BIZARAN SLUČAJ

Ušli smo u luksuzne apartmane na splitskoj Rivi: Kako je moguće da netko ovako namagarči građane?

10.06.2023 u 09:24

Bionic
Reading

Bizaran slučaj otkriven je u Splitu prošlog tjedna: nevladina udruga kojoj je 1. siječnja 2016. godine dodijeljen gradski prostor na najelitnijoj lokaciji, na samoj Rivi, prenamijenila ga je i preuredila u dva luksuzna apartmana te ga godinama ilegalno iznajmljivala turistima. Tportal je ušao u prostore na kojima su privatne osobe - sama udruga uopće nije bilježila prihode - po procjenama zaradile više stotina tisuća eura

Mjesečna najamnina Gradu Splitu, naime, iznosila je točno 126,4 eura, a dnevni najam svakog od dvaju apartmana u špici sezone znao je premašiti i 500 eura. Formalno se ne može doznati tko ih je od osoba iz udruge iznajmljivao pa će kompletna dokumentacija idućeg tjedna biti proslijeđena Državnom odvjetništvu, a izvjesno je da će gradska uprava podnijeti građansku tužbu za naknadu štete.

Ovo je sukus nevjerojatnog slučaja razotkrivenog nakon upita medija, kada su gradski službenici krenuli u kontrolu gradske imovine. Pokucali su na vrata Udruge gradova Splita, Jeruzalema i Betshemesha 'Dan Amor' u nekoliko navrata, nikoga nisu zatekli, a zatim su nekako uspjeli kontaktirati s njima i uvjeriti ih da im predaju ključeve prostora. Imali su što zateći.

Naziv 'Dan Amor' i danas stoji na neuglednim vratima postrani, a iza njega se zapravo krije ostava od nekoliko kvadrata u kojoj se nalaze ručnici, posteljina, sredstva za čišćenje i slične potrepštine. Ni traga od ureda udruge. Ostatak stana od 63,49 četvornih metara pregrađen je da bi se dobila dva apartmana sa spektakularnim pogledom na palme, more i Rivu.

Nova vrata s pozlaćenim kvakama vode u pretprostor iz kojega se ulazi u dvije odvojene jedinice. Mramor na podu, namještaj koji odaje dojam da nije baš jeftin. Kristalni luster, pozlaćene sanitarije, konfekcijski - a opet ukusni - ukrasi na sve strane. S Rive se jasno vide i nove bijele aluminijske škure.

U skladu s trendovima, sve je više-manje automatizirano: šifrarnici na ulazima, novi sustav klimatizacije i rasvjete, očito i potpuno nove instalacije u zgradi staroj stotinjak godina.

Krevet u jednom od apartmana još nije pospremljen, korišteni ručnici još leže na podu kupaonice. Turisti - na žalost domaćina, zadnji - očito su napustili objekt neposredno prije nego što su ključevi vraćeni Gradu Splitu kao vlasniku.

Tako, dakle, izgleda poprište zločina nad javnim resursima, a priča kako je do njega uopće došlo također je zanimljiva. Započinje negdje u jesen 2015. godine, kada se osniva udruga 'Dam Amor' s ciljem 'razvijanja odnosa između Splita i izraelskih gradova'. Već četiri mjeseca kasnije tadašnji gradonačelnik Ivo Baldasar bez natječaja im na rok od pet godina dodjeljuje stan na splitskoj Rivi s najamninom od 1,99 eura po kvadratu, uobičajenom za udruge.

Nije sasvim jasno kada je došlo do preuređenja, nitko to nije previše kontrolirao.

Tadašnja predsjednica udruge Smiljana Reić Šerbo tvrdi da je nakon infarkta predala i udrugu i ključeve prostora Jakovu Perišu, pa se nemalo iznenadila kada je nakon bolovanja ondje zatekla apartmane. Navodno je na to upozoravala nadležne, no u gradskoj upravi imaju dokaz da je još 2016. godine tražila izmjenu ugovora kako bi se ondje omogućilo i - iznajmljivanje.

