trgovao utjecajem

Uskok zbog skrbništva nad Severininim sinom pokrenuo istragu protiv Redžepija, intimusa pokojnog Bandića; tražio je od vještaka da Popović dobije skrb

20.04.2021 u 17:39

Bionic
Reading

Uskok je u utorak donio rješenje o provođenju istrage protiv zastupnika zagrebačke Gradske skupštine i bivšeg zamjenika pročelnice gradskog Ureda za zdravstvo Gzima Redžepija (45) zbog trgovanja utjecajem radi izmjene sudske odluke o roditeljskoj skrbi i uzdržavanju

USKOK istražuje dr. Gzima Redžepija zbog pokušaja utjecaja na vještaka u odluci o skrbi nad sinom Milana Popovića i pjevačice Severine Kojić.

Iako se ne navodi identitet okrivljenika, kako je Jutarnjem listu potvrđeno iz više izvora, riječ je upravo o slučaju zbog kojeg je i Severina više puta javno istupala i optuživala vještake da Milan Popović utječe na njih upravo preko veze Redžepi - Bandić.

Tužiteljstvo je u priopćenju u kojem navodi samo dob okrivljenika izvijestilo da je Redžepi koristeći autoritet gradskog zastupnika i višegodišnjeg bivšeg zamjenika pročelnice Ureda za zdravstvo Grada Zagreba, kao i činjenicu da je bio osoba od povjerenja tadašnjeg gradonačelnika Milana Bandića, pokušao utjecati na ishod vještačenja u sudskom postupku koji se vodi pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu.

Uskok je precizirao da je Redžepi inicirao sastanak s jednim od dvojice vještaka koje je sud imenovao za provođenje psihijatrijsko-psihologijskog vještačenja radi donošenja odluke s kojim će roditeljem stanovati maloljetno dijete. Radi se o vještaku koji je zaposlenik i ujedno zamjenik ravnatelja Psihijatrijske bolnice, čiji je osnivač Grad Zagreb, slijedom čega može utjecati na poslovanje bolnice u kojoj je zaposlenik, dodao je Uskok.

Redžepi je, nadodalo je tužiteljstvo, inicirao sastanak s vještakom da bi osigurao izradu nalaza i mišljenja vještaka kako to odgovara interesima tužitelja i tako utječe na ishod sudskog postupka u njegovu korist.

Tijekom sastanka je Redžepi rekao vještaku da je dobar prijatelj s tužiteljem u navedenom sudskom postupku, pri čemu je isticao njegove kvalitete i donacije koje je izvršio u korist Grada Zagreba. Uz to, Redžepi je rekao vještaku da je tužitelj dobar otac, neizravno aludirajući na potrebu donošenja nalaza u njegovu korist, a također je od vještaka zatražio da ga izvijesti kakvu će odluku donijeti u predmetu.

Kada ga je vještak, ne želeći postupiti suprotno svojem stručnom uvjerenju, već svoj nalaz temeljiti isključivo na pravilima struke i stanju predmeta, izvijestio da je odlučio izuzeti se iz navedenog predmeta, Redžepi je izrazio nezadovoljstvo takvim slijedom događaja, doznaje se u tužiteljstvu.