POLITIČKE PODJELE

Usprkos katastrofi Japan bez krizne vlade

19.03.2011 u 12:15

Bionic
Reading

Japan u subotu nije uspio oformiti krizni kabinet koji bi se uhvatio u koštac s najvećom katastrofom od Drugog svjetskog rata, jer se, usprkos prirodnoj katastrofi epskih razmjera, političke podjele nisu uspjele premostiti

Premijer Naoto Kan namjeravao je oformiti veliku koaliciju kako bi se što uspješnije pokrenuo program obnove zemlje nakon prošlotjednog potresa, tsunamija i nuklearne nesreće, ali je vođa najveće oporbene skupine bez oklijevanja odbacio tu ideju.


Prije katastrofe, oporbene stranke su od Kana tražile da sazove prijevremene izbore, a suparnici unutar premijerove stranke tražili su odlazak nepopularnog čelnika kako bi sebi popravili 'rejting'.

Oporba, uključujući i glavne suparnike, liberalne demokrate (LDP) koji su Japanom do 2009. vladali 50 godina, proglasila je nakon katastrofe svojevrsni politički prekid vatre, ali se ne želi pridružiti Kanu i njegovoj ideji 'jačanja kabineta'.

Profesor političkih znanosti Koichi Nakano kaže da 'nije iznenađen i da nije protiv ideje o velikoj nacionalnoj koaliciji', jer je nakon potresa, tsunamija i moguće nuklearne katastrofe 'sasvim prikladno govoriti o nacionalnoj krizi'.

Prema posljednjim podacima, u nesreći koja je Japan pogodila 11. ožujka, poginulo je 7.197 ljudi, dok se 10.905 smatra nestalim.