Periš pak tvrdi da je ona 'svime rukovodila' i da nema pojma tko je u apartmane uložio značajnu svotu novca, niti tko ih je iznajmljivao, dočekivao i ispraćao goste te ubirao novac. 'To je sve išlo preko udruge', kazao je za Slobodnu Dalmaciju.

Premda je, rekli smo, u poslovnim servisima evidentno to da 'Dan Amor' u tom razdoblju nije imao ni prihode ni rashode.

  • +24
Apartman Dan Amor na splitskoj Rivi Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic

Ni Reić Šerbo ni Periš nakon izbijanja skandala nisu previše voljni objašnjavati situaciju.

'Ne želim razgovarati, dosta su me dosad utopili. U svom zdravstvenom stanju jedva sve ovo preživljavam', kazala nam je Reić Šerbo.

'Nemam komentara', kratak je bio Periš. On je, inače, mjesto predsjednika udruge 2022. godine ponovno prepustio svojoj prethodnici. Bio je ili jest aktivan u desetak tvrtki, između ostaloga onima koje se bave turizmom. Trenutno vodi ugostiteljski objekt koji se, prigodno, nalazi u prizemlju iste zgrade.

U posljednjim danima petogodišnjeg najma koncem 2020. godine, u doba gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, gradske službe ovoj udruzi produljuju najam na još pet godina. Po istim uvjetima. Da skandal nije izbio u javnosti, turisti bi ovamo navraćali još najmanje dvije i pol godine.

Nova pročelnica za gradsku imovinu Maja Đerek za tportal je potvrdila da će o cijelom slučaju obavijestiti DORH, a gradski pravnici ispitat će alate koji su im na raspolaganju za pokretanje tužbe i podizanje zahtjeva za naknadu štete.

Još jedan bizaran moment u cijeloj priči jest da se iznajmljivanje apartmana na ovoj lokaciji odvijalo bez potrebnih dokumenata: kako je za tportal potvrdila pročelnica Upravnog odjela za turizam u Splitsko-dalmatinskoj županiji Matea Dorčić, ni udruga 'Dan Amor', ni Reić Šerbo, ni Periš 'nisu ni tražili ni ishodili rješenje za pružanje usluga smještaja na adresi Hrvatskog narodnog preporoda 5'.

Dogodila se, dakle, cijela serija nevjerojatnih propusta i aljkavosti: dvije garniture splitske gradske vlasti godinama nisu provjeravale kako se koristi prostor u samom centru grada, turistički inspektori nisu uspjeli ući u trag ilegalnom iznajmljivanju čak ni na samoj splitskoj Rivi, a i Porezna uprava valjda će tek sad utvrditi na čije račune su se slijevali deseci, pa i stotine tisuća eura.

Sad kada su ključevi - preciznije, šifre Apartmana 1 i Apartmana 2, ponovno u njihovim rukama, splitske gradske vlasti morat će odlučiti što napraviti s ovim pozlaćenim prostorima nakon što - ironično, ali opet po zakonu - ovoj udruzi omoguće da iznese namještaj iz njih.

Stanovnicima ovog dijela grada pun je kufer turizma pa nije sasvim izvjesno da će na koordinacijskom tijelu, na kojemu se donose značajne odluke o namjeni prostora u staroj gradskoj jezgri, dati svoju suglasnost da se raspiše natječaj po komercijalnim uvjetima i da se ovaj prostor dodijeli onome tko ponudi najviše. Moguće je da ipak naprave iznimku.

A teoretski je moguće da se ovdje ipak useli neka nova udruga, pa čak i da se zbrine Splićane koji su po socijalnim kriterijima na redu za rješavanje svog stambenog pitanja.

Dok se gradskim kvadratima, naime, rasipalo i godinama omogućavalo lov u mutnom, sedamdesetak obitelji još uvijek je na listi čekanja.