STIGLO CJEPIVO

Uskoro kreće cijepljenje protiv gripe, pogledajte tko ima pravo na besplatnu dozu

06.10.2022 u 07:23

Bionic
Reading

Cijepljenje protiv gripe započet će 17. listopada, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). Za ovu sezone gripe nabavljeno je 600.000 doza cjepiva, od kojih je 515.000 već stiglo u Hrvatsku te je u tijeku distribucija u županijske zavode za javno zdravstvo.

Radi se o četverovalentnom cjepivu protiv sezonske gripe koje će, kao i prethodnih godina, biti besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od teškog oblika gripe i njezinih komplikacija.

Cjepivo sadrži cjepne sojeve A (H1N1 i H3N2) i B (Austria i Phuket), prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, a na temelju rezultata praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućih virusa gripe u prethodnoj sezoni.

Cijepljenje protiv gripe započet će u ponedjeljak 17. listopada no u HZJZ-u napominju kako će neki županijski zavodi uspjeti distribuirati cjepivo u ambulante ranije pa će s cijepljenjem započeti krajem idućeg tjedna.

U HZJZ-u napominju da se svi stariji od 12 godina mogu istovremeno cijepiti protiv covida-19 i gripe.

Cijepljenje je besplatno za osobe starije od 65 godina, štićenike i djelatnike domova za starije osobe i institucija za njegu kroničnih bolesnika, za osobe s kroničnim bolestima, djecu i adolescente na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, za zdravstvene radnike i trudnice.

Svi koji se žele cijepiti a ulaze u skupinu s povećanim rizikom od teškog oblika bolesti i komplikacija trebaju se javiti svojim izabranim liječnicima obiteljske medicine ili pedijatrima. Termin za cijepljenje poželjno je unaprijed dogovoriti telefonom radi izbjegavanja gužvi koje mogu pogodovati širenju covda-19 i drugih respiratornih infekcija, kažu u HZJZ-u

  • +7
Cijepljenje Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Cijepljenje će biti moguće i u zavodima za javno zdravstvo ako netko nema izabranog liječnika, dok mogućnost cijepljenja na punktovima za cijepljenje protiv covida treba provjeriti u nadležnom zavodu za javno zdravstvo.

Punkt za cijepljenje protiv covida koji vodi HZJZ, na koji se može doći svake srijede poslijepodne bez najave, nudit će i cijepljenje protiv gripe.

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje moći će se cijepiti  kod izabranih liječnika ako osobno nabave/kupe cjepivo na temelju izdanog liječničkog recepta.

Također, Hrvatska ljekarnička komora obavijest će građane o mogućnostima cijepljenja protiv gripe u ljekarnama, s obzirom da je u nekima od njim prošlih sezona ono bilo moguće.