PRVO POLUGODIŠTE

Usporen pad prihoda HT-a, kompanija se transformira

30.07.2014 u 10:01

Bionic
Reading

Hrvatski Telekom je u prvoj polovici godine ostvario 3,3 milijarde kuna prihoda, što je 5,2 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Neto dobit HT-a u prvih šest mjeseci niža je 29,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani te iznosi 401 milijun kuna

Pad prihoda i dobiti posljedica je ponajviše rastuće gospodarske krize, promjene regulatornih uvjeta te daljnjeg smanjenja ukupne vrijednosti tržišta, ističe se u izvješću objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Poslujući u takvim uvjetima, HT je usporio trend pada prihoda, a oni su u prvoj polovici godine iznosili 3,3 milijarde kuna. Pad je smanjen na 5,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je on iznosio gotovo šest posto.

Pad prihoda bilježi se prvenstveno u segmentu govornih usluga, što je djelomično neutralizirano većim prihodima od negovornih usluga, značajnim rastom prihoda ICT usluga te većim prihodima od terminalne opreme.

Kako bi se u uvjetima dugotrajne gospodarske krize i kontinuiranog smanjenja vrijednosti hrvatskog telekomunikacijskog tržišta stvorili temelji za budući rast i širenje poslovanja prvu polovicu godine u Hrvatskom Telekomu obilježila je transformacija kompanije

S ciljem povećanja efikasnosti u poslovanju i još veće usmjerenosti na korisnika poduzet je niz aktivnosti – uspostavljena je nova organizacijska struktura te je uvedena pozicija člana Uprave za korisničko iskustvo.

Kako bi organizacija postala brža i učinkovitija, značajno je smanjen broj menadžerskih pozicija pa danas HT ima 31 posto manje menadžerskih pozicija u odnosu na isto razdoblje lani.


'Poduzeli smo niz aktivnosti kako bismo postali brža i efikasnija organizacija te tako stvorili temelje za budući rast poslovanja na domaćem, ali i širenje poslovanja na regionalnom tržištu', komentirao je ostvarene rezultate predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković, naglašavajući da je najveći broj tih aktivnosti uspješno završen te da, unatoč pogoršanim uvjetima iz okruženja i novim nametima, Uprava ostaje pri objavljenim financijskim izgledima za 2014. s početka godine.

HT je početkom srpnja sa sindikatima potpisao novi kolektivni ugovor koji zaposlenicima jamči visoku razinu prava, ali je usklađen s aktualnom gospodarskom situacijom i uvjetima u kojima posluje kompanija.

S ciljem povećanja kvalitete i efikasnosti infrastrukture, uz istovremeno optimiziranje troškova vezanih za njezinu izgradnju i održavanje, potpisano je neobvezujuće pismo namjere s Ericssonom o izdvajanju usluga izgradnje i održavanja HT-ove infrastrukture

U lipnju je HT u okviru predstečajne nagodbe preuzeo upravljanje nad Optima Telekomom u cilju poboljšanja njegovog tržišnog položaja i stabilizacije financijskih rezultata u svrhu zaštite interesa korisnika i vjerovnika OT-a te stabilizacije telekomunikacijskog tržišta općenito.

Objava polugodišnjih rezultata nije izazvala značajnije kolebanje cijene dionice HT-a na Zagrebačkoj burzi. U prvih sat vremena protrgovano je samo 565 dionica, uz blag pad cijene od 0,14 posto