BONOVI ILI GOTOVINA

Uskrsnica od 1000 kuna u javnim poduzećima

10.04.2009 u 10:37

Bionic
Reading

Državni službenici i namještenici, policajci, kao i zaposleni u zdravstvu i prosvjeti nemaju pravo na uskrsnicu niti im je ona propisana kolektivnim ugovorom

Uskrsnu šunku kupit će od redovitih primanja smanjenih za “recesijskih” šest posto, no radnicima javnih poduzeća kao što su HEP, Hrvatske šume, Hrvatske pošte, HAC i Ina recesijska godina nimalo neće poremetiti isplatu uskrsnica.

Veći će dio zaposlenih u javnim poduzećima dobiti bon za kupnju namirnica u trgovačkim centrima od 400 kuna, a neki, primjerice djelatnici Hrvatskih autocesta, Autoceste Rijeka − Zagreb te Hrvatskih šuma, čak 1000 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

'Djelatnici u HAC-u prema svojem kolektivnom ugovoru imaju pravo na 1000 kuna božićnice, 1000 kuna uskrsnice te još bruto 4500 kuna regresa za odmor koji dobivamo u srpnju. Poslodavac ukupno godišnje za ove dodatke izdvaja po radniku 6500 kuna', objašnjava Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata.

Premda je drvna industrija na koljenima, svih 10.000 zaposlenih u Hrvatskim šumama također će dobiti tisuću kuna uskrsnice, piše Slobodna. Ni cestarski ni Sindikat šumarstva ne zanima činjenica što većina zaposlenih u Hrvatskoj za blagdane neće dobiti takav dar.

'Slažemo se da teret recesije svi trebamo podnijeti, ali ima još puno stavki na kojima država može uštedjeti prije nego što dirne u radničke crkavice. Neka prodaju luksuzne automobile i skrešu putovanja, pa tek onda mogu dirati u naše plaće i dodatke. Teško smo se izborili za kolektivne ugovore i sada inzistiramo na tome da se poštuju', upozorava članica NO-a Hrvatskih šuma i šefica Sindikata šumarstva Gordana Colnar

Za uskrsne će blagdane i Grad Zagreb i Zagrebački holding svojim zaposlenicima dati po 400 kuna i za isplatu uskrsnica osigurati ukupno 8,68 milijuna kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Uskrsnice će tako dobiti svih 9700 zaposlenih u zagrebačkoj gradskoj upravi, tete u vrtićima, zaposlenici u kulturi, vatrogasci, kao i 12.000 osoba u Zagrebačkom holdingu.