve, ona ne radi razlike među ljudima i tu onda i mjere koje se poduzimaju u tom smislu moraju biti ravnopravne, svi se moraju tretirati jednako pred zakonom, tako i primjer zabrane kretanja među županijama na jedan način, a na drugi način ograničavanje kretanja kada se prelazi državna granica naravno nije usklađena i to nema smisla u tom pogledu. Mislim da bi te mjere trebalo ujednačiti, ako se traže određeni uvjeti za prelazak državne granice i izuzeci od tih uvjeta, dakle, negativan test na Covid-19 ili samoizolacija po dolasku u RH, takvi kriteriji bi trebali vrijediti i za putovanja unutar RH. Treba ujednačiti kriterije', rekao je Gardašević.

Upitan o uvođenju propusnica i činjenica da se neće kažnjavati prekršitelji, Gardašević kaže kako se cijelo vrijeme zapravo govori o tim kaznama, a to je bila i dopuna izmjena o zaštiti kućanstva od zaraznih bolesti.

'Kompletan set mjera varira tu negdje između preporuka i onih mjera koje su nametnute kao zabrane, odnosno ograničenja. Naravno, i o tome je trebalo voditi računa i o svrsi kažnjavanja, i načinu kako se implementiraju kazne, tu imamo neke preporuke, za neke stvari su zabranjene recimo javna okupljanja pa su preporuke za misna slavlja. Dakle, razlika je u definiciji tih mjera. To bi isto trebalo ujednačiti', rekao je.

  • +5
Nacionalni Stožer civilne zaštite - ilustracija Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zloupotrebe sustava propusnica, kaže, su očit problem kada se promatraju ljudi koji imaju kuću na moru: Taj izuzetak nije predviđen eksplicitno u odluci o epidemiološkim mjerama od jučer, ali naravno on nema smisla. Ako imate epidemiju koja pogađa sve, i ako je nužna mjera da se spriječi i ograniči ta epidemija, onda to naravno mora vrijediti za sve moguće situacije. Javno sam iznio primjer da ako se želim sastati s bratom i sestrom ja to ne mogu jer smo mi tri kućanstva i to je neka vrsta povrede moga osobnog i obiteljskog života. Opet kažem, treba ujednačiti kriterije'.

Mjere se doduše ublažavaju za katolički Božić, ali ne i za pravoslavni. Ako to tako ostane, može li ta odluka pasti pred Ustavom, upitan je Gardašević te odgovorio:

'Ta odluka pala bi odmah na Ustavu, to je čista nejednakost. S  obzirom da ta odluka vrijedi to 10. siječnja, dakle obuhvaća i pravoslavni Božić, to je vrsta diskriminacije po vjerskom opredjeljenju i u ovoj odluci to nije smjelo biti napisano, to treba biti korigirano ili Ustavni sud mora odmah reagirati. Ne znam hoće li se građani javljati sudu, ali Ustavni sud itekako može odmah reagirati i mislim da bi trebao, to je i učinio ljetos kad smo imali izbore, mislim da je ova situacija čista za Ustavni sud, kako bi neke stvari bile ustavno prihvatljive'.