BORBA PROTIV KORONE

[DOKUMENT] Nove preporuke HZJZ-a za cijepljenje: Evo kome se preporuča drugi booster i može li ga svatko dobiti

19.08.2022 u 11:39

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izdao je dugoočekivane Privremene preporuke za cijepljenje protiv covida. Po novome, drugo docjepljivanje preporučuje se starijima od 60 godina i osobito osjetljivim odraslim osobama, najmanje četiri mjeseca nakon primitka prve docjepne doze, kao i svima s povećanim rizikom za razvoj teških oblika bolesti, a koje su cijepljene Janssen cjepivom (Johnson & Johnson). No to nije sve

U svrhu drugog docjepljivanja preporučuje se primijeniti mRNA cjepivo (Pfizer iii Moderna).

Osobama kojima je vrijeme za docjepljivanje, ne preporučuje se odgađanje docjepljivanja do dolaska adaptiranog / varijantnog cjepiva jer nije poznato kad će ono biti dostupno niti nema u ovom trenutku čvrstih dokaza da će biti učinkovitije od trenutno dostupnih cjepiva.

  • +8
Cijepljenje protiv koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Mogu se i druge osobe docijepiti drugi put (nije zabranjeno), osobito ako imaju kronične bolesti zbog kojih imaju povećan rizik od razvoja teških oblika covida ili ako je to potrebno zbog administrativnih razloga, navodi HZJZ.

Osobama koje su se potpuno cijepile (primile primarne doze cjepiva) nakon preboljenja, u ovom trenutku ne preporuča se docjepljivanje. Međutim, s obzirom na pojavu omikron varijante, podvarijanti BA.4 i BA.5 koje su visokozarazne i uspješnije izbjegavaju imunost stečenu prebolijevanjem odnosno cijepljenjem te s obzirom na to da s protokom vremena slabi zaštita stečena cijepljenjem, osobe koje su primovakcinirane nakon preboljenja mogu se docijepiti jednom dozom ako je prošlo najmanje 6 mjeseci od završetka primarnog cijepljenja.