regija donjeck

Uspjeh Ukrajinaca na jugoistoku zemlje: Ponovno zauzeli selo Urožajne

16.08.2023 u 12:26

Bionic
Reading

Ukrajinske snage ponovno su zauzele selo Urožajne na jugoistoku zemlje i ukopale se, rekla je u srijedu zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar na Telegramu, što je prvo ukrajinsko vojno postignuće na tom području od lipnja

Selo u regiji Donjeck dio je skupine malih naselja koje je Ukrajina proglasila oslobođenima od početka lipnja kada je započela napad na ruske snage koje kontroliraju dijelove juga i istoka. Iz Rusije nije bilo komentara, a ruski vojni blogeri rekli su da su se u blizini sela vodile žestoke borbe i da su ruske jedinice pokušavale spriječiti Ukrajinu da ojača svoje položaje u Urožajnu.

Ponovno zauzimanje sela značilo bi da Ukrajina napreduje s ofenzivom prema jugu prema Azovskom moru, imajući za cilj prepoloviti ruske okupacijske snage. Urožajne leži stotinjak kilometara od Azovskog mora.

Kao znak težine operacija na bojnom polju, Urožajne je prvo selo za koje Ukrajina kaže da ga je ponovno zauzela od 27. lipnja kada je objavila ponovno zauzimanje susjednog Staromajorska. Iz Kijeva kažu da protuofenzivni napori napreduju sporije nego što su htjeli zbog velikih ruskih minskih polja i učvršćenih obrambenih linija Rusije.

Ponovno zauzimanje Urožajna približava Ukrajinu selu Staromlinovka, nekoliko kilometara južno, za koje vojni analitičari kažu da služi kao rusko uporište u tom području. Rusija kontrolira gotovo petinu Ukrajine, uključujući poluotok Krim, većinu Luganske regije i velike dijelove Donjecka, Zaporožja i Hersona. Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća s bojnog polja.

  • +35
Rat u Ukrajini - ukrajinska vojska u rovovima Izvor: Profimedia / Autor: Diego Herrera Carcedo / AFP