javni poziv građanima

Uskoro prijave: Evo kako do novca za energetsku obnovu obiteljskih kuća

12.03.2024 u 08:40

Bionic
Reading

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 13. ožujka će objaviti javni poziv građanima za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Donosimo odgovore na najvažnija pitanja vezana uz tu temu

Država će energetsku obnovu obiteljskih kuća sufinancirati radi poticanja mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Kada počinju prijave?

Podnošenje prijava počet će 13. ožujka kada će građani moći s internetskih stranica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost preuzeti prijavni obrazac i obrazac tehničkog proračuna. Prijave će se podnositi elektronički.

Tko se može prijaviti i koji su uvjeti?

Na javni poziv Fonda mogu se prijaviti vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća. Da bi njihova kuća bila prihvatljiva za sufinanciranje, više od 50 posto njene površine mora služiti za stanovanje te mora imati do 600 četvornih metara bruto podne površine ili maksimalno tri stambene jedinice. Vlasnici ili suvlasnici u toj kući moraju imati prebivalište, uredno vlasništvo i dokaz da je objekt u potpunosti legalan.

Što država (su)financira?

Bespovratna sredstva mogu se dobiti za mjere povećanja toplinske zaštite ovojnice koja uključuje bolju toplinsku izolaciju vanjskih zidova i krovova te zamjenu vanjske stolarije. Sredstva se mogu dobiti i za ugradnju dizalica topline, sunčanih toplinskih kolektora te kotlova na pelete. Što se tiče ugradnje fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju, njih će Fond, kao i u već ranijim javnim pozivima, sufinancirati s 50 posto sredstava. Oni koji se odluče ugraditi solarnu elektranu, a imaju ili namjeravaju kupiti električno vozilo, moći će dobiti sredstva i za kućnu punionicu. Obiteljske kuće čija će se energetska obnova poticati, osim u slučaju kad se traži samo sufinanciranje fotonaponske elektrane, moraju biti energetski certificirane. U Fondu kažu kako je građanima prva asocijacija na tu temu toplinska izolacija, troslojni prozori i fotonaponski kolektori, a razlog tome vide u desetogodišnjoj provedbi njihova programa koji je građane educirao o temi. Za državu je, kažu, osobito važna dimenzija energetske obnove poticanje lokalne gospodarske aktivnosti jer program obuhvaća manje izvođače, certifikatore, projektante i niz drugih usluga povezanih s građevinom.

  • +3
Energetska obnova Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Čutuk

Koji je maksimalni iznos koji možete dobiti?

Pojedine će kuće moći maksimalno dobiti i više od 62.000 eura za planirane zahvate na ovojnici te sustavima grijanja. Ako je kuća oštećena u potresu moguće je dobiti 80 posto prihvatljivih troškova investicije, uz uvjet da se prvo provede konstruktivna, a zatim i energetska obnova. Vlasnici ili suvlasnici čije kuće nisu oštećene potresom mogu računati na 60-postotno sufinanciranje, istaknuo je direktor Fonda Luka Balen.

Koliko je novca ukupno predviđeno?

Država će energetsku obnovu obiteljskih kuća sufinancirati s ukupno 120 milijuna eura, a pretpostavlja se da će to biti dovoljno za energetsku obnovu do 10.000 obiteljskih kuća. Fond je u proteklih deset godina sufinancirao obnovu više od 25.000 obiteljskih kuća, a samo u protekle tri godine isplatio je sredstva za više od 3000 fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama, dok je veliki broj ugovora još u provedbi.

Koji je cilj programa?

Cilj programa je dodatno potaknuti primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama. Na taj način smanjit će se i količina potrebne energije za zagrijavanje i hlađenje prostora, osigurati financijske uštede te povećati udobnost i kvaliteta boravka u kućama. Provodi se u sklopu cilja da Europa do 2050. postane prvi klimatski neutralan kontinent.